Mogu li nam cepanje PV-a i velika verovatnoća formiranja Skandinavskog AC-a, doneti zimski udar krajem februara?

Kakvo nas vreme očekuje do kraja sedmice pisali smo još u utorak, ali ćemo sutra pisati dopunsku odnosno ažuriranu prognozu za taj period i sam početak naredne sedmice. U ovom članku bavimo se SSW-om (Sudden Stratospheric Warming), i posledično tome cepanjem polarnog vrtloga, i sve verovatnijim uspostavljanjem Skandinavskog anticklona. Sve ovo, moglo bi se bitno odraziti na vreme u našim krajevima u trećoj dekadi februara i prvoj dekadi marta.

Zagrevanje stratosfere ovih dana na maksimumu

Zagrevanje stratosfere na 10hPa ovih dana će biti na svom vrhuncu, što će za posledicu imati slabljenje polarnog vrtloga i njegovo dislociranje. Ovo sa sobom potencijalno nosi veliku mogućnost zimskog udara u Evropi, jer bi nas vrlo hladan vazduh kojem je mesto oko severnog pola mogao ošinuti repom.

Dugoročni ECMWF: Kako vreme odmiče sve hladnije, početak marta hladniji od većeg dela zime

Dugoročna prognoza ECMWF modela (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts) ukazuje da će temperatura imati sve veće negativno odstupanje od normale kako vreme bude odmicalo. Krajem februara temperature bi bile niže za 2-3°C u odnosu na normalu, a početkom marta to odstupanje moglo bi biti još veće.

Očekivano odstupanje temperature za period 5 - 11. mart (ECMWF)
Očekivano odstupanje temperature za period 5 – 11. mart (ECMWF)

Na žalost nismo uspeli priložiti još neke željene karte odstupanja temperature i padavina zbog tehničkih problema. Nadamo se njihovom pronalasku i rešavanju u najskorije vreme.

Istovremeno dok će u većem delu Evrope temperature biti ispod proseka, u oblasti oko Islanda i Grenlanda očekuje se pozitivno odstupanje temperature, što bi uz nedostatak padavina na severu Evrope moglo imati presudan uticaj na održavanje jakog anticiklona na tom području što bi omogućilo prodor hladne vazdušne mase sa severoistoka na Evropski kontinent.

Istovremeno, Sredozemlje bi na sve to moglo reagovati nizom ciklona, koji bi donosili padavine Balkanskom poluostrvu, a posebno njegovom zapadnom i južnom delu. Nešto padavina stizalo bi i do nas, pa bi potencijalno to mogao biti zimski scenario kakav nismo imali prilike da vidimo u srcu zime.

Srednjoročni ECMWF: Treća dekada februara u znaku zime

Prema aktuelnom proračunu evropskog ECMWF numeričkog modela (izlaz 15.02 12Z) već početkom treće dekade februara, dakle za 6-7 dana očekuje se formiranje Skandinavskog anticiklona koji bi evropskom kopnu omogućio dotok hladne vazdušne mase. Nekoliko dana kasnije ovaj model vidi i njegovo uspinjanje prema severu, što za posledicu ima dotok znatno hladnijeg vazduha na naše područje negde sredinom treće dekade, za oko 10 dana.

Sinoptička situacija sredinom treće dekade februara (ECMWF)
Sinoptička situacija sredinom treće dekade februara (ECMWF)
Temperatura na 1500m i hladno jezgro na istoku Evrope (ECMWF)
Temperatura na 1500m i hladno jezgro na istoku Evrope (ECMWF)

Zahlađenje još uvek neizvesno, hladnoća bi dobro došla

Treba istaći da proračuni glavnih globalnih numeričkih modela još uvek nisu stabilni i usaglašeni, što znači da ovaj scenario ipak nije sasvim izvestan, da treba pratiti situaciju i strpiti se do neke konačne prognoze. Obzirom da se SSW upravo odigrava, modeli imaju problem da u ovoj početnoj fazi precizno simuliraju scenario, odnosno raspored baričkih sistema u nižim slojevima. Ukoliko jezgro hladnog vazduha krene ka našem delu Evrope mogli bi smo na samom izmaku zime imati pravi zimski scenario uz jutarnje mrazeve i veću verovatnoću za konkretan snežni pokrivač, a ukoliko krene preko srednje Evrope dalje na zapad i hladan vazduh dospe u Atlantik, pokrenula bi se ciklogeneza na tom području koja bi ka nama pokrenula strujanje toplog vazduha uz subtropskih oblasti.

U svakom slučaju, ipak bi pozitivno i vrlo poželjno bilo da do zahlađenja u našim krajevima, upravo zato što su dani sve duži, a nastavak blage zime uz porast temperatura mogao bi ranije probuditi biljke, čime se automatski povećava verovatnoća da vrlo velika verovatnoća za mraz u martu dokrajči ovogodišnje cvetanje voća – pre svega.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 605

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *