Hoće li biti još jakih oluja, i kada ćemo moći da odahnemo?

Putem svih komunikacionih kanala stižu nam pitanja “Šta nas očekuje danas, hoće li ponovo biti nepogoda”, a u nastavku ovog teksta donosimo odgovor na to pitanje, kako za danas, tako i za narednih 5 do 7 dana – za celu zemlju. Narednih dana biće redovno ažurirana trodnevna prognoza za Vojvodinu i Beograd, gde će biti uvek svežih prognoza, a svakako da se može računati i na naše nowcasting prognoze, ukoliko oluje budu pogađale Vojvodinu.

Sinoptički posmatrano barem do srede 26. jula gotovo svakodnevno postojaće uslovi za pljuskove sa grmljavinom, ali i za jača nevremena koja sa sobom donose vremenske nepogode. Ipak, sutra (nedelja, 23. jul) će ovih oblaka biti znatno ređe – uglavnom u južnoj polovini zemlje (južno od Kragujevca) i to bez ozbiljnih naznaka za nepogode, dok će prekosutra (ponedeljak, 24. jul) verovatno i u potpunosti izostati iznad teritorije Srbije, biće stabilno.

Danas u poslepodnevnim i večernjim časovima doći će do nove destabilizacije atmosfere, praktično u svim predelima, uz lokalne pljuskove praćene grmljavinom, i uslove za vremenske nepogode sa gradom, olujnim i orkanskim udarima vetra.

Dostupna energija u atmosferi (CAPE), izražen indeks uzlaznih strujanja odnosno podizanja (LI), potom prisustvo mlazne struje i samim tim smicanje vetra po brzini i po pravcu po vertikali, blizina frontalne zone koja odvaja hladne atlantske mase na severu od vrućeg subtropskog vazduha na jugu – glavni su uzročnici olujnih nepogoda kako u regionu (Italija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Rumunija) tako i kod nas. Najkraće rečeno.

Zbog postojanja inverznog sloja, formiranje oluja prepušteno je procesima mezo razmera, kao na primer uticaju orografije terena. Zbog toga postoji određena neizvesnost za formiranje olujnih oblaka narednih dana, a naročito danas. Međutim, kada i ukoliko do njihovog formiranja dođe, oni mogu značajno jačati, što će i biti slučaj.

Dakle, danas kasnije poslepodne (već u narednim satima) prevashodno u zapadnoj i centralnoj Srbiji, a kasnije prema istoku i jugoistoku, postojaće uslovi za superćelijsko nevreme, dok će do njihovog formiranja verovatno doći na području BiH, u području Dinarida, a moguće je i u zapadnoj Srbiji. Ove oluje potom bi se premeštale prema istoku i jugoistoku, u zapadnoj i severozapadnoj struji. U ovom području pored intenzivnih pljuskova sa grmljavinom i olujnog vetra, može doći do pojave krupnog grada!

Polje visokog MLCAPE-a danas popodne (GFS – meteologix.com)

Kada govorimo o predelima severnije, uključujući tu Mačvu, Beograd, Podunavlje i Vojvodinu, aktivacije se očekuju kasnije večeras, u vidu više konvektivnih klastera koji će pokušati da se organizuju u bow echo, i glavna karakteristika ovih oluja pored intenzivnih pljuskova sa grmljavinom bila bi pojava jakog i olujnog vetra. Za sada, analizirajući prognostički materijal, ne bi trebalo da bude pojave orkanskih udara vetra od preko 25m/s (90km/h). U slučaju potrebe, biće izdata nowcasting prognoza.

CAPESHEAR jasno ukazuje da će jače nepogode biti moguće južnije u odnosu na juče (GFS)

Vreme narednih dana

U nedelju će biti uslova za pljuskove praćene grmljavinom u predelima južno od Kragujevca, dok će u ostatku zemlje biti malo do umereno oblačno i suvo vreme. Maksimalne temperature uglavnom između 29 i 33°C.

Potom će u ponedeljak konačno biti sasvim stabilno vreme u celoj zemlji, uz priliv toplijeg vazduha ponovo i veoma toplo, uz dnevne maksimume između 34 i 36°C.

U utorak tokom većeg dela dana pretežno sunčano i tropski toplo vreme. Maksimalne temperature kretaće se od 33 do čak 38°C. Tek u večernjim časovima, i u noći ka sredi, na području Vojvodine usled premeštanja hladnog fronta očekuju se pljuskovi sa grmljavinom, a ponovo će biti uslova i za vremenske nepogode. O njihovim (eventualnim) karakteristikama kada se termin približi.

Potom bi nestabilno vreme obeležilo i sredu, 26. jul, uglavnom u predelima južno od Save i Dunava, kada će osim pljuskova sa grmljavinom opet biti manjih šansi i za vremenske nepogode.

Nakon srede, treba konačno računati na jedan malo duži niz stabilnih dana, sa prijatnijim dnevnim maksimumima između 24 i 28°C, a tek na samom kraju meseca (sledeći vikend) do 30°C.

Da rezimiramo, nakon današnjeg dana potencijal za vremenske nepogode postojaće ponovo u utorak uveče i ređe u sredu. U nedelju i ponedeljak se vremenske nepogode ne očekuju, kao ni od četvrtka.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 611

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *