SPEKTAKL: Polarna svetlost večeras vidljiva i iz Vojvodine kao posledica izbačaja koronalne mase na suncu 3. novembra

U periodu između 17:30 i 18:30 Polarna svetlost (Aurora borealis) bila je vidljiva i na nižim geografskim širinama, pa tako i u delovima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije (konkretno Vojvodine).

Izbačaj koronalne mase na suncu prema Zemlji 2.11. izazvao je geomagnetnu oluju kategorija G3. Drugi veći izbačaj od 3. 11. upravo udara Zemljino magnetno polje i izaziva auroru borealis, čak i na vrlo malim geografskim širinama. Tako je Polarna svetlost ranije večeras bila vidljiva i iz delova Vojvodine, i okolnih teritorija. Na našim geografskim širinama polarna svetlost je vidljiva kada je ona zapravo najizraženija u polarnom pojasu, gde je ona redovna i uobičajena pojava. Izbačaj koronalne mase, ogromnog mehura pregrejanog gasa ili plazme izbačene sa Sunca (coronal mass ejection- CME) iz erupcije filamenta 3. novembra stigla je do Zemlje u nedelju u drugom delu dana (05.11).

Prognoza Aurore Borealis za 5. novembar uveče (Source: NOAA)

Poslednji put je polarna svetlost u našim krajevima viđena 2003. godine – naveo je Miša Bracić, profesor fizike.

Posmatrana iz područja bliže Zemljinim polovima, polarna je svetlost je uglavnom žutozelene, a sa manjih geografskih širina, crvene boje. Do razlike u boji dolazi zbog različitih gustoća vazduha na različitim visinama u atmosferi. Na velikim visinama, gde je atmosfera retka, sudari su među molekulima zraka retki i kiseonik dva minuta nakon pobuđenja emituje crvenu svetlost.

Već je poznato da polarna svetlost nastaje kao rezultat solarnih geomagnetnih oluja, kada naelektrisane čestice magnetosfere, uglavnom elektroni, ali i protoni (sunčev vetar) i teški joni (poput kiseonika i azota) dođu u kontakt sa zemljinom atmosferom i usled reakcije kao posledicu daju svetlosne efekte raznih boja.

Zašto je Aurora različitih boja?

Kada se javlja na višim visinama, zbog ređe koncentracije kiseonika, polarna svetlost je crvene boje. Ova varijacija je vidljiva jedino u slučaju intenzivne solarne aktivnosti, kao što je to bio slučaj i ovog puta. Potom se na nžim visinama javlja zelena boja, usled nešto veće koncentracije kiseonika, dok se na najnižim visinama, ispod 100km, javljaju ljubičasta i plava nijansa polarne svetlosti – plava kao u slučaju crvene, pri intenzivnoj solarnoj aktivnosti.

Polarna svetlost viđena iz Bačke Palanke
Pogled iz Nove Crnje prema severu (Foto: Karolina Csőke)
Polarna svetlost viđena je i iz Kanjiže (Foto: Barna Róbert)

Može li magnetna oluja izazvati posledice?

Istovremenim pojavljivanjem polarne svetlosti i magnetne oluje u visokoj atmosferi, dolazi do indukcije snažnih električnih struja na većim visinama. Posedica toga može biti indukcija visokog električkog potencijala u metalnim vodičima na površini Zemlje, kao što su telefonski i električni kablovi, pa i delovi onih Zemljinih slojeva koji sadrže dosta metala. S tim u vezi dolazi i do smetnji kao npr. pregorevanje osigurača na električnim instalacijama, prekid telefonskih veza ili daljinskog prijenosa električne energije, smetnje u radio-emisijama, itd.

Polarna svetlost u našim krajevima je viđana i 1958, 8 i 9, kao i 11. novembra 1991. godine, 6 na 7. aprila 2000. godine, kao i već pomenute 2003. godine.

Izbačaj koronalne mase sa sunca 3. novembra (Izvor: spaceweather.com)

CME (coronal mass ejections) se javljaju u aktivnoj fazi Sunca. Sada smo blizu vrhunca 25. solarnog ciklusa, a sam 25. solarni ciklus potrajaće do oko 2030. godine. Kulminacija ovog ciklusa se očekuje tokom 2024. i 2025. godine. CME-ovi nisu uvek usmereni prema Zemlji ali sada je zabeležen njegov dolazak u obliku nagle promene u geomagnetnom polju.

Ovo se vidi u podacima o solarnom vetru kao i naglom porastu magnetnog polje, brzine i gustine solarnog vetra. Prednji deo CME udara u planetu. Zemljino magnetno polje je već dostiglo G1 (manji) nivo oluje. Očekuje se da će uslediti nivoi G2 (umereni) i verovatno G3 (jaki), a što je odlično za posmatrače aurore – navodi naš saradnik i profesor fizike Miša Bracić.

Polarna svetlost bila je vidljiva iznad većeg dela Evrope

Polarna svetlost sinoć je bila vidljiva iznad većeg dela Evrope, uključujući Nemačku, Poljsku, Belorusiju, Rumuniju, Bugarsku, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, pa čak i severne delove Grčke. Što južnije, to je polarna svetlost bila slabije vidljiva, ali “tajna” njene dobre vidljivosti na fotografijama jeste u dugačkoj ekspoziciji u podešavanjima kamere. Najvidljivija je bila u periodu 17:30 – 18:30, ali se mogla videti u slabijem intenzitetu i u nastavku večeri, noću, i rano jutros.

Možemo li videti polarnu svetlost i narednih dana?

Tokom današnjeg i sutrašnjeg dana očekuje se slaba do umerena solarna oluja, dok bi sledeća veća aktivnost trebala da se javi tokom srede i četvrtka 8-9. novembra, kada lako može da se desi da polarna svetlost ponovo bude vidljiva i iz nižih geografskih širina. Dakle, ne i izvesno, ali sa većom šansom (poput one u nedelju).

Space Weather Prediction Center prognoza – automatski se ažurira (Source: NOAA)
Space Weather Prediction Center prognoza – automatski se ažurira (Source: NOAA)

Uskoro još informacija…

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

One comment

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *