Radarska slika

Meteorološki radari, odnosno radarska slika, koriste se za praćenje padavina, odnosno oblačnosti koja donosi padavine. Uz pomoć radarskih slika, lako je kratkotročno odrediti hoće li na nekoj lokaciji padati kiša, sneg, ili se može očekivati vremenska nepogoda sa gradom. Na ovoj stranici nalaze se radarske slike sa radara koji pokrivaju područje Vojvodine i ostatka Srbije.

Kompozitna radarska slika RHMZS (RC Fruška Gora, Samoš, Jastrebac)

Slike se učitavaju, molimo sačekajte…

Animacija kompozitne radarske slike RHMZS

Radarska slika DHMZ

RC Gradište radarska slika (poslednja)

Radarska slika DHMZ - RC Gradište

RC Gradište (animacija)

Radarska slika DHMZ - RC Gradište

RC Bilogora radarska slika (poslednja)

Radarska slika DHMZ - RC Bilogora

RC Bilogora (animacija)

Radarska slika DHMZ - RC Bilogora

Na radarskim slikama uglavnom je prikazano UTC vreme, te je prema letnjem računanju vremena potrebno dodati +2h, a tokom zimskog računanja vremena +1h u slučaju radarske slike RHMZ Srbije. Za ažuriranje radarske slike potrebno je ažurirati ovu stranicu pritiskom na F5 ili CTRL + F5 u browser-u.

Meteorološki radar, još nazivan i kao radar za nadzor vremenskih prilika (WSR) jeste radar koji služi za detekciju padavina, izračunavanje njihovog kretanja, kao i procenu vrste (kiša, sneg, grad). Najnoviji meteorološki radari jesu dvopolarizacioni Doppler radari, međutim još uvek su retki na našem području. Postoje X, C, i S band radari. Različiti su različitog dometa i neznatno drugačijeg načina, odnosno snage određivanja ciljeva (u slučaju meteoroloških radara padavina) u daljini.

Reflektivnost slike se izražava u skali dBZ. Dok vrednosti veće od 20dBZ sugerišu na pojavu umerenih padavina, vrednosti veće od 35dBZ sugerišu na pojavu pljuskovitih padavina ili jake kiše, a vrednosti veće od 40dBZ na jaku konvekciju sa pojavom grmljavinskih procesa. Vrednosti veće od 60dBZ gotovo da garantuju postojanje zrna grada u oblaku.

 

Izvor: meteo.hr (DHMZ) ; hidmet.gov.rs (RHMZ)