Obilne padavine uzrokovale HAOS u regionu, dečak nestao u potoku u BiH (FOTO;VIDEO)

Kako je to i očekivano obilne padavine zadesile su region, tačnije delove Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Na žalost, došlo je do izlivanja brojnih reka, ugroženo je ljudstvo i životinje, a u nekoliko opština odnosno županija uvedeno je i stanje prirodne nesreće. Zbog vanredne situacije škole i vrtići u pojedinim opštinama ne rade. Za sada najlošija vest koja se proširila regionom jeste da je šestogodišnji dečak upao u nabujali potok u mestu Begov Han, te da je uprkos svim višečasovnim naporima potraga za njim za sada bez uspeha. Potraga je obustavljena do sutra.

Usled pojačanih padavina, izlile su se reke u nekoliko gradova u Republici Srpskoj. Reka Vrbanja odnela je pešački most kod Banjaluke. Poplavljene su kuće, a pojedini magistralni i regionali putevi su neprohodni.

Usora poplavila delove Teslića (Foto: YouTube)
Usora poplavila delove Teslića (Foto: YouTube)

Zbog kiše, na severozapadu Bosne i Hercegovine, reke su se izlile u opštini Novi grad i Prijedoru gde je voda ušla u kuće i pomoćne objekte. U Sanskom Mostu proglašeno stanje prirodne nesreće. U Sarajevu preuzete preventivne mere. Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da su bujične reke sa Kozare na više pravaca prelile obale, da je zaplavljeno 200 kuća, kao i da je voda ušla u neke stambene objekate na području grada, piše RTRS.

U Kamenici, Velikom i Malom Lugu, Pokoju i Vedrom Polju reke su se već izlile. Prema podacima nadležnih službi, prijavljeno je plavljenje šest kuća i jedne garaže. U Bihaću je u poslednja 24 časa palo 84 litra kiše po kvadratnom metru.

Proglašena vanredna situacija odbrane od poplava. Na području Novog Grada izlile su se Una, Sana, Japra i Vojskova i poplavile nekoliko domaćinstava, dok je u Tesliću proglašena vanredna situacija.

I Sana i Una su u stalnom porastu. Sana je već prešla kvotu od 460 centimetara, zbog čega zaseda Štab za vanredne situacije. Ova reka već se izlila u nekoliko prigradskih naselja, ali još nije poznato koliko je kuća poplavljeno. Poplave su pogodile i Oštru Luku, gde je voda takođe ušla u domaćinstva.

I reka Vrbanja je nabujala zbog obilnih padavina i odnela deo pešačkog mosta u Čeliću, mestu u blizini Banjaluke. Zato su se sinoć u Čeliću oglasile sirene za uzbunu. Prekinuta je putna komunikacija prema Doboju i određenom broju naselja u Tesliću. Saobraćaj na magistralnom putu Banjaluka–Doboj u mestu Vrela potpuno je obustavljen.

Potok odneo nesrećnog dečaka dok je vozio bicikl

U akciju su u proteklim satima bili uključeni pripadnici GSS Žepče, Kantonalne uprave civilne zaštite, Specijalne policijske jedinice MUP-a ZDK, te pripadnici Federalne uprave civilne zaštite. 

Pretraživao se, kako je javio izveštač portala Kliks s mesta događaja, svaki kvadratni metar korita potoka. Zbog straha da bi ga voda mogla odneti u reku Bosnu, pretraživano je i korito ove reke. 

Potraga za nestalim dečakom (Foto: Klix.ba)
Potraga za nestalim dečakom (Foto: Klix.ba)
Potraga za nesrećnim dečakom (Foto: Klix.ba)
Potraga za nesrećnim dečakom (Foto: Klix.ba)

Dečak je vozeći bicikl po drvenom mostu ispred kuće izgubio ravnotežu i upao u nabujali potok. Njegova majka odmah je skočila za njim u nameri da ga spasi iz vodene bujice, međutim, voda je bila prejaka te ona nije uspela. 

Nivo reke Bosne u Žepču je jutros bio u porastu. Reporter portala Kliks javlja da je upravo u Begovom Hanu poplavljena železnička pruga, kao i druga putna komunikacija.

Potraga za mališanom kojeg je voda odnela nakon što je upao u ovaj potok trebalo bi da bude nastavljena sutra.

Sa prestankom padavina uskoro treba očekivati normalizaciju

U najugroženijim područjima već je došlo do prestanka padavina ili će doći u narednim časovima. Tako narednih dana treba očekivati stagnaciju, odnosno brže opadanje vodostaja manjih reka, dok će Sava tek ozbiljnije da raste u narednim danima.

Prema prognozi hidrološke službe RHMZ Srbije, na toku Save kroz našu zemlju u narednim danima treba očekivati veći porast vodostaja, uz prevazilaženje granice redovne odbrane od poplava, dok kod Šapca postoji mogućnost i da vodostaj pređe granicu vanredne odbrane od poplava.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *