NOVO: U funkciji prognostički meteogrami za lokacije i sistem za notifikacije

Od danas su u okviru meteorološkog portala “VojvodinaMeteo” dostupne dve značajne novine. Pre svega, što je i svakako mnogo bitnije, u rad su pušteni prognostički meteogrami, odnosno dostupna je prognoza  vremena po lokacijama. Druga novina jesu push notifikacije na koje se počevši od danas možete pretplatiti. Ove notifikacije odnosno obaveštenja distribuiraju se putem web browsera, a za cilj imaju povremeno informisanje korisnika o novim objavama na portalu (naravno ne svim, već onim bitnijim).

Prognoza vremena po lokaciji (meteogrami)

U okviru rubrike PROGNOZA, koja naravno predstavlja i našu glavnu oblast bavljenja odnosno delatnost, sada je u funkciji automatska kompjuterska prognoza vremena po lokaciji. Ova prognoza ima za cilj dopunu naše zvanične prognoze koju objavljujemo u formi članaka na portalu. Jasno je da kompjuterska prognoza, koja ne prolazi kontrolu čoveka (meteorologa), u većini situacija ne može biti dovoljno tačna kao prognoza koju sačinjava meteorolog. Ipak, ona ima i svoje prednosti, kao što je veći broj parametara odnosno meteoroloških elemenata čija se promena prikazuje iz sata u sat.

Mogućnosti naše prognoze do 10 dana (izgled)

Naši prognostički meteogrami (odnosno po lokaciji) nudi zaista detaljan prikaz meteoroloških elemenata. To su naravno pre svega stanje neba odnosno tip vremena i temperatura, a moguće je videti i prognoziranu količinu padavina, smer i brzinu vetra, relativnu vlažnost vazduha i vazdušni pritisak. I sve to predstavljeno je na zaista lepom grafičkom interfejsu.

Prilikom dolaska na stranicu, na primer za Novi Sad, najpre se prikazuje skraćena verzija prognoze za narednih 10 dana, koja podrazumeva prikaz preovlađujućeg tipa vremena tokom dana (dakle dok sija sunce), očekivanu minimalnu i maksimalnu temperaturu, i ukupnu količinu padavina tokom dana.

Prognostički meteogrami - narednih 10 dana
Prognostički meteogrami – narednih 10 dana

Posle ove sekcije, sledi prikaz meteograma. Meteogrami predstavljaju kretanje određenog meteorološkog elementa kroz vreme i za tačno određenu lokaciju (na našem primeru to će ponovo biti Novi Sad – najveći grad i administrativni centar naše pokrajine). Možete izabrati jednu od dve ponuđene opcije: detaljan prikaz za naredna 2 dana, i nešto grublji prikaz za narednih 10 dana.

Prognoza vremena po lokaciji - meteogram za naredna 2 dana
Prognoza vremena po lokaciji – meteogram za naredna 2 dana
Prognoza vremena po lokaciji - meteogram za narednih 10 dana
Prognoza vremena po lokaciji – meteogram za narednih 10 dana

Nakon ovih morate priznati zaista lepih meteograma, sledi prikaz prognoze po satima. Za naredna 2/3 dana dostupan je prikaz prognoze vremena na svakih sat vremena, dok od četvrtog dana od dana kada je prognoza kreirana taj prikaz očekivanog stanja vremena ide na svakih 6 sati.

Prognoza za lokacije (po satima)

Upravo u ovom delu naše prognoze vremena po lokaciji nalazi se i najdetaljniji prikaz meteoroloških elemenata, gde se osim temperature, stanja neba, smera vetra i padavina prikazuju i vrednosti brzine vetra, vlažnosti vazduha i vazdušnog pritiska.

Kako prognoza funkcioniše i kako joj se može pristupiti?

Prognozi za određenu lokaciju može se pristupiti na više načina, pa da krenemo redom. U glavnom navigacionom meniju meteorološkog portala, pod stavkom PROGNOZA, kada naiđete mišem, sa leve strane će se prikazati NUMERIČKA PROGNOZA, a sa desne PROGNOZA PO LOKACIJI – i to je ono što vas zanima, ako želite da gledate ovu prognozu. Tu su istaknuti najveći gradovi u regionima Vojvodine (Srem, Banat i Bačka – tri srca junačka): Novi Sad, Subotica, Zrenjanin i Sremska Mitrovica, a tu je i Fruška Gora koja je tu mesto zaslužila zbog svoje specifičnosti za ove naše predele, i naravno statusa nacionalnog parka i još koječega…Upravo u ovom delu glavnog nacionalnog menija nalazi se i spisak svih dostupnih lokacija za prognozu. Na stranici sa jedinstvenim spiskom svih dostupnih lokacija, moguće je takođe vršenje pretrage. Zaista smo vodili računa o svakom detalju. Na istoj stranici, nalaze se i detaljnije informacije o lokacijama (geografska širina i dužina, nadmorska visina).

Ono što je još bitno istaći, osim lokacija u Vojvodini, dostupan je i određen broj lokacija odnosno gradova, planina i čak banja i za ostatak Srbije, a uskoro ćemo dodati i određene lokacije iz ostatka regiona!

Prognoza po lokaciji - navigacioni meni
Prognoza po lokaciji – navigacioni meni
Prognoza po lokaciji - stranica sa spiskom svih lokacija
Prognoza po lokaciji – stranica sa spiskom svih lokacija

Kada pristupite prognozi za željenu lokaciju, sa te iste stranice možete pristupiti prognozi za bilo koju drugu željenu lokaciju (koja se nalazi u bazi, naravno) jednostavnim ukucavanjem naziva i izborom iz ponuđenih lokacija. Vrlo jednostavno, i vrlo brzo – prognoza za sledeću željenu lokaciju je tu bez mnogo cimanja i za samo nekoliko sekundi!

Prognoza po lokaciji - pretraga lokacija
Prognoza po lokaciji – pretraga lokacija

Poslednji način pristupa prognozi za određenu lokaciju jeste vrlo sličan ovom iznad pomenutom. Na svakoj stranici, bilo da se nalazite na početnoj stranici portala, nekom članku, gledate satelitske ili radarske slike, sa desne strane nalazi se widget “Pretraga lokacija za prognozu” – gde takođe možete ukucati nepotpun naziv lokacije i izabrati ponuđenu opciju.

Prognoza po lokaciji - widget za pretragu lokacija sa desne strane
Prognoza po lokaciji – widget za pretragu lokacija sa desne strane

Još malo detalja…

Za sada, prognoza se prikazuje na osnovu proračuna globalnog ECMWF modela rezolucije 12km, ali je u planu da se najkasnije do sredine aprila, odnosno početka sezone konvekcije (nestabilnih vremenskih prilika, tj. pljuskova sa grmljavinom…) doda podrška i za naš regionalni WRF-ARW model rezolucije 3km, koji će se sigurno bolje pokazati na polju prognoze ovih lokalnih procesa i potencijalnih vremenskih nepogoda. Njegove mogućnosti imaće kasnije naravno određenu prednost i u zimskom delu godine, kada se radi o boljoj prognozi smanjene vidljivosti (pojavu sumaglice/magle) i za bolje određivanje snežne granice za Frušku Goru i Vršački breg. Dakle, vrlo brzo, već kroz naredna 2-3 meseca postojeća verzija danas pokrenute prognoze doživeće svoje prvo unapređenje i poboljšanje.

Na izradi svega ovoga učestvovali su Stefan Marjanov (student master studija Informacionih tehnologija na Tehničkom fakultetu), Jovan Čabrilo (osnivač i glavni urednik “VojvodinaMeteo”, student Informacionih tehnologija na fakultetu “Mihajo Pupin” u Zrenjaninu), a ništa ne bi bilo ovoliko lepo i funkcionalno ni bez pomoći i podrške Alena Šterpina, studenta meteorologije iz Hrvatske.

Sistem za notifikacije

Kao što je već pomenuto, njegova namena jeste plasiranje obaveštenja o našim istaknutim novim objavama (dakle, ne svim). Putem web-browsera distribuiraju se obaveštenja u slučaju očekivane veće promene vremena, ili neke druge bitnije vesti, a koje se tiču dešavanja pre svega u Vojvodini i ostatku Srbije.

Ideja je da se kasnije prilikom ovog kanala obaveštavanja šalju i najave u slučaju potencijalne pojave vremenskih nepogoda.

Kakve su to notifikacije, kako da se prijavite (ukoliko ne umete, odnosno već niste) i šta vam one omogućavaju saznaćete u posebnoj objavi koja je u planu koliko već za sutra…

Kako vam sve sviđaju ove novine?

Interesuje nas da li vam se sviđa naša nova opcija, prognoza vremena po lokaciji? Da li vam se vizuelno dopada, da li ste zadovoljni svim tehničkim mogućnostima? Napišite dole u komentarima, ili na objavi ovog članka na Facebook-u, Twitter-u…

Podsećamo i da je naš rad u potpunosti volonterski i zasnovan na ljubavi prema meteorologiji pre svega, a potom i prema prirodi i Informacionim tehnologijama. Svaka pomoć je dobro došla, kako bi naše ideje i projekte što pre sproveli u delo i nivo meteorologije u Vojvodini podigli na jedan novi nivo.

Za sada, dostupna je opcija uplate proizvoljne donacije putem PayPal-a, i mi se unapred zahvaljujemo svima koji su spremni da nagrade i pomognu naš dalji rad.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 631

2 komentara

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *