Noćas počinje zimsko računanje vremena

Pomeranjem kazaljki na satu jedan sat unazad, noćas, u noći između subote i nedelje, počinje zimsko računanje vremena. Obzirom na digitalno doba, većina časovnika automatski će biti prebačena na režim zimskog računanja vremena.

Na zimsko računanje vremena prelazi se svakog poslednjeg vikenda u oktobru u noći između subote i nedelje, kada se kazaljka sa tri sata pomeri na dva sata.

Ništa od ukidanja letnjeg i zimskog računanja vremena

Iako je Evropska unija još pre nekoliko godina najavljivala da će ukinuti letnje i zimsko računanje vremena i usvojiti jedinstveno, to se još nije dogodilo.

U Evropi se, pa tako i u Srbiji, letnje računanje vremena se ove godine završava 29. oktobra, što znači da ćemo u večeras između 28. i 29. oktobra, u tri sata ujutro, kazaljke sata pomeriti jedan sat unazad, to jest na dva sata ujutro.

Meteoropatama i hroničnim bolesnicima biće potreben određen vremenski period da se priviknu na ovu promenu i vrate u normalno stanje. Dodatna otežavajuća okolnost jeste neuobičajeno toplo vreme za kraj oktobra.

U noći između subote i nedelje spavaćemo jedan sat duže. U narednom periodu, sunce će izlaziti, ali i zalaziti – jedan sat ranije u odnosu na protekli period. Tako će obdanica u nedelju trajati između 6:18 i 16:34h. U sredu, 1. novembra, između 6:21 i 16:31h.

Noći će biti sada duže i postepeno hladnije, dok će Sunca biti manje. Mnogi će se zbog toga osećati razdražljivo, bezvoljno, pa čak i depresivno.

Zimsko računanje vremena ostaće na snazi do 31. marta 2024. godine, kada će se u 2h noću, časovnici pomeriti za 1 sat unapred, odnosno na 3h (između subote i nedelje).

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *