Mediji (opet) dižu paniku, a Tamiš u stagnaciji

Mnogobrojni mediji prete “Obrenovačkim” scenarijem meštanima Jaše Tomić na istoku Banata. Iako je Tamiš od prekjuče u ozbiljnom porastu, ipak taj scenario je daleko.

Vodostaj Tamiša na hidrološkoj stanici Jaša Tomić prema poslednjim javno dostupnim podacima je 716cm, što je za oko 1 metar iznad mera vanredne odbrane od poplava. Pretpostavlja se da je vodostaj u 15 časova oko 730cm. Vodostaj reke ozbiljno je ugrozio nasipe, međutim za sada oni izdržavaju i nema većih problema.

Nivogram na stanici Jaša Tomić (Izvor: RHMZ)

Uskoro se na ovom potezu očekuje stagnacija vodostaja, a moguće je i manje opadanje.

Na hidrološkoj stanici Sečanj vodostaj iznosi 594cm, dok je granica vanredne odbrane na 650cm. Između Jaše i Sečnja očekuje se dalji porast vodostaja Tamiša, pa se očekuje i da u ovom mestu srednjeg Banata bude prevaziđena granica vanredne odbrane od poplava već danas do kraja dana.

Obzirom da se i narednih dana očekuju padavine u slivu Tamiša, teško je očekivati značajniji pad vodostaja, međutim ne treba ni očekivati dalji porast. To znači da treba biti na oprezu, ali da ne treba širiti bespotrebnu paniku i pretiti raznijim scenarijima.

Mi ćemo svakako pratiti situaciju i izveštavati o novim promenama. Značajnije opadanje vodostaja treba očekivati od sredine naredne sedmice (četvrtak).

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 570

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *