Dva snažna potresa jutros paralisala Zagreb, ima teško povređenih (FOTO;VIDEO)

Dva snažna zemljotresa jutros su pogodila Zagreb. Prvi potres prema podacima iz međunarodne razmene (EMSC) bio je 5.3 Rihtera na dubini od 10km, a svega 37 minuta kasnije usledio je drugi jačine 5.0 Rihtera na istoj dubini. Potresi su prouzrokovali značajnu materijalnu štetu, ima teže povređenih, a jedno petnaestogodišnje dete je u kritičnom stanju.

Prvi potres, koji je prema nekim navodima bio snage 5.5 Rihtera dogodio se rano jutros u 6 časova i 24 minuta, dok je naknadno usledio u 7 časova i 1 minut. Kasnije je usledio i treći, slabiji potres.

Galerija štete u Zagrebu

Saopštenje Seizmološkog Zavoda Hrvatske

Jutros 22. ožujka 2020. godine u 06 sata i 24 minute seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su vrlo jak potres s epicentrom kod Markuševca kod Zagreba. Magnituda potresa iznosila je 5.5 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je VII stupnja MCS ljestvice. Potres se osjetio diljem Hrvatske. U širem epicentralnom podtučju potres je izazvao  znatne štete, 
U 07 sati 01 minutu dogodio se i naknadni potres magnitude 5.0.
Najjači potres u Zagrebu (Izvor: emsc.eu)

Ovaj potres, mogao se osetiti kako u većem delu Hrvatske, tako i u delovima Slovenije i Bosne i Hercegovine, a prema nekim informacijama i na višim spratovima u Mađarskoj i Srbiji.

Značajna materijalna šteta je nanesena uglavnom starijim ili lošije građenim objektima, a stradali su i mnogobrojni automobili na ulicama koji su bili na udaru delova fasada starijih građevina.

Ima lakše i teže povređenih, a lekari se bore za život petnaestodogišnje devojčice, koja ima tešku cerebralnu povredu. U zemljotresu je oštećen i toranj zagrebačke katedrale, a štete ima i na Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Cvetnom trgu (SPC).
Podeli tačne informacije:
Default image
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 471

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.