Četiri godine postojanja VojvodinaMeteo!

U ponedeljak, 1. februara, navršilo se četiri godine postojanja VojvodinaMeteo. Bilo nam je bitnije da vas izvestimo o aktuelnom stanju vremena uz vaše fotografije, kao i o zabrinjavajuće lošem kvalitetu vazduha, pa smo ovu objavu ostavili za koji dan kasnije.

Najlepše uspomene vežu nas za drugi rođendan, obeležen 2019. godine, kada smo organizovali i okupljanje našeg tadašnjeg tima. Bilo je to divno druženje, uz puno optimizma, i dosta zacrtanih planova i ciljeva.

Ipak, činjenica da naša ideja nije adekvatno prepoznata od strane institucija koje bi trebalo da nas podrže, dovela je do manjka motivacije, pa i manjeg rasipanja tima. Sav posao, sav pritisak koji ovakav javni rad donosi, praktično se usmerio na jednu osobu – barem u najvećem broju dana u godini. Naravno, u slučaju tehničkih radova na portalu, ili pak prilikom našeg nadaleko prezpoznatljivog lova na oluje, dejstvujemo u proširenom sastavu i vrlo uspešno kao tim.

JEDVA OPSTAJEMO: Tako blizu, a tako daleko

Četiri pune godine postojanja, samo na Facebook-u više od 46.000 pratilaca, a sa Instagramom i Twiter-om preko 56.000, izgleda nedovoljno za adekvatnu podršku javnih subjekata, bilo da se radi o državnim institicijama, ili granama privrede.

Protekle godine podržao nas je Novi Sad Gas, novosadsko preduzeće za distribuciju gasa, na čelu sa direktorom Milanom Đukićem, i njima se nesebično zahvaljujemo, jer smo zahvaljujući podršci, pored sopstvenih sredstava, uspeli da pokrijemo sve troškove.

Iako možda tako ne izgleda prema našem radu na društvenim mrežama i našem sajtu, gorka istina je ipak drugačija. Vrlo je moguće da već predstojećeg vikenda (6-7. februara) ostanemo bez sajta na internetu, jer sredstva za januarske troškove još nisu prikupljena.

Ali drugi ne kukaju i rade prognoze besplatno?

Kada god se požalimo na tešku finansijsku situaciju i borbu za opstanak, što užitak u ovom poslu pretvara u pravu noćnu moru, nekolicina ljudi se javi upravo sa ovakvim komentarom poput naslova iznad.

Pa, vidite, razlika je u tome što mi pokrećemo sopstveni numerički model visoke rezolucije WRF-ARW, koji zahteva snažne računarske resurse, što iz meseca u mesec umnogome povećava naše troškove.

Naši fiksni mesečni troškovi su u visini 1/4 prosečne mesečne neto zarade u Republici Srbiji. To su troškovi neophodni za naš rad. Gde su tu sredstva za dalji napredak i realizaciju korisnih projekata? Pa, nema ih.

Ono što je posebno razočaravjuće, jeste činjenica da su nam državne institucije u poslednje vreme štaviše odmogle dodatnim nametima.

Ljubav prema nauci jača od svega

Ljubav prema meteorologiji, prirodi, životnoj sredini u kojoj živimo, ali i Informacionim tehnologijama – glavni su pokretači naše energije. Naravno, odmah posle toga dolaze naši dragi pratioci, koji nas koliko su u mogućnosti podržavaju.

Mi i dalje verujemo u bolja vremena. Ne, ova objava ne predstavlja nikakvu žalopojku niti kukanje, već iznošenje surove istine, kako bi naši pratioci bili svesni činjenice da voditi projekat kakav je VojvodinaMeteo ipak nije ni malo jednostavno, i da se on ipak po nečemu razlikuje od stranica koje samo plasiraju prognozu vremena, pojedine pritom dajući odličnu osnovu za spinovanje od strane tabloidnih medija.

Mi imamo naučni pristup, sa željom da se status meteorologije u Srbiji poboljšamo, te da građani budu uvek i adekvatno obavešteni o svakoj potencijalno opasnoj situaciji kada su u pitanju vremenske prilike, ali i zagađenje vazduha, vode, i zemljišta.

Naravno, ukoliko stvari budu išle po planu, potrudićemo se da vam i u tekućoj godini priredimo uspešan letnji lov na oluje, kao i još neke novine na sajtu, poput novih prognostičkih mapa numeričkih modela GFS i ICON (koje nismo imali do sada).

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:

One comment

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *