Mediji (opet) dižu paniku, a Tamiš u stagnaciji

Mnogobrojni mediji prete „Obrenovačkim“ scenarijem meštanima Jaše Tomić na istoku Banata. Iako je Tamiš od prekjuče u ozbiljnom porastu, ipak taj scenario je daleko.

Vodostaj Tamiša na hidrološkoj stanici Jaša Tomić prema poslednjim javno dostupnim podacima je 716cm, što je za oko 1 metar iznad mera vanredne odbrane od poplava. Pretpostavlja se da je vodostaj u 15 časova oko 730cm. Vodostaj reke ozbiljno je ugrozio nasipe, međutim za sada oni izdržavaju i nema većih problema.

Nivogram na stanici Jaša Tomić (Izvor: RHMZ)

Uskoro se na ovom potezu očekuje stagnacija vodostaja, a moguće je i manje opadanje.

Na hidrološkoj stanici Sečanj vodostaj iznosi 594cm, dok je granica vanredne odbrane na 650cm. Između Jaše i Sečnja očekuje se dalji porast vodostaja Tamiša, pa se očekuje i da u ovom mestu srednjeg Banata bude prevaziđena granica vanredne odbrane od poplava već danas do kraja dana.

Obzirom da se i narednih dana očekuju padavine u slivu Tamiša, teško je očekivati značajniji pad vodostaja, međutim ne treba ni očekivati dalji porast. To znači da treba biti na oprezu, ali da ne treba širiti bespotrebnu paniku i pretiti raznijim scenarijima.

Mi ćemo svakako pratiti situaciju i izveštavati o novim promenama. Značajnije opadanje vodostaja treba očekivati od sredine naredne sedmice (četvrtak).

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!