ALARMANTNO? Proleće 2018. godine najtoplije u ISTORIJI merenja u Srbiji

U svom sezonskom biltenu za proleće 2018. godine RHMZ Srbije obradom podataka došao je do zaključka da je klimatološko (odnosno meteorološko) proleće koje je sada već iza nas najtoplije od kada postoje meteorološka merenja u Srbiji na većini mernih lokacija. Šta je tačno uslovilo da se dođe do ovakvog zaključka otkrivamo u nastavku ovog teksta…

Najtoplije proleće do sada u Srbiji, sa srednjom temperaturom vazduha u
proseku višom za 1ºC, u odnosu na prethodno najtoplije proleće 2007. godine.
Suma padavina oko granice gornjeg tercila. U Leskovcu drugo najkišnije, a u
Sjenici treće proleće. Početkom treće dekade marta je zabeležen talas hladnoće u
Beogradu, Zlatiboru i na Crnom Vrhu. Registrovana su četiri toplotna talasa u
većem delu zemlјe.

Navodi se u sezonskom biltenu za proleće 2018. godine, na sajtu RHMZ.

Srednja prolećna temperatura vazduha bila je u intervalu od 12,5°С u Dimitrovgradu do 15,5°С u Beogradu, a u planinskim predelima od 5,6°С na Kopaoniku do 10,1°С na Zlatiboru. Odstupanja srednje temperature vazduha od normale, tokom proleća, za referentni period 1981-2010. bila su od 1,4°C u Zaječaru do 3,2°C na Kopaoniku. Referentni klimatološki period je 1981-2010. godina, a za referentni period 1961-1990. godina odstupanja su još veća!

Temperature proleće 2018 - prostorna raspodela i odstupanje
Temperature proleće 2018 – prostorna raspodela i odstupanje (Izvor: RHMZ)

Prema metodi percentila, srednja temperatura vazduha u toku proleća bila je u kategoriji ekstremno toplo u većem delu Srbije, dok je veoma toplo bilo u Negotinu i Zaječaru. Prema metodi tercila, srednja temperatura vazduha tokom proleća bila je u kategoriji toplo.

Proleće 2018. godine je najtoplije proleće u Srbiji za period meteoroloških merenja od 1951. do 2018. godine. Topla proleća su zabeležena 2007. i 2000. godine, a najhladnije proleće je bilo 1990. godine. Na većini glavnih meteoroloških stanica u Srbiji najtoplije proleće do sada.

Redosled najtoplijih proleća u Beogradu u periodu od 1888. do 2018. godine
Redosled najtoplijih proleća u Beogradu u periodu od 1888. do 2018. godine (Izvor: RHMZ)

Najviša dnevna temperatura vazduha tokom proleća 2018. godine u Srbiji je iznosila 31.2°С, а izmerena je 31. maja u Ćupriji. Ledeni dani, sa maksimalnom dnevnom temperaturom nižom od 0°C, sem u Leskovcu, zabeleženi su u celoj zemlјi. Na Crnom Vrhu je bilo 11 dana, na Kopaoniku 10 ledenih dana, na Zlatiboru 6, dok je u ostalom Srbije tokom proleća registrovan od 1 do 5 ledenih dana. Letnjih dana, sa maksimalnom dnevnom temperaturom 25°C i višom, bilo je od 26 u Kuršumliji do 45 u Leskovcu, dok je u Beogradu registrovano 35 letnjih dana. U višim predelima zabeležen je jedan letnji dan na Zlatiboru i Sjenici. Registrovan broj letnjih dana je znatno iznad prosečnog broja za prolećnu sezonu, izuzev na planinama. U Kuršumliji je broj letnjih dana za 15 dana veći od proseka, a u Leskovcu za 31 dana veći od prosečnog broja dana.

Tropski dani (sa maksimalnom dnevnom temperaturom 30°C i višom) su zabeleženi u većem delu zemlјe, sem na planinama i u pojedinim delovima južne i jugozapadne Srbije. Najviše tropskih dana registrovano je u Sremskoj Mitrovici 6, u Somboru 5, dok je u ostalom delu zemlјe zabeleženo od 1 do 3 tropska dana. Zabeleženi broj tropskih dana je za jedan do četiri dana veći od proseka za proleće.

INTERESANTNO: Uprkos najtoplijem proleću, ponegde zabeleženi novi rekordni najniže izmerene temeprature u martu

Najniža temperatura u toku proleća izmerena je u Somboru 1. marta i iznosila je -24,5°С. Minimalna dnevna temperatura vazduha je prevaziđena na 7 glavnih meteoroloških stanica. U višim krajevima najniža dnevna temperatura je iznosila -23,2°С, a zabeležena je u Sjenici 1. marta, dok je na Kopaoniku istog datuma izmerena temperatura vazduha od -20,6°С.

Novi minimalni rekordi za mart
Novi minimalni rekordi za mart (Izvor: RHMZ)

Mrazni dani, sa minimalnom temperaturom nižom od 0°C, zabeleženi su u celoj zemlјi. U nižim krajevima bilo je od 10 u Nišu do 19 dana u Zaječaru, u Beogradu 11, a na planinama od 17 na Zlatiboru do 30 dana na Kopaoniku. Registrovan broj mraznih dana je u delu severne, zapadne i centralne Srbije, za 1 do 5 dana bio veći od prosečnog broja za proleće. Sem u Beogradu, jedan dan sa jakim mrazom, sa minimalnom temperaturom od -10ºC i nižom, zabeležen je u većem delu zemlјe. U Kikindi su registrovana 2 dana sa jakim mrazom, na Crnom Vrhu 4, a na Kopaoniku 5 dana.

Tokom proleća broj dana sa grmlјavinom bio je u intervalu od 7 u Banatskom Karlovcu do 21 u Leskovcu i Sjenici. Registrovani broj dana sa grmlјavinom je za jedan do trinaest dana veći od proseka za proleće u većem delu Srbije. Na slici 9 prikazano je odstupanje broja dana sa grmlјavinom u Srbiji.

Odstupanje broja letnjih dana i dana sa grmljavinom
Odstupanje broja letnjih dana i dana sa grmljavinom (Izvor: RHMZ)
Tromesečni hod srednje dnevne temperature vazhuha u Beogradu tokom proleća 2018
Tromesečni hod srednje dnevne temperature vazhuha u Beogradu tokom proleća 2018 (Izvor: RHMZ)

 

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *