AccuWeather prognoza za proleće 2018: Našim predelima prete poplave!

Američka privatna meteorološka kompanija AccuWeather koja je između ostalog poznata i po svojim sezonskim prognozama, izdala je svoju sezonsku prognozu za predstojeće proleće u Evropi. Meteorološki, proleće je već počelo 1. marta, dok kalendarski proleće stiže 20. marta u 17:15h, a nekoliko dana kasnije počinje i letnje računanje vremena. Prognoza AccuWeather-a je inače prilično alarmantna, i za naše područje predviđa veliku verovatnoću za pojavu poplava.

Prema njihovoj prognozi Srbija i okolne zemlje, odnosno Balkansko poluostrvo, deo centralne i istočne Evrope imaće povećan rizik za pojavu poplava. Od Alpa do jugoistoka Europe kombinacija obilnijih padavina sa otapanjem snega može prouzrokovati poplave, a u brdsko-planinskim predelima i pojavu klizišta – što se u suštini u pojedinim predelima Balkana uveliko događa. Spominju se i česte sporopokretne oluje koje bi mogle na lokalnom području izručiti obilniju količinu padavina za kratko vreme i tako izazvati lokalna izlivanja, naročito u brdsko-planinskim predelima. Veće reke u Vojvodini takođe mogu biti ugrožene.

AccuWeather prognoza za proleće 2018 u Evropi
AccuWeather prognoza za proleće 2018 u Evropi (Izvor: accuweather.com)

Što se ostatka Evropskog kontinenta tiče, češća pojava oluja sa vremenskim nepodogama očekuje se u predelima severno od našeg područja, severno od Alpa pa do Poljske. Iznadprosečno toplo vreme očekuju na severu i zapadu Evrope, a suša se očekuje na području Turske, zemalja Beneluksa i Španije.

Obzirom da je reč o sezonskoj prognozi vremena, naravno – treba je uzeti sa velikom rezervom. Iako su sezonske prognoze sve tačnije, tehnologija i tehnika predviđanja je sve naprednija, i dalje ima prostora za greške. Naše iskustvo je polovično, možda čak i malo bolje od toga, pa upravo iz tog razloga i prenosimo prognoze AccuWeather-a obzirom da često imaju veze sa realnošću. Primera radi, AccuWeather je bio u pravu kada je za naše područje prognozirao blagu zimu.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 631

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *