Mediji (opet) dižu paniku, a Tamiš u stagnaciji

Mnogobrojni mediji prete “Obrenovačkim” scenarijem meštanima Jaše Tomić na istoku Banata. Iako je Tamiš od prekjuče u ozbiljnom porastu, ipak taj scenario je daleko.

Vodostaj Tamiša na hidrološkoj stanici Jaša Tomić prema poslednjim javno dostupnim podacima je 716cm, što je za oko 1 metar iznad mera vanredne odbrane od poplava. Pretpostavlja se da je vodostaj u 15 časova oko 730cm. Vodostaj reke ozbiljno je ugrozio nasipe, međutim za sada oni izdržavaju i nema većih problema.

Nivogram na stanici Jaša Tomić (Izvor: RHMZ)

Uskoro se na ovom potezu očekuje stagnacija vodostaja, a moguće je i manje opadanje.

Na hidrološkoj stanici Sečanj vodostaj iznosi 594cm, dok je granica vanredne odbrane na 650cm. Između Jaše i Sečnja očekuje se dalji porast vodostaja Tamiša, pa se očekuje i da u ovom mestu srednjeg Banata bude prevaziđena granica vanredne odbrane od poplava već danas do kraja dana.

Obzirom da se i narednih dana očekuju padavine u slivu Tamiša, teško je očekivati značajniji pad vodostaja, međutim ne treba ni očekivati dalji porast. To znači da treba biti na oprezu, ali da ne treba širiti bespotrebnu paniku i pretiti raznijim scenarijima.

Mi ćemo svakako pratiti situaciju i izveštavati o novim promenama. Značajnije opadanje vodostaja treba očekivati od sredine naredne sedmice (četvrtak).

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 631

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *