Rafal izbačaja koronalne mase sa Sunca izazvao jaku geomagnetnu oluju klase G5 i pojavu Aurore

Prvi od šest izbačaja koronalne mase (CME) koje je džinovska sunčeva pega AR3664 bacila ka Zemlji udarila je juče u 10. maja u 16:45 UT magnetno polje naše planete i izazvao ozbiljnu geomagnetnu oluju, klase G5. Ova oluja je u toku. CME idu jedan za drugim i njihov dolazak bi mogao da produži oluju za vikend.

Oluja koja je u toku proizvela je u pojavu aurore na niskim geografskim širinama, pa je sinoć bila vidljiva i iznad Vojvodine. Od 7. do 9. maja, Sunčeva pega AR3664 proizvela je nekoliko izbacivanja koronalne mase (CME) povezanih sa snažnim solarnim bakljama. Prognoze su bile da će ova geomagnetna oluja biti klase G4 ili čak G5, što se na kraju i ostvarilo. Ovo je svakako jedna od najjačih geomagnetnih oluja u 21. veku, i prvi put od 2005. godine da je najavljivana oluja ove klase.

Treba istaći da su ove pojave sasvim uobičajene, gde prvenstveno mislimo na brojne Sunčeve pege, koje ukazuju na povećanu aktivnost Sunca, a što ne treba da čudi obzirom da je u toku vrhunac 25. solarnog ciklusa, koji je započeo 2019. godine.

Oluja još uvek pogađa zemlju, i trenutno je klase G3 (jenjava) što smanjuje mogućnost da večeras i sutra bude vidljiva Aurora Borealis iznad umerenih geografskih širina. Međutim, CME idu jedan za drugim, i mogli bi da produže trajanje ove oluje tokom celog vikenda, čija bi klasa mogla da dostigne vrednost G4 (ali će se uglavnom kretati između G2 i G3).

Dolazimo do zaključka da je verovatnoća da ponovo ugledamo Auroru večeras ili sutra mala, ali postojeća. Naravno, ukoluko budemo imali vedro nebo, a na žalost količina oblaka će se kako vreme bude odmicalo povećavati. Dakle, prvi deo večeri će generalno imati više vedrine u odnosu na kasne večernje i noćne sate, kada će se gotovo u potpunosti naoblačiti (visoki i srednji oblaci).

Podsećamo, prethodnu pojavu Aurore, usled vrhunca solarnog ciklusa (25) imali smo ne tako davno, 5. novembra prošle godine.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 615

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *