Narednih dana manje vetrovito, uz LETNJE temperature tokom vikenda i ponedeljak

Nakon jakog jugoistočnog vetra sa udarima olujne jačine tokom srede, u Vojvodini je danas duvao umeren, na udare jak jugozapadni vetar – koji je u poslepodnevnim časovima oslabio. Narednih dana do kraja sedmice očekuje se slab do umeren vetar južnih smerova (JZ, J, JI), dok bi vetar mogao biti nešto jači ponovo u nedelju, a naročito ponedeljak. Do kraja marta ne očekuju se nove padavine, a stanje sa sušom postaje sve alarmantnije.

Danas u večernjim i noćnim satima preovladavaće malo do umereno oblačno vreme, dok su se uz promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima danas tokom dana maksimalne temperature kretale između 20 i 22°C.

Suša uzima danak

Statistički posmatrano, januar, februar i mart mesec jesu najsuvlji na području Vojvodine, sa prosekom uglavnom između 35 i 40mm vodenog taloga mesečno. To znači da bi u većini krajeva do sada trebalo da se akumulira između 100 i 120mm vodenog taloga tokom prva tri meseca, a brojke su takve da je u velikoj većini mesta za tri meseca ukupno palo manje od 45mm kiše, ponegde do oko 70mm. Deficit padavina rezultovao je pojavom umerene i jake suše na teritoriji Vojvodine.

U petak i tokom vikenda preovladavaće pretežno sunčano, i sve toplije vreme. Dok će tokom petka i subote vetar biti slab do umeren, južnih smerova, u nedelju se učejuje umeren, kratkotrajno na udare i jak jugozapadni vetar.

U petak će se jutarnje temperature kretati od 8 do 10°C, a maksimalne dnevne od 23 do 26°C. U danima vikenda jutarnje temperature kretaće se između 10 i 12°C, a maksimalne dnevne od 24 do čak 27°C, a u subotu ponegde i do 28°C.

Kulminacija ovog toplotnog talasa očekuje se u ponedeljak 1. aprila, i nije reč o nikakvoj šali da će se maksimalne temperature kretati između 27 i 29°C, a nije isključeno ni da ponegde bude izmereno čak 30°C – što bi bilo normalno da je jun mesec.

Odstupanje T860 hPa od normale u ponedeljak (Izvor: tropicaltidbits.com)

Osveženje i promena vremena očekuju se u utorak, 2. aprila. Naime, zapravo već u ponedeljak u večernjim časovima uz premeštanje hladnog fronta treba očekivati naoblačenje uz kišu, te lokalnu mogućnost za pljuskove praćene grmljavinom. Doći će i do pada temperatura, uz pojačan vetar zapadnih smerova.

U utorak i sredu sledeće sedmice maksimalne temperature neće prelaziti 20°C, dok će nimimalne biti malo ispod 10°C. Do 10. aprila nema naznaka za pojavu kasnih prolećnih mrazeva, a čak se i dnevne temperature vrlo verovatno neće spuštati ispod 15°C.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *