U narednih 48 sati obilnija kiša na zapadu zemlje i delu regiona, do 40mm i u Vojvodini

Ciklon sa centrom u oblasti Moldavije imaće postepeno sve veći uticaj na vremenske prilike u regionu. Tako će već tokom večeri u kontinentalnom delu Hrvatske, delovima severne i istočne Bosne i Hercegovine, ali i Vojvodine, biti kiše uz ređu pojavu pljuskova sa grmljavinom. Do utorka uveče u regionu će se akumulirati ponegde i do oko 100mm vodenog taloga, a u Vojvodini se u narednih 48 časova očekuje između 10 i 40mm kiše.

Ciklon sa centrom u oblasti Moldavije (ECMWF) – meteologix.com

Glavnina padavina očekuje se sutra tokom dana, a očekuje se da padavine budu u Vojvodini najintenzivnije sutra sredinom dana. Do sutra kasno uveče očekuje se uglavnom između 10 i 30mm kiše u Vojvodini, a ponegde i do 40 litara. Najmanje kiše treba očekivati na jugoistoku Banata, a najviše u delovima Bačke.

Kada govorimo o regionu, do utorka ujutru najviše kiše će se akumulirati nad središnjim, severnim i zapadnim predelima Bosne i Hercegovine gde može pasti i do 100mm kiše, a lokalno čak i do 150mm.

Obilniju kišu treba očekivati i na zapadu Srbije, gde se očekuje uglavnom između 50 i 80mm vodenog taloga, mada neki proračuni sugerišu i na do 100 litara kiše po kvadratnom metru (to je isto kao mm).

Padavine do utorka uveče po ECMWF modelu – meteologix.com
Padavine po GFS modelu – meteologix.com

Tokom ponedeljka i utorka u Vojvodini će duvati umeren, na udare povremeno i jak severozapadni vetar, koji će dodatno pojačati osećaj hladnoće i učiniti osećaj kao da je oktobar, a ne kraj juna meseca. Temperature će se u najtoplijem delu dana u ponedeljak kretati između 19 i 21°C, dok će u utorak ipak biti malo toplije uz dnevne maksimume između 21 i 24°C obzirom da u drugom delu dana može biti i malo sunca.

Anomalija temperature u ponedeljak po GFS modelu

Vremenske nepogode sa gradom i olujnim vetrom se ne očekuju kako na teritoriji Srbije, tako i kod zapadnih suseda. Najmanje padavina očekuje se na istoku i jugu Srbije, a naročito u Timočkoj i Negotinskoj krajini gde bi se čak moglo zadržati suvo vreme.

Kiša će Vojvodini dobro doći

Situacija sa monitoringom suše u Vojvodini je uglavnom u granicama suše i umerene suše, ređe i u normali zahvaljujući lokalnim nestabilnostima koje su česte u junu mesecu.

Situacija je zapravo najlošija baš tamo gde se i ovoga puta očekuje najmanje padavina, ali će se situacija neznatno ipak popraviti i na istoku i jugoistoku Banata. Sa druge strane, u delovima ostatka Vojvodine nakon predstojećeg kišnog talasa moglo bi biti i “viška” vode, odnosno blata na njivama.

Zbog obilnijih padavina u proteklom periodu u Rumuniji, iako je zemlja u Banatu relativno suva, vodostaj Tamiša je bio u značajnom porastu, i kreće se iznad granica redovne odbrane od poplava. To može biti problem.

Opasnost od klizišta i bujica u regionu i na zapadu Srbije

Obilne padavine koje se očekuju za kratko vreme, uglavnom tokom predstojeće noći i u prvom delu dana, mogle bi napraviti ogromne probleme delovima središnje i istočne Bosne i Hercegovine, ali i zapadne i jugozapadne Srbije i stanovništvo ovog područja treba da bude spremno na takav scenario.

Ne treba stvarati paniku, ali treba biti maksimalno spreman na potencijalna izlivanja bujičnih vodotokova, kao i na pokretanje klizišta, obzirom na obilnije padavine na širem području.

Čini se kako mediji i nadležni ovog puta slabo izveštavaju o mogućim posledicama predstojeće promene vremena.

Narednih dana možete pratiti našu trodnevnu prognozu za Vojvodinu koja će biti ažurirana svakodnevno. Takođe, dostupna je i automatska prognoza po lokacijama, a ovog puta biće svakako interesantno pratiti prognozu za Valjevo, Loznicu, Sjenicu, Šabac, i Novi Sad.
Kontakt za medije: 0655624041
Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 609

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *