Dva snažna potresa jutros paralisala Zagreb, ima teško povređenih (FOTO;VIDEO)

Dva snažna zemljotresa jutros su pogodila Zagreb. Prvi potres prema podacima iz međunarodne razmene (EMSC) bio je 5.3 Rihtera na dubini od 10km, a svega 37 minuta kasnije usledio je drugi jačine 5.0 Rihtera na istoj dubini. Potresi su prouzrokovali značajnu materijalnu štetu, ima teže povređenih, a jedno petnaestogodišnje dete je u kritičnom stanju.

Prvi potres, koji je prema nekim navodima bio snage 5.5 Rihtera dogodio se rano jutros u 6 časova i 24 minuta, dok je naknadno usledio u 7 časova i 1 minut. Kasnije je usledio i treći, slabiji potres.

Galerija štete u Zagrebu

Saopštenje Seizmološkog Zavoda Hrvatske

Jutros 22. ožujka 2020. godine u 06 sata i 24 minute seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su vrlo jak potres s epicentrom kod Markuševca kod Zagreba. Magnituda potresa iznosila je 5.5 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je VII stupnja MCS ljestvice. Potres se osjetio diljem Hrvatske. U širem epicentralnom podtučju potres je izazvao  znatne štete, 
U 07 sati 01 minutu dogodio se i naknadni potres magnitude 5.0.
Najjači potres u Zagrebu (Izvor: emsc.eu)

Ovaj potres, mogao se osetiti kako u većem delu Hrvatske, tako i u delovima Slovenije i Bosne i Hercegovine, a prema nekim informacijama i na višim spratovima u Mađarskoj i Srbiji.

Značajna materijalna šteta je nanesena uglavnom starijim ili lošije građenim objektima, a stradali su i mnogobrojni automobili na ulicama koji su bili na udaru delova fasada starijih građevina.

Ima lakše i teže povređenih, a lekari se bore za život petnaestodogišnje devojčice, koja ima tešku cerebralnu povredu. U zemljotresu je oštećen i toranj zagrebačke katedrale, a štete ima i na Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Cvetnom trgu (SPC).

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 618

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *