Treća dekada oktobra donosi dinamičnije vreme, moguće jače zahlađenje

Stabilnom i toplom vremenu koje praktično traje još od samog početka oktobra polako se nazire kraj. Globalni numerički modeli naziru promenu sinoptičke situacije iznad Evrope, što će rezultovati narušavanjem stabilnog i iznadprosečno toplog vremena u našim krajevima, koje je bilo praćeno i čestom košavom. Za sada je izvesno da će već u danima vikenda početi da pristiže hladniji vazduh sa severoistoka Evrope, uz moguću kišu u nedelju i naredni ponedeljak. Nakon toga će temperature do kraja meseca biti primerenije dobu godine, a postoji mogućnost i za jače zahlađenje i obilnije padavine.

Miholjsko leto do vikenda

Tokom naredna tri dana još uvek se može očekivati na malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima, a temperature će biti iznad prosečnih vrednosti. Minimalne temperature kretaće se uglavnom oko 10°C, a maksimalne dnevne između 22 i 25°C. Više detalja u našoj trodnevnoj prognozi za Vojvodinu i Beograd.

Promena strujanja donosi priliv hladnijeg vazduha već za vikend

Promenom aktuelne sinotpičke situacije, odnosno slabljenjem anticiklona sa istoka Evrope već od sutra, i istovremenim jačanjem polja visokog vazdušnog pritiska iznad zapadne i centralne Evrope, kao i iznad istočnog Atlantika, doći će do promene strujanja vazduha, tako da će po periferiji ovog prostranog i razvijenog anticiklona ka nama u danima vikenda počesti da pristiže hladniji vazduh sa severoistoka starog kontinenta.

Sinoptička situacija u nedelju 21. oktobra (GFS)
Sinoptička situacija u nedelju 21. oktobra (GFS)

Najpre u petak treba očekivati prolazak slabo izraženog hladnog fronta iz centralne Evrope, koji najverovatnije neće ni doneti bilo kakve padavine, eventualno simbolične, a uslediće i manji pad temperatura u subotu. Potom će se u nedelju nastaviti umeren priliv hladnijeg vazduha, tako da u subotu treba očekivati maksimalne temperature između 21 i 23°C, a u nedelju između 14 i 17°C. Dok bi subotu obeležilo malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima, drugog dana vikenda treba očekivati umereno do potpuno oblačno vreme sa malo kiše ponegde.

Temperature u nedelju sredinom dana u regionu (GFS)
Temperature u nedelju sredinom dana u regionu (GFS)

Kako je reč o periodu izvan 72 časa, odnosno 3 dana, naravno u narednim danima moguće su određene promene u prognostičkom materijalu za vikend.

Sledeća sedmica donosi dinamično vreme, ali je tačan razvoj situacije još uvek enigma

Na osnovu večerašnjih proračuna numeričkih modela nema sumnje da bi nastavak treće dekade tokom naredne sedmice doneo dinamičnije vreme u odnosu na prvu polovinu oktobra, međutim tačan razvoj situacije još uvek je nerešiva enigma.

Većina proračuna podržava dalje jačanje anticiklona iznad Atlantika, i njegovo pozapadnjivanje uz tzv. “bloking” situaciju. Ovo bi u zavisnosti od same postavke ovog anticiklona, kao i razvoja sinoptičke situacije iznad ostatka Evrope, moglo omogućiti put znatno hladnijem vazduhu ka našim krajevima. To bi takođe moglo rezultovati snažnijom ciklogenezom u oblasti Sredozemlja, pa bi naši krajevi mogli očekivati osetnije zahlađenje i konkretnije padavine posle dugo vremena.

Sinoptička situacija u sredu 24. oktobra (GFS)
Sinoptička situacija u sredu 24. oktobra (GFS)

Za sada, kada je reč o narednih 10 dana, GFS model simulira sekundarnu ciklogenezu negde u oblasti Tirenskog mora 23. oktobra. Ovaj ciklon mogao bi uticati na vreme u većem delu naše zemlje tokom predstojećeg utorka i srede (23-24.10), ali je trenutno daleko postavljen da bi značajnije uticao na vreme u Vojvodini i doneo konkretnije padavine.

Bilo kako bilo, za razliku od prethodnog perioda, i naredna tri do četiri dana, treća dekada nesumnjivo će doneti kakvo-takvo zahlađenje, primerenije temperature dobu godine, a ima i potencijala za konkretnije zahlađenje sa ozbiljnijim padavinama posle dugo vremena, koje bi u planinama vrlo moguće donele i prvi sneg.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *