O nama

VojvodinaMeteo je prvi i ujedno jedini meteorološki portal u Vojvodini. VojvodinaMeteo projekat pokrenut je 1. februara 2017. godine, prvobitno u formi Facebook stranice, dok je naš internet portal počeo sa radom 16. novembra 2017. godine. Bavimo se praćenjem vremenskih (ne)prilika, prognozom vremena, izveštajima sa terena i fotografijom, agrometeorologijom – u Vojvodini i Beogradu (RS), ali i promocijom Vojvodine i njenih turističkih potencijala kao srpske regije. Portal je redizajniran 18. januara 2022. godine, što predstavlja prekretnicu u primeni savremenijih rešenja.

Kao veliki zaljubljenici u meteorologiju svakodnevno pratimo vreme i vremensku prognozu. Naš dan je nezamisliv bez pogleda u nebo, ali i u prognostičke karte. Kažu “radi ono što voliš, i nećeš nikada raditi” – a mi upravo radimo ono što najviše volimo, gde se posebno ističe naš glavni urednik. Cilj nam je da izveštavamo objektivno, bez senzacionalizma i “clickbait” naslova. Iako smo strastveni zaljubljenici u vreme i prirodu, mi nismo meteorolozi.

Ulažemo veliki angažman i trud kako bi što objektivnije izveštavali o vremenu i pružali kvalitetne informacije. Želimo da stanje meteorologije u Vojvodini, ali i ostatku Srbije, podignemo na jedan viši nivo. Svedoci smo sve manjeg broja klimatoloških i padavinskih stanica u sistemu RHMZ, i umesto da je podataka sve više, na žalost podataka je sve manje. Mnogi komercijalni vlasnici automatskih stanica ne dele svoje podatke sa javnošću. Mi želimo da svaki kutak Vojvodine dobije svoja javna i transparentna merenja, a zanimljivije lokacije i web kamere. Kako u merenjima, tako pristupamo i u prognozi, i naše prognoze dostupne su za mnoga slabije naseljena mesta. Upoznamo mikroklimu svakog delića Vojvodine!

200K

Pregleda stranica mesečno

70+

Izlazaka u lov na oluje

450+

Objavljenih tekstova

VojvodinaMeteo team: Jovan Čabrilo i Matija Uglješin
Authencity

Originalnost

U Vojvodini, ali i u ostatku Srbije smo jedinstveni po lovu na oluje, po čemu smo postali prepoznatljivi. Pored toga, jedini smo koji se volonterski bavimo meteorologijom na ovako visokom nivou, pod čime pre svega mislimo na pokretanje sopstvenog numeričkog modela, i izlaske na teren.

Real Engagement

Vrhunska interakcija

Naša interakcija sa pratiocima na društvenim mrežama je na zavidnom nivou. Imamo svoje meteo reportere iz svih delova Vojvodine, a povremeno i iz ostatka zemlje. U situacijama nestabilnog vremena, u toku jednog dana, dobijemo 50 do čak 100 poruka.

Unique Stories

Ambicioznost

Naš tim krase visoke ambicije. Uprkos svakodnevnim problemima sa kojima se susrećemo, u pogledu opstanka organizacije, trudimo se da projekat održavamo na visokom nivou, ali i da plasiramo nove funkcije.

Sopstveni resursi

Sopstveni resursi

Posedujemo sopstveni numerički model za prognozu vremena visoke rezolucije WRF, koji je osim iskustva naših prognostičara najzaslužniji za naše tačne prognoze na području Vojvodine i šire.

VM tim: Stefan, Matija i Jovan
VM tim: Stefan, Matija i Jovan

Naše delatnosti usko su vezane za:
– Meteorologiju
– Poljoprivredu
– Turizam
– Lov i ribolov
– Saobraćaj i stanje na putevima
– Profesionalnu fotografiju
– Izveštavanje radio i TV stanica o vremenskim (ne)prilikama
– Izveštavanje štampanih medija o vremenskim (ne)prilikama

Meteorologija je naša glavna oblast i naša delatnost usko se vezuje za sledeće oblasti:
– Prognoza vremena
– Meteorološki izveštaji
– Storm chase (lov na oluje)
– Održavanje prezentacija iz oblasti meteorologije i promocija nauke
– Prikupljanje, obrada i prikaz meteoroloških podataka
– Razvoj numeričkog modela za prognozu vremena
– Razvoj drugog meteo softvera

Stefan Marjanov

Stefan Marjanov

Dizajner (developer)

Jovan Čabrilo

Jovan Čabrilo

CEO (glavni urednik)

Matija Uglješin

Matija Uglješin

Foto i video montaža