Kakva je situacija sa vodostajima i vlagom zemljišta u Vojvodini nakon otapanja snega?

Na području Srbije naglo otapanje snega i kiša koja je padala u nekoliko navrata tokom proteklih dana izazvali su nagli porast vodostaja na malim i srednjim vodotocima. Najkritičnija situacija je na zapadnoj i južnoj Moravi i naročito njihovim pritokama, ali i na Velikoj Moravi, Ibru i Mlavi. Situacija na vodotocima u Vojvodini nije kritična, ali su vodostaji u porastu. Situacija na Dunavu i Tisi je daleko od kritične, dok su veći porasti zabeleženi na Savi, i vodotocima koji stižu iz Rumunije – Begeju i Tamišu. Na ovim rekama do 15. marta, mogla bi biti dostignuta granica redovne odbrane od poplava.

Tisa i Dunav sigurni

Vodostaji na Tisi i Dunavu takođe su u fazi porasta, ali su daleko čak i od granice redovne odbrane od poplava, tako da ne predstavljaju baš nikakvu opasnost u narednih 10 dana, a verovatno i dalje.

Nivogram i prognoza vodostaja za Dunav - Novi Sad
Nivogram i prognoza vodostaja za Dunav – Novi Sad (Izvor: RHMZ)

Granica redovne odbrane od poplava za Dunav u Novom Sadu je 450cm, a vanredne odbrane 700cm. Na osnovu nivograma i prognoze za naredni period lako je zaključiti koliko je vodostaj Dunava zapravo nizak, i čak malo ispod normalnog vodostaja za ovaj period godine. Slična situacija je i na Tisi kod Sente, gde je trenutni vodostaj 266cm, a granica redovne odbrane 600cm.

Sava u većem porastu, prelazi granicu redovne odbrane

Za razliku od Dunava i Tise, reka Sava je u većem porastu na svom toku kroz našu zemlju. Vodostaj Save u Sremskoj Mitrovici danas je iznosio 514cm, vodostaj je porastao za 81cm za samo jedan dan. Granica redovne odbrane od poplava je 650cm, a vanredne odbrane 750cm.

Nivogram i prognoza vodostaja za Savu - Sremska Mitrovica
Nivogram i prognoza vodostaja za Savu – Sremska Mitrovica (Izvor: RHMZ)

Prema prognozi hidrologa, Sava bi na području Sremske Mitrovice već u nedelju dostigla granicu redovne odbrane od poplava, ali bi se potom porast vodostaja usporio, tako da do sredine marta ne treba očekiva dostizanje granice vanredne odbrane od poplava. Dalji razvoj situacije zavisiće od količine novih padavina, dok je sadašnji porast vodostaja uzrokovan mahom otapanjem snega na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Banatski vodotoci najkritičniji

Veći porast vodostaja zabeležen je i na banatskim vodotocima, rekama Tamiš i Begej. Na Begeju kod Hetina beleži se svakodnevni porast vodostaja, čija visina danas iznosi 110cm, dok je granica redovne odbrane od poplava 200cm.

Tamiš kao veća reka od Begeja, svakako je i opasnija. Od početka marta i Tamiš kod Jaše Tomić beleži svakodnevni porast vodostaja, čija visina je danas iznosila 310cm. Granica redovne odbrane od poplava je već na 340cm, a vanredne dalekih 600cm.

Nivogram vodostaja za Tamiš - Jaša Tomić
Nivogram vodostaja za Tamiš – Jaša Tomić (Izvor: RHMZ)

Na Tamišu će granica redovne odbrane od poplava biti dostignuta koliko već sutra, ali se ne očekuje da u narednih 7 do 10 dana bude dostignut i nivo vanredne odbrane. Porast vodostaja na banatskim vodotocima izazvan je uglavnom otapanjem snega u području Karpata.

Uslovi vlažnosti zemljišta normalni do umereno vlažni

Uslovi vlažnosti na osnovu SPI (standardizovanog indeksa padavina), a koji se koriste kao monitoring suše u poljoprivredi, na području Vojvodine pre nekoliko dana dok se još nije u potpunosti otopio snežni pokrivač na području pokrajine – bili su uglavnom normalni do umereno vlažni.

Uslovi vlažnosti na osnovu SPI - 4. mart
Uslovi vlažnosti na osnovu SPI – 4. mart (Izvor: RHMZ)

Više vlage u površinskom sloju zemljišta bilo je na severu Bačke i Banata, gde SPI ide i do ekstremno vlažnog. Na jugu Banata je shodno količini padavina u proteklom periodu indeks vlažnosti bio u granicama normalnog.

Danas nekoliko dana kasnije u odnosu na analizu podataka od 4. marta, sigurno je da ima još više vlage u zemljištu.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *