Promena u drugom delu dana uz olujni vetar i zahlađenje, narednih dana maksimumi ostaju ispod 15°C

Danas sredinom dana očekuje nas premeštanje hladnog fronta preko naših krajeva, kada će uz jak vetar sa olujnim udarima stići osetno hladniji vazduh na naše područje, a doći će i do destabilizacije atmosfere uz mestimičnu kišu i lokalne pljuskove praćene grmljavinom. Narednih dana, sve do kraja sedmice, sa izuzetkom subote, dnevne temperature će u većini mesta ostati ispod 15°C. U petak i subotu očekuju se i vrlo hladna jutra, ali pojavu mraza ne treba očekivati (izuzev prizemnog, ređe).

Danas posle 13 časova prevashodno u Sremu i na jugu Banata, ali ponegde i na jugu Bačke i u srednjem Banatu može biti i olujne oblačnosti koja bi donosila intenzivne pljuskove sa grmljavinom, i pre svega vetar sa olujnim udarima. Jakog vetra uz olujne udare će svakako biti i u okviru premeštanja hladnog fronta. Nije reč o orkanskim udarima, i uglavnom nema razloga za strah. Do jačanja vetra i pada temperatura najpre će doći na severu Vojvodine već oko podneva, da bi se potom hladan vazduh nošen pojačanim vetrom proširio i na ostatak Vojvodine do 16 časova (hladniji vazduh najkasnije stiže u jugoistočni Banat).

Tokom večeri i predstojeće noći očekuje se kiša mestimično, a kiše će uz oblačno i tmurno vreme povremeno biti i tokom srede. Nešto više padavina generalno treba očekivati južnije od Novog Sada i Zrenjanina gde će se uglavnom akumulirati 10-15mm vodenog taloga do srede uveče, dok će severnije padavina biti manje. U sredu će se maksimalne temperature kretati od 9 do 12°C.

U četvrtak umereno do potpuno oblačno vreme, očekuju se i kraći sunčani intervali, ali će još uvek biti kiše mestimično, u manjoj meri. Uglavnom će se tokom četvrtka akumulirati 2-3mm kiše, ponegde do 5mm. Dakle, ako posmatramo šire područje, uglavnom će se akumulirati 10 do 20mm kiše od predstojećeg fronta i ciklona (svakako da će biti mesta sa odstupanjem, odnosno gde će pasti i ispod 10mm), a što nikako nije dovoljno nakon višemesečne suše i aktuelne situacije sa vlagom u zemljištu.

U petak i subotu promenljivo oblačno vreme, uz hladna jutra, i blagi porast dnevnih temperatura. Biće suvo i bez padavina. Jutarnje temperature uglavnom između 2 i 4°C, a maksimalne dnevne od 14 do 16°C u petak, odnosno do 17°C u subotu. Tokom ova dva dana postoji manja verovatnoća za pojavu slabog prizemnog mraza (trava).

Nakon suvog petka i subote, u nedelju ponovo može biti malo kiše sporadično, ali o tome ćemo više pisati od četvrtka i svakako u okviru naših trodnevnih prognoza narednih dana.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *