Od petka novo otopljenje, živa se ponovo približava 30°C, suša sve alarmantnija?!

Nakon sušnog februara i marta (kada govorimo o procentualno većem delu Vojvodine), i april nastavlja u istom ritmu. Podsećamo, februar je bio i najtopliji u istoriji merenja, dok je noć između 30 i 31. marta u Vršcu bila tropska sa minimalnih 20.5 stepeni Celzijusa. Danas do kraja dana ređa pojava kiše i lokalnih pljuskova, da bi potom sve do kraja sedmice bilo suvo, a od petka i osetno toplije vreme.

Uslovi vlažnosti – monitoring suše (SPI) – Izvor: RHMZ Srbije

Danas u poslepodnevnim i večernjim časovima mestimično se očekuju kratkotrajna kiša i pljuskovi praćeni ređom pojavom grmljavine. Ne očekuju se značajnije padavine na širem području. Temperature se danas u najtoplijem delu dana (trenutak pisanja ovog članka) kreću između 16 i 18°C.

Tokom naredna dva dana preovladavaće promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima, uglavnom suvo i bez padavina. Tek ponegde moguća je po koja kap kiše – nemerljiva količina. Od petka će biti pretežno sunčano i znatno toplije vreme.

U sredu će se minimalne temperature kretati između 6 i 8°C, a maksimalne dnevne od 18 do 20°C. U četvrtak minimumi između 9 i 11°C, a maksimalne temperature će se kretati od 19 do 21°C. Duvaće slab do umeren vetar, u sredu uglavnom jugozapadni, a u četvrtak severozapadni.

Od petka se očekuje osetniji porast temperatura, pa će već u petak živa u termometrima biti iznad 20°C, u subotu oko 25°C, a u nedelju iznad 25°C, ponegde do 29°C. U danima do kraja sedmice vetar će biti uglavnom slab do umeren.

Početkom naredne sedmice, 8 i 9. aprila će vrlo verovatno biti još toplije uz maksimume čak oko 30°C, ali o tome ćemo detaljnije pisati za nekoliko dana. Promena je moguća sredinom naredne sedmice, kada su tek moguće i nove padavine.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *