Novi Sad – Gas donacijom podržao VojvodinaMeteo, predstoje radovi na NWP modelu i mreži AMS

Novosadsko preduzeće za distribuciju gasa, održavanje i izvođenje, potpisalo je sa VojvodinaMeteo, odnosno Udruženjem “EkoMeteos” Ugovor o Donatorstvu. Zahvaljujući razumevanju menadžmenta, na čelu sa direktorom Milanom Đukićem, VojvodinaMeteo biće pojačana namenskim sredstvima za realizaciju započetih projekata.

Posle dužeg perioda konačno je neko prepoznao rad, trud, i zalaganje članova VojvodinaMeteo na podizanju meteorološke svesti građana Vojvodine, odnosno o značaju kvalitetnog prognoziranja i praćenja vremena, kao i promociji turističkih potencijala Vojvodine.

Tim VojvodinaMeteo, na čelu sa predsednikom Jovanom Čabrilom najsrdačnije se zahvaljuje Novi Sad – Gas(u) na razumevanju problema i podršci u projektima koje želimo da sprovedemo.

Ugovorena je i stručna podrška kada je u pitanju prognoza vremena za stručne radove na terenu na teritoriji koju ovo preduzeće pokriva, odnosno za još nekoliko opština pored grada Novog Sada. Takođe, najavljeno je i da će po pokretanju mreže AMS, jedna stanica biti postavljena u krugu Novi Sad – Gas d.o.o.

Plan utroška sredstava

Sredstva će biti utrošena na ponovno pokretanje numeričkog modela visoke rezolucije WRF-ARW koji je prestao sa radom u septembru prošle godine, nakon najobičnijeg godišnjeg servisiranja (čišćenja) serverskog računara u jednom poznatom zrenjaninskom servisu.

Za sada je u planu kupovina novog procesora, obzirom da su matična ploča i CPU hladnjak već nabavljeni. Međutim, kao jedno od rešenja nameće se zakup servera u inostranstvu, zbog stabilnosti rada modela (nema problema sa održavanjem opreme, prekidom napajanja i tome slično).

O ovome će odluka biti donešena vrlo brzo, i očekujemo da već do kraja jula meseca (u naredne tri sedmice), numerički model bude ponovo operativan. Problem može biti jedino eventualni gubitak podataka, što još nije ispitano, odnosno utvrđeno.

Ostatak sredstava biće utrošen na otpočinjanje radova na mreži AMS (automatskih meteoroloških stanica), čiji se početak očekuje do kraja aktuelnog meseca. Obzirom da je ovo projekat koji se radi “od nule”, i da su u planu vrlo zahtevni elementi, ne može se precizirati kada će mreža AMS ugledati svetlost dana, a takođe je izvesno da će za njenu realizaciju nedostajati sredstava.

Mi se iskreno nadamo da će se stvoriti uslovi da tokom predstojeće jeseni ovaj projekat ugleda svetlost dana, i da se počne na promociji digitalizacije i značajnog uvećanja brojnosti meteoroloških merenja i osmatranja (uz panoramske kamere) u Vojvodini.

Pozivamo ostale da nam se pridruže!

Obzirom da će za realizaciju projekta mreža AMS nedostajati sredstava, kao i da VojvodinaMeteo ima još projekata koje će tek predstaviti (poput aplikacija za pametne uređaje) pozivamo i ostale profitne organizacije, i fondacije, da podrže naš rad. Razvoj meteorološke svesti vrlo je važan u vremenu koje dolazi, kada ćemo se sve češće susretati sa meteorološkim ekstremima i nepogodama.

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 573

3 komentara

  1. Odluka biti doneSena. Kada se stvar jednom dešava, onda je S, s ako se dešava više puta, onda je Š, donoŠena. Donesena jednom, donošena više puta. 🙂 Izvinjavam se, ali što da ne.

  2. Zasto se ne zaposlite negde, mladi ste momci, pa da od plate izdvajate za finansiranje, a ne da morate da trazite donacije i molite ljude za novac? Voleo bih da vam pomognem na neki nacin, ali mislim da je svrsishodnije za vas, ilustrovano da naucite da pecate umesto da trazite da vam neko da ribu, ako me razumete. 🙂 Lep pozdrav i puno srece vam zeli vas Darko. 🙂

    • Najlakše je zaposliti se, ovi momci pokušavaju da podignu svoj biznis! To nije lako (pogotovo u ovoj bednoj državi) i zato traže donacije. Rade na ovome 24h dnevno i sve nam pružaju BESPLATNO na gotovo i zato im treba naša pomoć. Mislim da ni Vi Darko ne biste radili ništa besplatno? Samo napred ljudi, delim vaš sajt i prognoze svima kome stignem, nadam se da ćete uspeti!

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *