Umereno zagađenje vazduha u Zrenjaninu i tokom aprila

U Zrenjaninu je tokom aprila beleženo umereno zagađenje vazduha, a odstupanja su beležena uglavnom za isparljiva organska jedinjenja (TVOC), azot dioksida (NO2) i prizemnog Ozona (O3). Vazduh je bio zagađeniji na lokaciji Duvanika u odnosu na Bulevar Milutina Milankovića (širi centar), najverovatnije zbog uticaja individualnog stanovanja.

Koncentracije TVOC-a bile su gotovo ravnomerno povišene, znatno iznad normalnih vrednosti, tokom čitavog meseca na obe lokacije. Kada govorimo o lokaciji na magistrali, koncentracije NO2 i prizemnog Ozona su tek povremeno dostizale granične vrednosti, dok su na Duvanici bile gotovo konstantno znatno iznad normalnih, odnosno dozvoljenih vrednosti.

Vrednosti zagađenja vazduha za april 2022 – Bulevar Milutina Milankovića
Vrednosti zagađenja vazduha za april 2022 – Duvanika

Koncentracije ugljen-dioksida (CO2) i čestičnog zagađenja (PM2.5) bile su u okviru zadovoljavajućih granica, uz povremeno dostizanje graničnih vrednosti na lokaciji Duvanika. Treba spomenuti da su senzori koji su protekle zime postavljani u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom (BOŠ) beležili znatno veće koncentracije PM2.5 čestica u vazduhu, kao i PM10, i zagađenje je najčešće bilo u kategoriji opasno za osetljive grupe (deca, trudnice, hronični bolesnici).

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *