U subotu stiže zahlađenje, od nedelje LEDENI DANI uz sve izvesniji sneg

Polarna vazdušna masa iz dalekog Sibira čiji smo dolazak na naše područje nagovestili još 15. februara, a 18. februara i potvrdili, sve je bliža Panonskoj niziji, Vojvodini i Balkanskom poluostrvu. U subotu će početi da pritiče sve hladniji vazduh na područje Panonske nizije pa tako i Vojvodine, dok se počevši od drugog dana vikenda očekuje barem pet ledenih dana sa maksimalnim temperaturama ispod nule, i jutarnjim u nekim danima možda i ispod -10°C.

Subota poslednji dan sa pozitivnom temperaturom

Subota će biti poslednji dan sa pozitivnom maksimalnom temperaturom, a do kraja februara i jedini dan kada će živa uopšte prelaziti 0°C. Osetno hladnija vazdušna masa stiže upravo tokom subote do Panonske nizije, a do Vojvodine će stići u poslepodnevnim i večernjim časovima. Ujutru će se temperature u Vojvodini kretati između -2 i 1°C, a u najtoplijem delu dana između 1°C na severu Bačke i 5°C na jugu Banata. Preovladavaće promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima, a duvaće pojačan severni i severoistočni vetar.

Nedelja prvi ledeni dan, temperature konstantno ispod nule barem do 2. marta

Drugi dan vikenda biće prvi ledeni dan u nizu (sa maksimalnim temperaturama ispod nule), a period sa ledenim danima potrajaće barem do petka 2. marta. Dakle, period ledenih dana potrajaće barem 5 dana, što uopšte nije malo za kraj februara, odnosno sam početak marta. Nakon toga su sve opcije otvorene, od produžavanja ledenog talasa, do osetnijeg otopljenja narednog vikenda, ali to sada nije tema.

Minimalne temperature u Srbiji i bližem okruženju u nedelju (WRF-ARW)
Minimalne temperature u Srbiji i bližem okruženju u nedelju (WRF-ARW)

Jutarnje temperature tokom ovog perioda od nedelje do petka konstantno će biti ispod -5°C, ali bi se već u utorak minimalne temperature mogle kretati oko -10°C, a u sledeću sredu i četvrtak u nekim predelima živa u termometru mogla bi se spuštati i do -15°C. Maksimalne temperature biće konstantno ispod nule, u nedelju i ponedeljak verovatno između -3 i -1°C, dok bi u utorak i sredu dnevni minusi bili konkretniji, uz maksimume oko -5°C.

Detaljna prognoza po lokacijama: Novi Sad, Zrenjanin, Subotica, Sremska Mitrovica, Beograd, i druge.

U ponedeljak osećaj hladnoće pojačava košava

Sigurno ste čuli za subjektivni osećaj temperature. Ako ne bilo gde drugo, onda barem u našim dosadašnjim prognozama na portalu, ili tokom leta na Facebook stranici. Pojačan vetar dodatno pojačava osećaj hladnoće, dok povišena vlaga leti dodatno pojačava osećaj toplote. U ponedeljak će duvati košava, i to sa svojom istočnom komponentom, i to naročito važi za predele južno od Novog Sada i Zrenjanina. U tim predelima, umerena do jaka košava dodatno će pojačati osećaj hladnoće, tako da bi se subjektivni osećaj u većem delu Vojvodine lagano spustio na ispod -10°C.

Subjektivni osećaj temperature u ponedeljak ujutru (WRF-ARW)
Subjektivni osećaj temperature u ponedeljak ujutru (WRF-ARW)

Početkom naredne sedmice sve izvesnije snežne padavine

Za sada je jedino izvesno da će Sredozemlje na dolazak ovako hladnog vazduha na topliju površinu mora odreagovati snažnom ciklogenezom, međutim putanja i tačna dubina ovog ciklona još uvek su nepoznati i simulacije numeričkih modela u tom pogledu još uvek “lutaju”. Onda je jasno da svaku najavu padavina od ponedeljka još uvek treba uzeti sa rezervom.

Prema našim trenutnim očekivanjima u ponedeljak i utorak treba očekivati snežne padavine na području Vojvodine, a očekivani sneg razlikovaće se od svih dosadašnjih ove zime – obzirom da će padati na sigurnom minusu, te će bljuzgavica gotovo u potpunosti izostati. Realno je do utorka 27. februara uveče očekivati 10-15cm akumuliranog snežnog pokrivača na području Vojvodine, međutim prognozirana količina će u narednim danima verovatno još oscilirati. Više detalja o eventualnim snežnim padavinama i očekivanoj visini pokrivača u danima predstojećeg vikenda.

AKTIVNO PRAĆENJE: Narednih dana podižemo nivo naše aktivnosti, tako da predstojeći hladni talas ispratimo onako kako zaslužuje. Cilj je da na vreme svi budu spremni na ekstremno niske temperature (misli se na ekstremno niske za sam kraj februara i početak marta). U slučaju snega, očekujemo i da se naši pratioci aktivno priključe svojim fotografijama.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 606

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *