Vazduh u Zrenjaninu zabrinjavajuće loš

 Pokrenuta građanska merenja kvaliteta vazduha

Zrenjanin do pre par dana nije mogao da se nađe u izveštajima o najzagađenijim gradovima u Srbiji samo iz jednog razloga – nije bilo dostupnih podataka o merenjima kvaliteta vazduha u realnom vremenu. Još prošle zime je grupa zrenjaninskih aktivista i organizacija, okupljenih oko ideje građanskih borbi za čist vazduh, skrenula pažnju javnosti na ovaj problem, ukazujući na potrebu da se građanima Zrenjanina, naročito onim koji se leče od hroničnih bolesti, omogući da se o kvalitetu vazduha informišu blagovremeno i precizno, kako bi svoje svakodnevne aktivnosti mogli da planiraju u skladu sa prikazanim parametrima i prilagode ih preporukama za ponašanje u datim okolnostima. Iako postoje zvanični podaci i institucije čiji je posao da se bave ovim pitanjem, evidentno je da se ovom problemu ne prilazi odgovorno, sistematski i preventivno. Kao odgovor na nedostatak sistemskih rešenja u ovoj oblasti, pokrenuta su građanska merenja kvaliteta vazduha, s ciljem informisanja i edukovanja šire javnosti o zagađenju, naročito suspendovanim PM2,5 i PM10 česticama, ali i kao vid podstreka odgovornim institucijama u potrazi za održivim rešavanjem problema povezanih sa zagađenjem vazduha.

Tokom test perioda gotovo konstantno povećane vrednosti PM2.5 i PM10 čestica

Senzori su postavljani uglavnom tokom prve polovine januara, kada je otpočelo i testiranje senzora i obrada prvih prikupljenih podataka. Tokom većeg dela probnog rada senzora beležene su vrednosti iznad normale, odnosno opasne za osetljive grupe, a neretko nezdrave i za celokupno stanovništvo.

Povećana koncentracija PM čestica tokom januara

U sporadičnim slučajevima vrednosti koncentracije PM čestica u vazduhu dostizale su i vrlo nezdrave vrednosti, koje zahtevaju obavezno nošenje maske. Najređe se beleže vrednosti u okviru normale, odnosno koje ne predstavljaju opasnost za zdravlje stanovništva. Vrednosti su često prelazile 100µg/m3, što su vrednosti duplo vreće od normalnih (graničnih), a neretko se dešavalo da vrednosti suspendovanih PM čestica pređu i 150µg/m3, odnosno da budu više od 3 puta veće od prihvatljivih. U sporadičnim slučajevima vrednosti su umele da prelaze i 300µg/m3.

U velikoj većini dana koncentracije iznad dozvoljenih

Više o PM česticama

Pre svega, odmah na početku ćemo podvući da su granične vrednosti za PM2.5 i PM10 suspendovane čestice do 50 mikrograma po kubnom metru (µg/m3). Ovo su kriterijumi Evropske Unije, dok su standardi WHO (Svetske zdravstvene organizacije) još strožiji.

PM čestice su vrlo male (mikronska prašina), nekoliko desetina puta su manje od prečnika vlasi kose, i vrlo lako ulaze u telo čoveka, i u najdublje delove pluća, te da uđu u krvotok. Neke čestice sadrže i teške metale, koje predstavljaju najveći problem, i njihovom dugotrajnom akumulacijom mogu nastati ozbiljni zdravstveni problemi, koji dovode do smrti. Dakle, najveći problem jeste kumulativni efekat, odnosno dugotrajna izloženost ovim zagađujućim česticama.

Saobraćaj jeste jedan od uzroka zagađenja, i to ne samo broj automobila i njihova starost, već i slaba protočnost saobraćaja u gradu, česti zastoji i gužve. Naravno, tu su i termoelektrane, ali one konkretno u slučaju Zrenjanina ne predstavljaju značajan problem.

Objekti koji imaju svoje kotlarnice ili se greju na čvrsto gorivo tokom zimskog perioda takođe imaju veliki uticaj na povećano zagađenje vazduha. Trenutne analize i merenja ne omogućavaju da se precizno utvrdi koji je od tih izvora najveći zagađivač, a ti procenti se razlikuju od grada do grada.

Možda i glavni problem jeste trošenje fosilnih goriva i korišćenje uglja (neretko i vrlo lošeg kvaliteta) za proizvodnju električne energije, kao i za grejanje tokom zime u domaćinstvima. Dešava se da ljudi pale i otpad kako bi se zagrejali.

Gde se mogu pratiti podaci i kada se očekuje povećano zagađenje?

Podaci sa senzora iz Zrenjanina okoline mogu se za sada pratiti na svim relevantnim sajtovima i aplikacijama, kao što su Aqicn, Sensor Community, kao i na sajtu AirCare, čija je aplikacija raspoloživa za Android i iOS korisnike na Play Store i Apple Store prodavnicama.

AirCare aplikacija prikazuje opasan nivo zagađenja

Povećane koncentracije PM čestica i uopšteno zagađenja vazduha javljaju se u uslovima stabilne atmosfere, pri visokom vazdušnom pritisku, bezvetrici (mirno i tiho vreme), u slučajevima slabog vetra, i naročito kada se beleži pojava sumaglice ili magle (smanjene horizontalne vidljivosti).

Kada govorimo o skorijem dolazećem periodu, povećane koncentracije PM2.5 i PM10 čestica u vazduhu treba očekivati večeras, tokom sutrašnjeg dana, pa sve do srede uveče, kada se očekuje jačanje vetra.

Koji su ciljevi ovog projekta i koje organizacije su učestvovale?

Početkom nove grejne sezone, problem izveštavanja o kvalitetu vazduha ostao je nerešen. Umesto konkretnih mera za poboljšanje kvaliteta vazduha, javne vlasti su odlučile da ublaže prag dozvoljenog zagađenja, što problem suštinski ne rešava, već ga prikriva. Upravo je to bio ključni razlog da samoorganizovane građanske inicijative pristupe rešavanju tog problema na dva načina: pribavljanjem senzora za građansko merenje kvaliteta vazduha i javnim zagovaranjem ka institucijama da poboljšaju javne politike i prakse u oblasti bezbednosti vazduha. Na posletku, svesni smo da se željene promene neće desiti bez pritiska javnosti i zato pozivamo građane da zajedno sa nama insistiraju na veoma konkretnim merama koje će dugoročno poboljšati kvalitet vazduha: Unapređivanje monitoringa parametara kvaliteta vazduha i redovno izveštavanje o inspekcijskom nadzoru zagađivača.

Deo praktičnih aktivnosti u okviru javnog zagovaranja je bilo i zajedničko obraćanje 16 udruženja i neformalnih grupa građana iz Zrenjanina i drugih mesta nadležnoj službi lokalne Gradske uprave. Zahtev za dostavljanje 7 grupa konkretnih podataka je poslat 20.1.2021. godine, a traženi podaci se odnose na monitoring, troškove, nadzor i propisane procedure. Delimičan i zabrinjavajući odgovor stigao je u zakonskom roku od 48h, koji označava vreme za koje ovakvi podaci moraju biti stavljeni na uvid javnosti. Iz odgovora podvlačimo podatak da u državnom sistemu za automatsko praćenje kvaliteta vazduha Grad Zrenjanin nije obuhvaćen i da nije postavljena nijedna stanica za automatski monitoring! Deo dostavljenih podataka ukazuje na preveliki prostor za korupciju u organima javnih vlasti, ogromne propuste, kašnjenja i neprihvatljivo nizak kvalitet izrade, donošenja i primene propisanih strategija, planova i katastara. Zato je dodatni deo novog obraćanja nosiocima javnih funkcija i zahtev što bržeg rešavanja najprioritetnijih problema građana, uz primenu najboljih dostupnih praksi i konkretnoj zajednici prilagođenih rešenja. Za to su nosioci javnih ovlašćenja plaćeni novcem poreskih obveznika i na to obavezani domaćim propisima i ratifikovanim međunarodnim ugovorima.

Ovo je samo prva u nizu zajedničkih akcija zrenjaninskih formalnih i neformalnih grupa, organizacija civilnog društva, strukovnih udruženja i zainteresovanih pojedinaca, s ciljem da aktivno učestvuju u rešavanju ekoloških, komunalnih i društvenih problema koji su godinama zanemarivani, gurani pod tepih, ili nisu rešavani od strane onih čiji je to posao da rade. Želimo da otvorimo dijalog, ukazujemo na probleme i da predlažemo rešenja, ali ne bežimo i od toga da javno govorimo o sistematskom problemu i neadekvatnom angažmanu javnih, državnih i gradskih institucija čiji je to posao, a za koji primaju značajna budžetska sredstva bez kontrole i uvida javnosti o njihovom trošenju.

Pribavljanje senzora za građansko merenje kvaliteta vazduha je bila jedna od aktivnosti zrenjaninske inicijative “Vazduh nije roba!” održanih u okviru projekta “Zrekologija – i ti se pitaš!”, u okviru kog su inicirani i procesi umrežavanja sa srodnim inicijativama i relevantnim organizacijama. Senzore je obezbedila Beogradska otvorena škola, a postavljanje senzora je sprovedeno u saradnji sa udruženjima Zrenjaninska omladinska razvojna organizacija (ZORO) i Zrenjaninska akcija (ZRAK), dok je analitika podataka očitanih sa senzora, kao i predlaganje lokacija na kojima će se postaviti senzori, poverena portalu VojvodinaMeteo. Projekat je podržao BOŠ (Beogradska otvorena škola).

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:

One comment

  1. Vazduh je iz dana u dan sve gori a dryava ne cini bukvalno nista da nas zastiti! Mi imamo jedan zivot i reprize nema, definitivno. Treba raditi i na svesti pojedinca naravno. U skole, obdanista i bolnice treba uvesti ruske fotokataliticke preciscivace vazduha jer samo taj nacin preciscavanja moze da nas spase barem u zatvorenom prostoru. Seca suma treba da prestane pod hitno kao i da se fabrike opreme najsavremenijim sistemima za preradu otrova koje emituju u atmosferu

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *