U funkciji grafički produkti numeričkih modela, sada svako može biti lični prognostičar

Od danas je na portalu u funkciji stranica numerička prognoza – grafički produkti modela, na kojoj su dostupni za pregledanje grafički produkti (karte) globalnih numeričkih modela GFS i ECMWF (rezolucija 25km odnosno 19km), te regionalnog modela koji mi razvijamo WRF-ARW (rezolucije 3km). Numeričkoj prognozi može se pristupiti putem glavnog menija Prognoza -> Numerička prognoza.

Numerička prognoza - mape modela
Numerička prognoza – mape modela

Globalni modeli GFS i ECMWF imaju 4 nivoa zoom-a, što znači da možete izabrati prikaz za četiri različita područja, kao što su Evropa + Azija + Afrika, Evropa, Balkan i na kraju Srbija. Kod našeg regionalnog ARW modela prikaz je za sada dostupan iz manjeg domena modela rezolucije 3km i to za područje Srbije + bliže okruženje i područje Vojvodine.

Već do kraja meseca ili najkasnije početkom naredne godine, biće dostupan i veći domen regionalnog ARW modela čija je rezolucija 12km, i koji pokriva osim Srbije i naš širi region – područje ex-YU, veći deo Mađarske, Bugarske, Rumunije, Albanije…tako da će se produktima našeg modela radovati i stanovnici ovih država.

Grafički produkti numeričkih modela pre svega će značiti iskusnijima, diplomiranim meteorolozima ili meteorolozima amaterima koji na osnovu istih mogu kreirati sopstvenu prognozu vremena. Sa većinom dostupnih produkata mogu se snaći čak i lajci, obzirom da na svakoj mapi postoje merne jedinice, skale ili čak i kratka objašnjenja. Kod američkog GFS i našeg ARW modela dostupni su i svi osnovi parametri, poput temperature na 2m visine, količina padavina, oblačnosti, vlažnost vazduha, vazdušni pritisak, visina nulte izoterme…što svako može razumeti.

Sinoptička situacija za subotu po GFS modelu
Sinoptička situacija za subotu po GFS modelu
Svesni smo činjenice da aktuelna navigacija nije savršeno organizovana, ali ćemo raditi na tome u narednom periodu. Ovo je samo početak i početna verzija.

Očekujemo da ovaj projekat značajno pomogne popularizaciji meteorologije u Vojvodini i Srbiji, te da meteorologiju i prognozu vremena približi meteorolozima amaterima i svima onima koji se oko toga interesuju. Treba istaći da su za održavanje ovog projekta i njegov napredak neophodna značajna finansijska sredstva, a VojvodinaMeteo jeste neprofitan projekat.

Ovde naravno nećemo stati, već do kraja decembra nastavljamo da popunjavamo rubriku PROGNOZA u glavnom meniju, u pripremi je već prognoza po lokacijama za period od 3 i 10 dana za najveći broj lokacija u Vojvodini i šire… 😉

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *