Još uvek upitno hoće li biti novih padavina koje bi ublažile sušu, kraj aprila donosi novo otopljenje

Dok je postojao potencijal da u nedelju i u prvom delu dana u ponedeljak u većem delu Vojvodine padne 20-30mm kiše, sada govorimo o količinama od nekoliko kapi do nekoliko milimetara vodenog taloga. Ovo je možda jedan od najvećih prognostičkih obrta ikada, a mi smo od samog starta bili sumnjičavi prema kalkulacijama modela. Šansa za nove padavine je u periodu utorak-četvrtak, ali ni tu ne treba imati velika očekivanja. Potom bi u poslednjim danima aprila usledilo lepše i suvo vreme, uz novi porast temperatura.

Nakon današnjeg pretežno sunčanog dana u nedelju će u Vojvodini preovladavati pretežno do potpuno oblačno i uglavnom suvo vreme. U drugom delu dana očekuje se kiša mestimično, ali radiće se o maloj količini, uglavnom u južnom i srednjem Banatu. Nakon jutarnjih minimuma između 3 i 5°C, maksimalne temperature kretaće se između 13 i 15°C. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar.

Još u noći ka ponedeljku u Banatu može biti malo kiše ponegde, da bi potom u ponedeljak tokom dana preovladavalo promenljivo oblačno i suvo vreme, uz (ugl. kraće) sunčane intervale. Duvaće slab do umeren istočni i severoistočni vetar. Jutarnje temperature kretaće se između 2 i 4°C, a maksimalne dnevne od 13 do 15°C. Vrlo retko, uglavnom u delovima Bačke i Srema, može biti slabog prizemnog mraza u ponedeljak.

U utorak u drugom delu dana treba očekivati jače naoblačenje koje bi donelo kišu mestimično, i koja bi trebala biti konkretnija od one sutrašnje. Kiše bi u manjoj meri trebalo biti mestimično i tokom srede i četvrtka, ali prognoza za ovaj period zahteva dopunsku analizu i ažuriranje u ponedeljak – kada ćemo svakako ažurirati trodnevnu prognozu (to će biti slučaj i sutra), a u slučaju potrebe i plasirati novi članak. U utorak i sredu maksimalne temperature kretaće se između 15 i 18°C – u skladu sa prosekom za III dekadu aprila, dok bi četvrtak 25. april bio za oko 2-3 stepena hladniji.

Jasno je da tokom ovog perioda nema bojazni od pojave kasnih prolećnih mrazeva, a kako se u poslednjim danima aprila zapravo očekuje advekcija toplijeg vazduha na naše područje, to neće biti slučaj ni u nastavku meseca. Narednog vikenda 27-28. aprila ponovo treba očekivati maksimume preko 20°C, a na samom kraju aprila i oko 25°C.

Prerano je za priču o očekivanim vremenskim prilikama za period oko 1. maja, ali ćemo i za ovaj period prve tendencije objaviti na vreme, već pre narednog vikenda, oko 25.04.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 611

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *