Danas i sutra do 25°C, potom sledi nekoliko kišovitih dana i POTOP u regionu

Još danas na vreme u našim krajevima uticaće slabogradijentno anticiklonarno polje, dok će istovremeno na severu Italije doći do ciklogeneze, odnosno formiranja novog ciklona. Ovaj ciklon delovaće na vreme u našim krajevima najmanje pet dana, i nad područjem Balkana kružiće vlažna i nestabilna vazdušna masa. Tmurno vreme treba očekivati barem do petka 17. maja, a na području Srbije palo bi tokom ovih pet dana između 30 i 100mm vodenog taloga (u Vojvodini uglavnom 40-70mm), dok bi kod zapadnih suseda u BiH i Hrvatskoj ponegde moglo pasti i više od 200mm kiše. Treba istaći da će veći deo očekivanih padavina pasti već u periodu nedelja-utorak, a kada govorimo o Vojvodini i ostatku Srbije nova veća količina moguća je u četvrtak 16. maja.

Tokom vikenda prijatno toplo, u nedelju jugoistočni vetar u pojačanju, uz nestabilnosti uveče

Danas i sutra u Vojvodini i ostatku Srbije zadržava se toplo vreme uz duže sunčane intervale, posebno danas. Večeras će jugoistočni vetar biti u pojačanju i duvaće sve do ponedeljka sredinom dana, ali neće biti naročito jak. Na severu pokrajine će u ponedeljak duvati severoistočni vetar.

U nedelju će već biti nešto više oblaka, a kasno poslepodne i uveče očekuje se destabilizacija atmosfere u celoj zemlji, pa tako i na području Vojvodine, uz lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom. Lokalno su tokom večeri moguće obilnije padavine, češće u zapadnoj polovini zemlje, a uz njih i pojačan vetar.

Maksimalne temperature danas će se na području Vojvodine kretati između 22 i 24°C, a u nedelju između 23 i 25°C.

U ponedeljak nestabilno sa čestom kišom i grmljavinskim procesima, naročito u drugom delu dana

Na području Vojvodine i ostatka Srbije u ponedeljak se očekuje pretežno do potpuno oblačno i nestabilno vreme, uz čestu pojavu kiše, i lokalnih pljuskova sa grmljavinom – posebno u drugom delu dana, odnosno poslepodne i tokom večeri.

Naše područje nalaziće se još uvek u toplom sektoru ciklona, pa će većina padavina biti konvektivnog porekla, što će značiti veću razliku u količini padavina na manjem području, a biće uslova i za pojavu vremenskih nepogoda sa lokalno obilnijom kišom, jakim vetrom, i pojavom grada.

U ponedeljak može biti lokalnih vremenskih nepogoda (ARW)
U ponedeljak može biti lokalnih vremenskih nepogoda (ARW)

U ponedeljak će se na području Vojvodine minimalne temperature kretati između 11 i 14°C, a maksimalne dnevne od 18 do 21°C.

U utorak i sredu hladnije uz povremenu kišu

U Vojvodini se u utorak i sredu zadržava pretežno do potpuno oblačno vreme, ali uz priliv hladnije vazdušne mase, pa će temperature biti u padu. U utorak i sredu dnevne temperature kretaće se između 14 i 17°C, što su temperature ispod do znatno ispod normale.

Sreda bi prema aktuelnim procenama mogla proći u većini krajeva Vojvodine ipak u znaku suvog, ali oblačnog i tmurnog vremena. Nova “runda” padavina u Vojvodinu bi stigla tek tokom večeri, dok bi četvrtak ponovo doneo više kiše – prema današnjim procenama.

Upozorenje RHMZ na obilne padavine
Upozorenje RHMZ na obilne padavine

Nove informacije o očekivanim vremenskim (ne)prilikama u narednom periodu u regionu donosimo u nedelju ili ponedeljak u večernjim časovima.

Do tada, možete pratiti našu trodnevnu prognozu vremena za Vojvodinu i Beograd.

Šta se sve očekuje u regionu u periodu 12.05-17.05?

Centar dešavanja definitivno će biti zapadnije od nas, u predelima Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U narednih 5 dana numerički modeli simuliraju najveću akumulaciju padavina na području planinske i središnje Hrvatske, kao i zapadne i severozapadne Bosne i Hercegovine.

U ovim područjima aktuelne projekcije ukazuju na 150 do 200mm vodenog taloga tokom 4 dana, a lokalno bi moglo pasti i više od 200mm. Ovo bi moglo uzrokovati aktiviranje starih, i pokretanje novih klizišta u oblasti Dinarida.

Ukupna količina padavina do petka sredinom dana (ECMWF)
Ukupna količina padavina do petka sredinom dana (ECMWF)
Ukupne padavine do petka sredinom dana (GFS)
Ukupne padavine do petka sredinom dana (GFS)
Ukupna količina padavina do petka sredinom dana (ICON)
Ukupna količina padavina do petka sredinom dana (ICON)

Dok će u nedelju centar zbivanja biti u Italiji, i u primorskom delu Hrvatske i Crne Gore, u ponedeljak se najviše padavina očekuje u već pomenutim oblastima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a konvektivni procesi uz lokalno obilnije padavine očekuju se u Srbiji.

U sredu bi moglo biti manje padavina na području ex-YU, odnosno glavnica će se preseliti nad središnji deo Balkana, da bi u četvrtak ponovo u centru pažnje po količini padavina mogla biti upravo Srbija, i svakako Vojvodina.

Reke poput Bosne, Vrbasa, a naročito Une i Sane, mogle bi uzrokovati određene probleme početkom i sredinom naredne sedmice na području Bosne i Hercegovine. Vremenom, visok vodostaj njenih pritoka, usloviće i veći porast reke Save od sredine naredne sedmice, kada treba pratiti prognoze hidrologa.

AccuWeather najavljuje mogućnost poplava
AccuWeather najavljuje mogućnost poplava

Problematične bi mogle biti i manje, bujične reke, na istoku Bosne i Hercegovine, i na zapadu Srbije. Ozbiljan porast vodostaja mogu se očekivati na Jadru, Tamnavi, Kolubari, kao i na zapadnoj Moravi i njenim pritokama. RHMZ Srbije je izdao upozorenje:

Hidrološko upozorenje RHMZ
Hidrološko upozorenje RHMZ

Kada govorimo o Vojvodini, u drugom delu naredne sedmice, treba očekivati pre svega veći porast vodostaja Save i Tamiša, a potom i Begeja i Tise, obzirom da se i u rumunskim Karpatima očekuju lokalno obilnije padavine. Takođe, očekuje se porast podzemnih voda, pa će na području Vojvodine postojati mogućnost za plavljenje podruma, i svakako stajaće vode na njivama, zbog veće količine padavina za kraći period.

Svima savetujemo pre svega praćenje informacija od strane nadležnih organa u regionu i profesionalnih meteoroloških portala. Ovih dana, pojavile su se glasine o scenariju iz 2014. godine od strane pojedinaca, a situacija nije za poređenje.

/ Zabrenjeno kopiranje i prenošenje prognoze bez navođenja izvora /

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 606

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *