Na portalu dostupna trodnevna prognoza za Vojvodinu, tokom juna mreža AMS

Nakon uvođenja prognoze po lokaciji zasnovanoj na globalnom ECMWF modelu (prognostičkih meteograma) i push notifikacija krajem januara, bilo je vreme za sledeći korak ka daljem unapređenju meteorološkog portala VojvodinaMeteo. Od srede 16. maja na portalu je dostupna naša oficijelna trodnevna prognoza vremena za Vojvodinu i Beograd.

Prognoza na naslovnoj stranici
Prognoza na naslovnoj stranici

Prognoza se prikazuje na početnoj stranici portala, danas za sutra, odnosno do trenutka ažuriranja prognoze danas za danas. Prognoza se ažurira svakodnevno. Klikom na dugme “sledeća dva dana” bićete preusmereni na stranicu vremenska prognoza za Vojvodinu. Na stranici se nalazi naša detaljna trodnevna vremenska prognoza za područje Vojvodine i Beograda. Novoj prognozi može se pristupiti i iz glavnog navigacionog menija, pod rubrikom PROGNOZA.

Trodnevna vremenska prognoza za Vojvodinu i Beograd
Trodnevna vremenska prognoza za Vojvodinu i Beograd

Ova novina već jeste i biće razlog nešto ređih članaka na portalu, obzirom da je nova trodnevna prognoza zamenila članke koje smo pisali i objavljivali na društvenim mrežama, a koji su bili na temu prognoze. Ipak, to nikako ne znači da članaka vezanih za prognozu vremena više neće biti, već naprotiv – sada ćemo se češće baviti srednjoročnom prognozom za narednih 7 do 10 dana, i generalno objave tog tipa imaće veću važnost (biće pisane i objavljivane u slučaju većih promena vremena ili najave ekstremnog vremena kao što su vremenske nepogode sa gradom u letnjem delu godine i tome slično).

Uskoro počinju radovi na mreži AMS, prva verzija tokom juna

Još jedna lepa vest koju vam donosimo jeste činjenica da radovi na mreži automatskih meteoroloških stanica počinju u najskorijem periodu, u narednih nekoliko dana. Nakon što budu obezbeđeni neophodni tehnički uslovi, počeće se sa radovima na razvoju mreže stanica, čiji je cilj da Vojvodina dobije jedinstvenu mrežu automatskih meteoroloških stanica, a koja će biti od velikog značaja svima, a posebno onima koji od vremenskih uslova zavise (npr. poljoprivreda i turizam).

Očekuje se da početna verzija mreže AMS bude puštena u rad u drugoj polovini juna meseca, a na samom početku očekujemo najmanje tri stanice u mreži. Verujemo da će broj stanica brzo rasti, a naročito nakon zvaničnog predstavljanja i promocije ovog društveno korisnog projekta.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 605

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *