Pred nama promenljiva sedmica, nakon novog zahlađenja u sredu, od petka ponovo preko 20°C

Kao što smo to najavili još početkom prethodne sedmice, vreme do kraja oktobra biće vrlo promenljivo uz čestu smenu hladnih i toplih talasa, ali će značajnije padavine po svemu sudeći izostati. Sedmicu pred nama obeležiće promenljivo vreme uz čestu pojavu oblaka, ali najverovatnije bez značajnijih padavina, barem u periodu do predstojećeg vikenda. Do petka će temperature biti uglavnom u granicama proseka, dok bi u petak i za naredni vikend najverovatnije bile iznad prosečnih vrednosti za kraj oktobra.

Sinoptička situacija u sredu (GFS) - 24. okt 2018
Sinoptička situacija u sredu (GFS) – 24. okt 2018

Sutra oblaci i lokalna magla, u utorak prolazno prolepšanje, a u sredu front i vetar

U ponedeljak se očekuje promenljivo oblačno vreme sa ređim sunčanim intervalima. Ujutru, pa čak i tokom dela prepodneva mestimično se očekuje sumaglica ili pojava magle. U utorak treba očekivati delimično razvedravanje i nešto više sunčanih intervala, naročito u drugom delu dana, a uslediće i porast temperatura. Više detalja o očekivanim vremenskim prilikama u ponedeljak i utorak u našoj trodnevnoj prognozi.

U sredu će još pre podne biti relativno toplo, dok se osetniji pad temperatura očekuje u drugom delu dana. Preovladavaće pretežno do potpuno oblačno vreme, a u poslepodnevnim i večernjim časovima u većini predela se očekuje slaba kiša. Značajnije padavine ne očekuju se ni ovog puta. Ono što bi moglo da obeleži ovaj hladni front koji nas očekuje u sredu jeste jak severozapadni vetar, koji bi ponegde mogao imati i udare olujne jačine, o čemu ćemo pisati detaljnije u narednim danima.

Na udare jak do olujan severozapadni vetar u sredu popodne (ARW)
Na udare jak do olujan severozapadni vetar u sredu popodne (ARW)

U četvrtak već treba očekivati delimično razvedravanje i duže sunčane periode. Jutro će biti hladno, minimalne temperature neće prelaziti 5°C, dok maksimalne temperature neće prelaziti 15°C – što je slično maksimalnim temperaturama u sredu, odnosno malo ispod. Duvaće uglavnom umeren zapadni i severozapadni vetar.

Od petka postepeno toplije uz izraženu južinu

Od petka treba očekivati porast temperatura, uz umeren južni i jugozapadni vetar tokom svih dana do kraja sedmice, a naročito u nedelju. Svakim danom bi bilo sve toplije, tako da bi se već u petak maksimalne temeprature kretale oko 20°C, dok bi u danima vikenda maksimalne temperature mogle da se kreću i do 25 stepeni Celzijusa.

Naravno, ovaj period je još uvek daleko da bi ova prognoza mogla da se uzme sa 100% sigurnošću, naročito zbog specifičnosti situacije, obzirom da ćemo biti pod uticajem ciklona (polja niskog vazdušnog pritiska), čiji položaj još može da se menja u proračunima narednih dana. Od položaja ovog ciklona, kao i njegove “dubine”, zavisiće njegov uticaj na vreme kako u Vojvodini, tako i u ostatku Srbije. Za sada, proračuni modela idu u pravcu da ćemo se mi naći u njegovom toplom sektoru, uz pojačan vetar južnih smerova, i temperature iznad prosečnih vrednosti.

Temperature u širem regionu u subotu (GFS) - 27. okt 2018
Temperature u širem regionu u subotu (GFS) – 27. okt 2018

Ukoliko to potraje duže od tri dana, možemo vreme od petka nazvati pravim nastavkom Miholjskog leta kakvo smo imali u prvoj polovini oktobra. Istovremeno, kod naših zapadnih suseda, a naročito duž Jadrana, mogu se očekivati vrlo obilne padavine! Više informacija od srede.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *