Kiša pravi haos na zapadu Srbije, sve više poplavljenog područja. Evo šta treba očekivati!

Kao što smo i najavljivali, obilne padavine uzrokovale su prirodnu katastrofu na zapadu i jugozapadu Srbije. Naravno, ne u svim predelima, ali svakako na široj teritoriji. Pored bujičnih poplava, ima i odrona, pokreću se i klizišta, a nadležni su promenu vremena dočekali nespremno. Najava ove burne promene vremena prošla je tiho od strane medija, i RHMZ Srbije.

https://www.facebook.com/soko.ljubovija/posts/1385791054948688
https://www.facebook.com/soko.ljubovija/posts/1385709198290207
Bujica u Ljuboviji (Foto: Soko Ljubovija)
https://www.facebook.com/soko.ljubovija/posts/1385786891615771

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Општина Љубовија
Штаб за ванредне ситуације
Број: 06-сл/2020-0122. јун 2020. године Љ у б о в и ј а
О Б А В Е Ш Т Е Њ Е
Због наглог пораста нивоа водотока и опасности да се излију, у 12,00 часова проглашена је ванредна ситуација на делу територије општине Љубовија, Месне заједнице Љубовија, Поднемић, Врхпоље, Дрлаче и Трешњица, Узовница, Грачаница, Црнча, Доња Љубовиђа и Горња ЉубовиђаПозивамо грађане да помогну у одбрани од могуће поплаве тако што ће доћи у круг Јавног предузећа „Љубовија“ да помогну у пуњењу џакова песком. ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Vanredna odbrana je uvedena na Vodnim jedinicama “Drina-Loznica”, “Kolubara-Valjevo”, “Zapadna Morava – Čačak”, i “Jasenica – Smederevska Palanka” u nadležnosti JVP “Srbijavode”. Na slivovima Kolubare i Jadra s pritokama, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici, kao i na gornjem toku Zapadne Morave tokom danas i sutra vodostaji će biti u većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa, a na Jasenici i Kubršnici sa dostizanjem upozoravajućih nivoa, saopšteno je iz tog preduzeća.

O katastrofi u delovima zapadne Srbije se slabo izveštava, jer su i najave bile isto tako slabe.

Izlile se Jadar i Cernica kod Loznice

Zbog izlivanja reke Jadar, u opštinu Osečina upućene su dodatne snage Sektora za vanredne situacije i pripadnici Žandarmerije, kako bi pomogli građanima čije su kuće ugrožene, saopšteno je iz MUP Srbije.

Do izlivanja je došlo usled bujičnih poplava, koje su posledica većih padavina u prethodna 24 sata.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije, zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave i Opštinskog štaba za vanredne situacije, prate dešavanja na terenu i spremni su da reaguju i u slučaju potrebe za evakuacijom stanovništva, dodaje se u saopštenju.

Zbog obilnih padavina, u Banji Badanji kod Loznice izlila se reka Cernica i ugrozila rad tog lečilišta. U lečilištu se trenutno nalazi 26 gostiju i zaposlenih.

Najviše kiše palo u Loznici

Prema merenjima na glavnim meteorološkim stanicama u sistemu RHMZ Srbije, najviše kiše palo je u Loznici (54mm), Novom Sadu (47mm) i na Zlatiboru. Kako se i očekivalo.

Padavine u protekla 24 sata (Izvor: ogimet.com)

Ipak, sigurno je da ima lokacija i sa znatno većom količinom kiše u protekla 24h, o čemu će podaci biti dostupni sutra, nakon prikupljanja podataka sa klimatoloških i padavinskih stanica, kojih je inače svake godine, ili bolje reći svakog meseca sve manje.

Tako je primera radi prema šireom spisku podataka najviše kiše do jutros palo na Gornjoj Trešnjici (opština Ljubovija, sliv Drine) i Dvorskoj (opština Krupanj, sliv Jadra).

Uskoro prestanak padavina, smirivanje situacije od srede

Meteorološki portal VojvodinaMeteo među retkima je koji adekvatno su najavili opasnost od ove elementarne nepogode. Prestanak padavina očekuje se sutra do večernjih sati (kada govorimo o tetiroriji čitave zemlje), a u naredna 24 časa najviše padavina treba očekivati na području jugozapadne, delom južne i centralne Srbije. I to posebno tokom predstojeće noći i jutra.

Kada govorimo o Vojvodini, kao što se vidi u iznad priloženoj animaciji, najviše kiše do sutra u 20 časova očekuje se u delovima Banata, uglavnom do 20mm, odnosno 20 litara po kubnom metru. Istovremeno, na jugozapadu Srbije će ponegde pasti i do 80mm vodenog taloga.

Od srede treba očekivati delimično razvedravanje, sunčane intervale, i porast temperatura. Biće sparno, uz ređu pojavu poslepodnevnih pljuskova, ali će se uglavnom zadržati suvo, uz konačno “letnji režim” vremena.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *