Push notifikacije (objašnjenje) i prognoza po lokaciji na mobilnoj verziji sajta

Kao što verovatno već znate, tokom jučerašnjeg dana pokrenuli smo prognozu vremena po lokaciji (meteograme), kao i sistem za slanje push notifikacija (obaveštenja). Push notifikacije distribuiraju se putem web-browsera. One služe za obaveštavanje prijavljenih korisnika o našim bitnijim objavama (u slučaju da se očekuje veća promena vremena, da je negde zabeležena vremenska nepogoda, ili u slučaju realizacije nekog našeg projekta). Dakle, ne šalju se konstantno obaveštenja o svakoj novoj objavi, već samo u slučaju da one zaista nose neku težinu i imaju važnost.

VojvodinaMeteo push notifikacije (broj)
VojvodinaMeteo push notifikacije (broj)
Želimo da se zahvalimo svima koji su se tokom dva dana rada ovog servisa prijavili za dobijanje obaveštenja, više od 220 ljudi za ovo kratko vreme nije mala i svakako je lepa brojka.

Kako ovo funkcioniše?

Ova obaveštenja primate na svom računaru ili prenosivom uređaju (mobilnom telefonu, tabletu), a šalju se preko veb pregledača (Chrome, Firefox, Opera, Safari).

Ova obaveštenja dobijate čak iako niste otvorili VojvodinaMeteo meteorološki portal, dovoljno je da vam veb pregledač radi u pozadini na računaru, telefonu, tabletu…i obaveštenje će stići do vas.

Kakva se obaveštenja šalju i koliko često?

Svima koji se dobrovoljno prijave na Push notifikacije šalju se obaveštenja kada se na portalu objavi neki novi članak koji ima veći prioritet odnosno važnost iz određenog razloga. To može biti najava neke promene vremena (prognoza za koju je bolje da znate na vreme), vest o nekoj vremenskoj nepogodi (pre svega u Vojvodini, a onda i u ostatku Srbije i Sveta), ili uspešna realizacija nekog našeg projekta (kao što je pokretanje meteograma juče).

Ne šalju se nikakve spam poruke ili reklame, dakle isključivo nove objave na portalu i možete biti sigurni da povremena obaveštenja neće remetiti vaš mir.

Sve ovo otprilike znači da ćete dobiti najviše jedno obaveštenje dnevno, a najčešće tek 3-4 obaveštenja u toku jedne sedmice.

Kako se prijavljuje na notifikacije?

Prilikom prve posete sajtu ili prilikom sledeće posete sajtu (u slučaju da već niste dozvoili / odbili notifikacije) pojaviće vam se manji iskačući prozor u gornjem levom uglu sajta. Evo primera kako to izgleda na Chrome i Firefox web pregledačima:

Omogući notifikacije - Chrome
Omogući notifikacije – Chrome
Omogući notifikacije - Firefox
Omogući notifikacije – Firefox

Ukoliko ste odbili prijavu, možete se svakako naknadno prijaviti, klikom na zeleni katanac koji označava da je VojvodinaMeteo bezbedonosno siguran portal sa SSL sertifikatom. Pod stavkom “Obaveštenja” ili na engleskom “Notifications” – izaberite Dozvoli, odnosno Allow.

Prijavljeni ste na notifikacije - Chrome
Prijavljeni ste na notifikacije – Chrome

 

Nakon prijavljivanja pojaviće vam se i prva (automatska) notifikacija, u kojoj vam se zahvaljujemo na prijavi.

Prognoza po lokaciji (meteogrami) – mobilni uređaji

Na mobilnim telefonima se do prognoze vremena po lokaciji odnosno prognostičkih meteograma dolazi nešto drugačije u odnosu na desktop verziju, pa smo se odlučili da ukratko opišemo postupak i posebno za mobilne uređaje. Više o samoj prognozi, meteogramima i uopšteno o tome kako to sve sada funkcioniše i našim daljim planovima pročitajte u sinoćnjoj objavi.

Glavni navigacioni meni na telefonima
Glavni navigacioni meni na telefonima

Glavni navigacioni meni na mobilnim uređajima prikazuje se tako što kliknete gore sa desne strane na tri crtice, i tada će vam se prikazati nešto nalik slici iznad. Slika iznad prikazuje i sledeći korak, nakon klika na plus na kraju stavke PROGNOZA. Tada se prikazuju sve stavke unutar PROGNOZE, a to su METEOGRAMI – PROGNOZA PO LOKACIJI i NUMERIČKA PROGNOZA. Vi ukoliko želite doći do prognoze po lokaciji naravno birate prvu stavku, i potom jedan od 5 ponuđenih gradova, ili klikom na PROGNOZA ili OSTALI GRADOVI dolazite do spiska svih ostalih lokacija.

Spisak lokacija za prognozu - mobilni
Spisak lokacija za prognozu – mobilni

Prognozi možete pristupiti i na nešto brži i jednsotavniji način. Prilikom dolaska na portal, na bilo kojoj stranici, kada skrolujete na dole, u sekciji widget-a, na vrhu se nalazi pretraga lokacija za prognozu. Tako i prilikom posete npr. početne stranice portala, vrlo brzo uz malo skrolovanja možete doći do widgeta, ukucati naziv lokacije i dobiti prognozu.

Widget za pretragu lokacija na telefonima
Widget za pretragu lokacija na telefonima

Kada dođete na stranicu prognoze za određenu lokaciju, prikazaće vam se prognoza po danima, meteogram, i prognoza po satima – i sve to do 10 dana unapred. Više detalja o samoj funkcionalnosti celokupnog sistema možete pronaći u sinoć objavljenom članku, a na slikama ispod prikazane su neke funkcionalnosti na mobilnim uređajima.

Prognoza mobile - narednih 10 dana
Prognoza mobile – narednih 10 dana
Prognoza mobile - meteogram
Prognoza mobile – meteogram
Prognoza mobile - po satima
Prognoza mobile – po satima

Dok prognoza za narednih 10 dana treba da stane na većinu mobilnih ekrana, za potrebe meteograma i prognoze po satima kao što je na slikama i objašnjeno moguće je koristiti klizače. Nadamo se da vam je sada jasnije kako se jednostavno i uspešno ova prognoza može koristiti i na mobilnim uređajima.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *