Suša ne ide u prilog jesenjoj setvi ozimih kultura, hoće li uskoro biti konkretnijih padavina?

U toku je optimalni rok za setvu pšenice i još nekih ozimih kultura koji je počeo 5. oktobra, i on će potrajati do 25. oktobra. Međutim, u većem delu Vojvodine vremenske prilike u poslednje vreme nisu naklonjene ovom tipu radova na njivama, obzirom na deficit vlage u zemljištu, što naročito važi za područje Srema.

Pšenica
Pšenica (Izvor: nezavisne.com)

Iako tokom samog trajanja setve padavine onemogućavaju radove u polju, one su vrlo poželjne tokom predsetvene pripreme, ali i nakon setve ozimih kultura. Kao i u svakoj drugoj fazi razvoja pšenice, tako i u fazi klijanja neophodno je da u zemljištu ima dovoljno zaliha vode. Problem je u tome što u većem delu pokrajine nema raspoloživih zaliha vode. Takođe, kiša bi olakšala predsetvene radove. Padavine bi pogodovale i zaoravanju NPK đubriva, osnovnom đubrivu, odnosno njegovom boljem razlaganju.

Konkretnije padavine, u vidu 15 do 30mm bi u svakom slučaju u nastavku oktobra dobro došle pomenutim poljoprivrednim radovima i znatno bi popravile situaciju. U slučaju njihovog odsustva u narednih 10 do 15 dana, poželjno je povećati broj semena po m², ili odložiti setvu.

Stanje alarmantno u Sremu, i na krajnjem severu Bačke

Na osnovu standardizovanog indeksa padavina (SPI) deficit vlage je najprimetniji na širem području Srema, gde je veći deo ovog regiona Vojvodine pod umerenom sušom, a određeni delovi su i pod jakom ili čak ekstremnom sušom. Alarmantno je i na krajnjem severu Bačke, gde se na osnovu SPI-a beleži umerena i jaka suša. Najbolja situacija na osnovu preseka napravljenog 30. septembra je na području Sombora u Bačkoj i Zrenjanina u Banatu.

Karta SPI - 30. septembar
Karta SPI – 30. septembar (Izvor: RHMZ Srbije)

Bez značajnijih padavina još najmanje 10 dana

U narednih 10-ak dana globalni numerički modeli za naše područje simuliraju dominaciju anticiklona uz istovremenu čestu ciklonsku aktivnost iznad Atlantika. Ovakav razvoj sinoptičke situacije, koji ima visokih 80% ostvarenja u narednih 10-ak dana, rezultovao bi pretežno suvim vremenom na našem području, sa dosta sunca, iznadprosečnim temperaturama koje će tokom čitavog perioda biti iznad 20°C u najtoplijem delu dana, i češćom pojavom košave (pojačanog jugoistočnog vetra).

Sinoptička situacija u sredu 10. oktobra (GFS)
Sinoptička situacija u sredu 10. oktobra (GFS)
Topla vazdušna masa dominira Evropom - sreda 10. oktoabar (GFS)
Topla vazdušna masa dominira Evropom – sreda 10. oktoabar (GFS)

Konkretna promena samo moguća oko početka treće dekade

Značajnija promena sinoptičke situacije iznad Evrope prema današnjim proračunima globalnih numeričkih modela može se očekivati pred kraj druge, ili na samom početku treće dekade oktobra – odnosno za 10 do 15 dana.

Ensembli GFS-a za sredinu oktobra
Ensembli GFS-a za sredinu oktobra

Ne tako mali broj perturbacija GFS i ECMWF modela, koji važe za najpouzdanije globalne modele, ukazuje na moguću promenu u danima oko 20. oktobra, kada bi došlo do uspostavljanja snažnog azorskog anticiklona, što bi ubrzo potom pokrenulo hladniju vazdušnu masu sa severa kontinenta prema našim krajevima. To bi rezultovalo ciklogenezom, ili nizom ciklogeneza negde u području Sredozemlja, što bi našim krajevima moglo doneti hladnije i dinamičnije vreme sa povremenim padavinama u periodu oko 20-og.

Ovo međutim nikako nije izvestan scenario, obzirom da proračuni nisu složni. Na iznad priloženom dijagramu se čak i lako može zapaziti kako glavni proračun GFS modela “štrči” sa hladnijom varijantom (T 850hPa) u odnosu na kontrolni proračun i većinu perturbacija.

Zaključak je jasan – još desetak dana bez značajnijih, a najverovatnije i bez ikakvih padavina kako na području Vojvodine, tako i u većem delu regiona. Nakon toga još uvek samo moguća promena i znatno dinamičnija treća dekada septembra. Pratimo i izveštavamo!

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *