Danas u Novom Sadu: Nije ni tornado, ni pijavica, već Đavolja prašina (VIDEO)

Tokom poslepodnevnih i večernjih časova u naš inbox na Facebook stranici stiglo je najmanje pet poruka iste sadržine, kako je danas u Novom Sadu zabeležen “tornado iz vedra neba”. Nismo planirali da ovoj pojavi pridajemo naročit značaj, obzirom da je ovo već koji dust devil samo u ovom mesecu, a ko zna koji u ovoj godini. Međutim, potrebno je razjasniti određene stvari.

https://www.facebook.com/svetlana.dvizacdavidovic/videos/2128665683811473/

Danas u poslepodnevnim časovima, u Novosadskom naselju Satelit, u neposrednoj blizini pijace, pojavila se Đavolja prašina (Dust devil). Ovaj fenomen nema svoj naziv na srpskom jeziku, ili to barem nama nije poznato – ponekad se može čuti Vihor, reč koja ima još neka značenja. Dakle, nije reč o nikakvom tornadu, trombi, ili pijavici – kako su to preneli pojedini mediji.

Kako nastaje Đavolja prašina odnosno Dust devil?

Glavni uzročnik ove pojave jeste izražen temperaturni gradijent na malom području. Kako se određena površina (recimo da je to asfalt) brže zagreva u odnosu na okolno tlo (koje može biti zemlja, ili travnata površina) – stvaraju se uslovi za nastanak ove pojave. Vazduh koji se nalazi direktno iznad najtoplijeg dela površine se kao lakši uzdiže, i javljaju se intenzivna uzlazna strujanja na malom području. Kako se okolni vazduh greje tako što se najpre zagreva tlo koje potom zrači toplotu, ovaj topao vazduh probija hladniji vazduh iznad, kada se stvara vrtlog – nalik trombi ili tornadu. Tada se javlja i značajna razlika u vazdušnom pritisku na uskom području, a idealni uslovi za održavanje ove pojave su sunčano i toplo vreme, bez značajnijeg horizontalnog kretanja vazduha odnosno vetra.

Upravo iz gore navedenih razloga, idealan dan za ovu pojavu je sunčan i topao dan (eventualno sa malo oblaka), i dan bez značajnijeg vetra koji bi poremetio formiranje vrtloga odnosno zavojitosti. Đavolja prašina nikako nije isto što i tornado, i sam proces nastajanja, kao i faze – su drugačiji. Ova pojava obično traje vrlo kratko, obično kraće od minut, a najviše nekoliko minuta, i obično zahvata područje između 3 i 30 metara. Brzina vetra obično se kreće do 70km/h. U visini vrlog može dostići i 1km, ali najčešće se meri desetinama metara.

Dust devil u Novom Sadu - 9. oktobar 2018
Dust devil u Novom Sadu – 9. oktobar 2018

Ovi “vrtlozi lepog vremena” najčešće nemaju snagu da izazovu bilo kakve povrede kod životinja i ljudi, kao i da nanesu materijalnu štetu. Njihova snaga obično se svodi na podizanje kesa ili neke druge plastike, eventualno odbacivanje stolica, stolova ili suncobrana do najviše nekoliko metara…Iako nemaju naročito jak intenzitet, nije preporučljuvo igrati se sa ovom pojavom. Jedino u Americi (Mexico, California) javilo se nekoliko retkih i izolovanih slučajeva kada je dust devil naneo značajniju štetu, ili povredio ljude.

Da li je ova pojava nova na našim prostorima?

Nikako. Jedino se retko javlja u urbanim sredinama, a češće na njivama, pa je tako i ređe viđena. Nekada nisu svi imali kamere, nisu postojali pametni telefoni, pa je tako mnogo manje ovakvih pojava moglo biti zabeleženo nego što je to slučaj danas.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *