U petak i subotu promenljivo, od nedelje duži sunčani intervali i toplije, naredne sedmice do 14°C

U narednih nedelju dana iznad našeg područja vladaće polje povišenog vazdušnog pritiska (anticiklon), a to će biti slučaj i iznad većeg dela Evrope. Polje povišenog vazdušnog pritiska uslovljavaće stabilne vremenske prilike, uz povremenu oblačnost i pojavu jutarnje magle (naročito tokom naredna dva dana), ali bez padavina. Temperature se još tokom naredna 2-3 dana zadržavaju u okviru prosečnih vrednosti, a potom će od ponedeljka biti iznad normale za ovo doba godine.

Prostrani anticiklon iznad Evrope u subotu (GFS)
Prostrani anticiklon iznad Evrope u subotu (GFS)

U petak i subotu promenljivo, ponegde jutarnja magla

U petak i subotu preovladavaće promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima. U noćnim i jutarnjim satima, a ponegde i tokom prepodneva, moguća je pojava magle – sa većom verovatnoćom u subotu. Jutra će biti prohladna uz temperature oko i malo ispod 0°C, dok će se dnevne temperature kretati između 7 i 9°C. U petak će duvati slab do umeren severni i severoistočni vetar, a u subotu slab promenljivog smera.

Visoka relativna vlažnost sugeriše na moguću maglu u subotu (ARW)
Visoka relativna vlažnost sugeriše na moguću maglu u subotu (ARW)

Od nedelje više sunca i postepen porast temperatura

Počevši od drugog dana vikenda treba očekivati tek ređu pojavu jutarnje magle ili niske oblačnosti, dok će danju biti pretežno sunčano i svakim danom sve toplije. Vetar do srede uglavnom slab i promenljivog smera.

U nedelju i ponedeljak slab jutarnji mraz, dok će od utorka i jutarnji mraz verovatno izostati, odnosno jutarnje temperature će biti iznad 0°C. U nedelju će se dnevne temperature kretati oko 10°C, u ponedeljak između 11 i 13°C, a u utorak između 12 i 14°C, što će najverovatnije biti slučaj i u sredu.

Nema sumnje da će u prvom delu i sredinom naredne sedmice barem na osnovu večerašnje prognoze vremenske prilike poprimiti karakteristike ranog proleća.

Zahađenje samo opcija u trećoj dekadi

Naravno kako je prognozni termin dalje, tako su razilaženja u proračunima numeričkih modela atmosfere sve veća. Samim tim pouzdanost prognoze izvan 10 dana (zapravo i manje) značajno opada.

Tako pojedini numerički modeli večeras simuliraju nastavak ranog proleća i tokom treće dekade februara, odnosno sve do kraja meseca, dok određen deo numeričkih modela simulira pravi zimski scenario.

Određena grupa numeričkih modela simulira izmeštanje jezgra anticiklona prema zapadu i severozapadu starog kontinenta, negde između Velike Britanije i Skandinavije, što bi rezultovalo prodorom hladnije vazdušne mase sa severoistoka.

Sinoptička situacija 23. februara po jutrošnjem ECMWF modelu
Sinoptička situacija 23. februara po jutrošnjem ECMWF modelu

Ostaje da pratimo da li će se ovaj scenario ustaliti u proračunima narednih dana, ili je to bio samo mali “ispad” i pogrešan signal pojedinih numeričkih modela.

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 573

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *