AccuWeather prognoza za proleće 2018: Našim predelima prete poplave!

Američka privatna meteorološka kompanija AccuWeather koja je između ostalog poznata i po svojim sezonskim prognozama, izdala je svoju sezonsku prognozu za predstojeće proleće u Evropi. Meteorološki, proleće je već počelo 1. marta, dok kalendarski proleće stiže 20. marta u 17:15h, a nekoliko dana kasnije počinje i letnje računanje vremena. Prognoza AccuWeather-a je inače prilično alarmantna, i za naše područje predviđa veliku verovatnoću za pojavu poplava.

Prema njihovoj prognozi Srbija i okolne zemlje, odnosno Balkansko poluostrvo, deo centralne i istočne Evrope imaće povećan rizik za pojavu poplava. Od Alpa do jugoistoka Europe kombinacija obilnijih padavina sa otapanjem snega može prouzrokovati poplave, a u brdsko-planinskim predelima i pojavu klizišta – što se u suštini u pojedinim predelima Balkana uveliko događa. Spominju se i česte sporopokretne oluje koje bi mogle na lokalnom području izručiti obilniju količinu padavina za kratko vreme i tako izazvati lokalna izlivanja, naročito u brdsko-planinskim predelima. Veće reke u Vojvodini takođe mogu biti ugrožene.

AccuWeather prognoza za proleće 2018 u Evropi
AccuWeather prognoza za proleće 2018 u Evropi (Izvor: accuweather.com)

Što se ostatka Evropskog kontinenta tiče, češća pojava oluja sa vremenskim nepodogama očekuje se u predelima severno od našeg područja, severno od Alpa pa do Poljske. Iznadprosečno toplo vreme očekuju na severu i zapadu Evrope, a suša se očekuje na području Turske, zemalja Beneluksa i Španije.

Obzirom da je reč o sezonskoj prognozi vremena, naravno – treba je uzeti sa velikom rezervom. Iako su sezonske prognoze sve tačnije, tehnologija i tehnika predviđanja je sve naprednija, i dalje ima prostora za greške. Naše iskustvo je polovično, možda čak i malo bolje od toga, pa upravo iz tog razloga i prenosimo prognoze AccuWeather-a obzirom da često imaju veze sa realnošću. Primera radi, AccuWeather je bio u pravu kada je za naše područje prognozirao blagu zimu.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!