AccuWeather: Očekuje nas blaga i relativno suva zima 2018/19 na Balkanu

Prema sezonskoj prognozi američke privatne meteo kompanije AccuWeather, čije smo sezonske prognoze često prenosili i do sada, na području Balkana, pa tako i Vojvodine, ali i ostatka Panonske nizije, očekuje se zima toplija od proseka i sa deficitom padavina. Ovakva prognoza obradovaće sve one koji žele da uštede na grejanju, a razočarati ljubitelje snega.

Prognoza za ostatak Evrope

Kada je reč o sezonskoj prognozi AccuWeather-a za ostatak Evrope, očekuju se česte oluje na zapadu i severozapadu starog kontinenta, toplo i suvlje vreme u većem delu južne Evrope, dok bi zime i snega bilo najviše na istoku kontinenta. Ona prava zima kakva dolikuje severu kontinenta (konkretno se misli na Skandinaviju) bi čak mogla izostati i u tim predelima. Najviše zimskih epizoda mogle bi imati Finska i Ukrajina, kojima bi sibirski anticiklon “obezbedio” nekoliko snažnih hladnih prodora, sa većom verovatnoćom u drugom delu zime – kada bi moglo biti i značajnijih snežnih padavina. Ovi predeli mogli bi odoleti uticaju česte ciklonske aktivnosti sa zapada kontinenta.

POGLEDAJTE JOŠ: Radarske slike

Blaga i suva zima u našim krajevima

Očekivanja AccuWeather-a idu u pravcu vrlo “aktivnog” Atlantika u predstojećem zimskom periodu. To znači da bi zapad Evrope vrlo često bio pod uticajem ciklona, koji bi se potom preko središnje i severne Evrope premeštali dalje na istok. Takav razvoj situacije našim krajevima nikako ne može doneti pravu zimu, već bi smo se mi često našli u toplim sektorima ovih ciklona, uz često pojačan jugozapadni vetar, i onemogućen dotok hladne vazdušne mase iz daleke Rusije. U slučaju da se ovaj scenario ostvari, to bi značilo vrlo malo snega u nižim predelima Balkana, ređu pojavu jutarnjih mrazeva nego što je to uobičajeno, a u problemu bi čak mogle biti i planine.

AccuWeather prognoza za zimu 2018-19 u Evropi
AccuWeather prognoza za zimu 2018-19 u Evropi (Izvor: accuweather.com)

U našim krajevima uz već pomenut uticaj dalekih ciklona sa zapada, očekuje se čest uticaj anticiklona iznad naših krajeva, koji bi našem području obezbedio suvo vreme sa dosta sunca – kao što je to bio slučaj i tokom prve polovine oktobra. Ovakav razvoj situacije nikako neće odgovarati poljoprivredi u 2019. godini, a biće i idealna osnova za šumske požare tokom narednog leta.

Skijališta se mogu susresti sa nedostatkom snega

Skijališta u regionu ukoliko se ova prognoza ostvari, mogla bi se naći u problemu zbog deficita snežnih padavina, dok bi iznadprosečno visoke temperature mogle praviti problem čak i sa veštačkim osnežavanjem u delu zime. Znatno bolja situacija sa snegom može se očekivati u ovakvoj situaciji u zapadnim Alpima, gde bi snega moglo biti i previše, uz češću pojavu snežnih lavina.

Pouzdanost sezonskih prognoza

Za kraj, ističemo da je ovo samo jedna sezonska prognoza koja se kao takva naravno ne mora ostvariti. Činjenica je da sezonske prognoze još uvek nisu dovoljno pouzdane, kao i da će proći još mnogo vremena dok one to postanu.

Ipak, treba pohvaliti tim AccuWeather-a, koji je više nego solidno pogodio razvoj situacije u našim krajevima tokom protekle zime (kada je očekivan deficit snega uz temperature blago iznad normale), i proteklog proleća (kada je očekivano da bude obilnijih padavina u tom periodu).

Mi ćemo svakako u narednom periodu povremeno prenositi simulacije mesečnih prognoza najpoznatijih numeričkih modela.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 615

One comment

  1. Prognoza za prolece 2018 nuje potpuno tacna , maj mesec tu i tamo, tek je u junu i julu bilo kisa, avgust je przio, septembar izdao a o oktobru i da nepricam .Poplava i nije bilo bilo je dosta nepogoda sa gradom.Tamis se nije izlio.Zbog nedostatka vode poljoprivrdna roba stoji svuda i nemoze da se izveze rekom. mali su vodostaji. Dobro je jedan Rus rekao da juznu Evropu ocekuje nova Sahara, a Rusiju blaza lkima. Sami i nas napredak smo ovomer doprineli. Zasto ne objavite globus planete sa emisijama stetnih gasova iz satelita, Kina i Amerika zagadise olanetu , od tog otrovnog oblaka citavi delovi tih velikih drzava se nevide, a Evriopa takaodje ima te mrlje.Da industrustrijiski najrazvijenije zemlje.Oni ce nas sve pobiti.

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *