Kakvo nas vreme očekuje sa prvomajske i Uskršnje praznike? Prognoza za narednih 7 dana!

Tokom srede 1. maja u Vojvodini sve do noćnih sati prema četvrtku ne treba očekivati padavine, ali će uz temperature malo iznad proseka biti vetrovito uz pojačan jugoistočni vetar. Košava će duvati još tokom četvrtka, dok će period četvrtak-ponedeljak biti promenljiv i nestabilan uz čestu pojavu pljuskova i grmljavine, koji bi trebalo biti nešto ređi od subote, odnosno vikenda.

U sredu će na području Vojvodine preovladavati promenljivo oblačno, ali suvo vreme uz sunčane intervale, i još uvek toplo uz temperature malo iznad proseka za početak maja. Jutarnji minimumi će se kretati između 10 i 13°C, a maksimalne temperature od 23 do 25°C. Duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, koji kratkotrajno može dostići i udare olujne jačine.

U četvrtak se očekuju gotovo preslikane minimalne i maksimalne temperature od srede, ujutru za oko 1°C u proseku toplije, a tokom dana za oko 1°C hladnije u većini krajeva Vojvodine. Jugoistočni vetar biće u slabljenju, ali i dalje umeren do jak. Već tokom noći (ka četvrtku) i jutra, očekuje se ređa pojava lokalnih pljuskova. Kasnije popodne i uveče atmosfera će ponovo biti nestabilna, uz lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom. Padavine će biti neravnomerno raspoređene prostorno i vremenski, ali veća učestalost pljuskova očekuje se u Sremu i Bačkoj u odnosu na Banat, obzirom da će u Banatu biti još uvek pojačanog jugoistočnog vetra koji će atmosferu u dobroj meri održavati stabilnom.

Iz kog smera će stizati oblaci u narednom periodu? Prljava kiša?

Dok će u sredu i četvrtak, 1 i 2. maja oblaci stizati iz smera juga i jugozapada (i dakle premeštati se prema severu i severoistoku), u petak i subotu 3 i 4. maja oblačnost će stizati sa istoka i severoistoka (oblaci će se premeštati prema zapadu i jugozapadu).

Narednih dana, a naročito u četvrtak 2. maja biće povećana mogućnost za prljavu kišu (usled povećane koncentracije peska iz Sahare u atmosferi).

U petak će biti znatno hladnije, uz maksimalne temperature uglavnom između 16 i 19°C. U petak će tokom većeg dela dana biti nestabilno, povremeno sa kišom, i lokalnim pljuskovima praćenim grmljavinom. Stabilizacija se očekuje tokom večeri. U petak će duvati uglavnom umeren zapadni i severozapadni vetar.

U subotu ponovo nešto toplije, i za razliku od petka pre podne će biti stabilno. U drugom delu dana ponovo se očekuje destabilizacija atmosfere, a naročito uveče, uz pojavu lokalnih pljuskova i grmljavina. Učestalost će biti manja u odnosu na četvrtak i petak. U nedelju uz dosta oblačnosti iznad našeg područja uslova za pljuskove će ponovo biti tokom celog dana, ali prema današnjim proračunima oni neće biti toliko učestali (prognozu ćemo svakako ažurirati i dopuniti narednih dana). Nakon što će se u subotu maksimumi kretati između 22 i 24°C, u nedelju bi temperature mogle biti neznatno niže. Minimalne temeprature u danima vikenda kretaće se oko 10°C.

Novu prognozu objavićemo 3 ili 4. maja, a koja će svakako još preciznije odrediti vreme za Uskršnje praznike i nekoliko dana posle …

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 614

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *