Prva godišnjica VojvodinaMeteo portala

Danas je godišnjica rada VojvodinaMeteo meteorološkog portala. Na današnji dan, 16. novembra 2017. godine počeo je sa radom prvi i ujedno jedini vojvođanski meteorološki portal vojvodinameteo.rs, objavljivanjem prvog teksta. VojvodinaMeteo međutim kao projekat postoji i duže, obzirom da smo sa našim aktivnim delovanjem otpočeli 1. februara protekle godine, najpre na društvenim mrežama Facebook i Twitter, da bi kasnije pokrenuli i Instagram profil. Taj dan obeležavamo kao našu zvaničnu godišnjicu i početak.

Naš tim u sastavu Jovan Čabrilo i Matija Uglješin, nedostaje Stefan Marjanov

Šta je urađeno za godinu dana?

Hronološki gledano, najpre smo pokrenuli sopstveni numerički model visoke rezolucije WRF-ARW, i njegove produkte, kao i produkte GFS i ECMWF modela sa našom grafičkom obradom još tokom decembra protekle godine. Pokretanje i održavanje modela visoke rezolucije za prognozu vremena WRF-ARW je ujedno i naš najveći projekat do sada, koji je zahtevao značajna finansijska sredstva, zbog snažnog računarskog hardvera na kojem se pokreće, a zbog troškova brzog interneta i potrošnje električne energije ovaj projekat svakog meseca iziskuje dodatne troškove i danas.

Potom je u januaru ove godine pokrenuta naša automatska desetodnevna prognoza vremena, bazirana na globalnom ECMWF modelu, za preko 100 lokacija. Za prvih 10 meseci njenog rada doživela je značajnu popularnost među našim pratiocima.

Na kraju smo u maju pokrenuli našu zvaničnu trodnevnu prognozu, koja jedina od sve tri predstavlja prognozu uz obradu čoveka. Samim tim ona predstavlja našu zvaničnu prognozu, i nju treba tumačiti sa najviše poverenja u odnosu na desetodnevnu i produkte numeričkih modela.

U julu smo objavili i našu prvu verziju Android aplikacije, koja je za kratko vreme doživela veliku popularnost, međutim nakon izvesnog vremena je njena popularnost značajno opala, zbog toga što nismo uspeli da je brzo unapredimo i ažuriramo na sledeću napredniju verziju.

Pored svega navedenog, naravno, aktivno smo pratili vremenske prilike i neprilike na području Vojvodine, ponekad i sa terena, što je doduše češće bio slučaj tokom protekle godine, kada portal još uvek nije bio u funkciji. Redovno i sa zadovoljstvom objavljujemo fotografije koje nam šalju naši pratioci, i radimo na popularizaciji meteorologije na području Vojvodine, o čemu za sada najbolje svedoči saradnja sa aktivom geograda Kikinde, profesorom Miroslavom Grujićem i OŠ “Sveti Sava”.

 

Nedostatak vremena, ali i fotogeničnih olujnih oblaka ove godine, na žalost znatno nam je uskratio našu definitivno najpopularniju aktivnost – lov na oluje. Iskreno se nadamo da će se situacija tokom predstojeće godine popraviti i da ćemo našim vernim pratiocima ponovo moći da priredimo spektakularan lov na oluje, po kojem smo postali nadaleko poznati, čak i izvan granica ne samo AP Vojvodine, već i Srbije.

Malo statistike

Za prvih godinu dana, portal je posećen 886 hiljada puta i pregledano je 1,305,901 stranica. Rekordna posećenost zabeležena je tokom maja i juna tekuće godine, kada je portal posećen oko 150 hiljada puta. Portal danas broji 203 napisana članka, i 116 statičnih stranica.

Naša Facebook stranica danas broji 23.938 sviđanja, na Twitter-u imamo 3.279 pratilaca, što čini naš Twitter nalog najjačim nalogom meteorološke tematike u čitavom regionu, dok na Instagramu imamo 2.560 pratilaca, što naš Instagram profil takođe rangira u sam vrh u regionu kada je meteorološka tematika u pitanju, a zauzima lidersku poziciju u Srbiji.

Planovi za budućnost

U narednom periodu planiramo razvoj mreže automatskih meteoroloških stanica i postavljanje panoramskih kamera koje će takođe biti umrežene, i naši posetioci moći će uživo da prate vremenske prilike na mnogo lokacija širom Vojvodine iz minuta u minut. Ovaj projekat je na žalost međutim i dalje na čekanju, zbog nedostatka finansijskih sredstava, sa kojima kuburimo, a koje su nam neophodna za dalji razvoj projekata. Korisnih ideja imamo, ali sve to jako sporo ide zbog nedostatka finansija, i svakako da bi podrška sponzora bila od ogromnog značaja za nas.

Na osnovu održane Facebook ankete, koja je pokazala ujednačeno interesovanje za naš sledeći projekat između dve opcije, odlučeno je da ćemo u narednom periodu najverovatnije raditi na novoj grafici produkata numeričkih modela (nove karte), kao i na novoj navigaciji koja se koristi za njihovo pregledanje. Očekujemo da redizajn ovog već pokrenutog projekta bude predstavljen do početka marta meseca, odnosno još tokom zimskog perioda.

Na žalost, moramo istaći kako naš projekat još uvek nije naišao na konkretnu podršku zvaničnih institucija ili sponzora, pa smo tako prepušteni sami sebi, uz pojedinačnu pomoć od strane naših pratilaca, kojima se ovom prilikom srdačno zahvaljujemo. Nadamo se da će naša upornost i dalje delovanje vremenom ipak naići na značajniju finansijsku podršku, što bi nam olakšalo i ubrzalo realizaciju projekata, a koji su od koristi široj zajednici – poljoprivrednicima, građevincima, turistima, i pre svega svima onima koji znatno zavise od vremenskih prilika.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:

2 komentara

  1. Dragi moji, zelim Vam puno uspeha u daljem radu. Samo tako na stavite.

    Zelim takodje da Vam kazem da se neoslanjate mnogo na sponzore i institucije, jer od njih hleba nema, ako cemo iskreno. Nego pokusajte da nadete neki posao ili poslic za mlade, pa onda i po cenu toga da nekoliko meseci neodrzavate portal u ovom tempu kao do sada, doci ce te do kapitala za investiranje u projekte koji su na cekanju. Puna podrska za ovaj mlad tim

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *