AccuWeather: Predstojeća zima suva i malo toplija od normale

Privatna američka meteorološka kompanija AccuWeather objavila je sezonsku prognozu za klimatološku zimu u Evropi. Prognoza važi za period od decembra do marta.

Severnu Evropu i delove zapadne Evope već na samom početku očekuju veliki problemi, i to u obliku oštrih i čestih oluja koje će u te predele doneti veće količine padavina. Dok početak zime u većem delu Evrope neće doneti uobičajeno niske temperature, prognoze AccuWeather-a govore da će kraj zime biti znatno hladniji, s temperaturama čak i ispod proseka za to doba godine.

Područje od juga Španije, preko Italije pa sve do Balkanskog poluostrva očekuje zima sa manje padavina od prosečnih vrednosti za zimski period.

AccuWeather prognoza za zimu 2017-18
AccuWeather prognoza za zimu 2017-18

Manje količine padavina u navedenim područjima mogle bi povećati rizik od pojave suše, ali i opasnost od požara na području od juga Španije pa sve do Balkanskog poluostrva, pišu prognostičari AccuWeathera. To ne znači da u ovim predelima ne bi bilo padavina, već da će one biti u deficitu, što bi moglo negativno uticati na poljoprivredu u 2018. godini.

Na Balkanu ne treba očekivati duže epizode hladnog i snežnog vremena tokom cele zime. Međutim, kako zima bude odmicala šansa za takav scenario će se postepeno povećavati, pa bi kraj januara i februar mogli imati povremene jače epizode hladnog vremena uz konkretniji snežnih pokrivač.

Kada je reč o pouzdanosti sezonskih AccuWeather prognoza, o tome se može dugo diskutovati. Naše mišeljenje je podeljeno, bilo je pogodaka, ali i poštenih promašaja. Ostaje da vidimo da li će se ostvariti ovogodišnja sezonska prognoza za zimu, i sve navedeno svakako uzmemo sa dozom sumnje. Generalno, sezonske prognoze ne smatraju se pouzdanim, ali je u poslednje vreme primećen njihov vrlo postepen napredak u preciznosti.

Mi ćemo u narednom periodu do sredine decembra preneti još neke sezonske prognoze za zimu od drugih izvora.

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 539

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *