Zapadnije prava zima – Slovenija i delovi Hrvatske zatrpani snegom, kod nas istovremeno do 17°C

Očekivano zahlađenje sa snežnim padavinama stiglo je tokom jutra i današnjeg prepodneva do Slovenije, ali i zapadnih i središnjih delova Hrvatske. Brzo formiranje snežnog pokrivača čak i tokom dana, tamo je uslovilo ozbiljne probleme u saobraćaju. U Crnoj Gori danas pada obilna kiša, a obzirom da se obilne padavine tamo očekuju u nastavku dana i sutra, nije isključena pojava bujičnih poplava. Kod nas u Vojvodini, istovremeno je promenljivo oblačno, pravo prolećno vreme, uz temperature između 11 i 17°C u 14 časova.

HAK: usporeno zbog prometnih nezgoda

Zbog preprečenih teretnih vozila prekinut je saobraćaj na autoputu A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Ravna Gora u smjeru Zagreba, javljao je HAK u 11:39h.

Novi izveštaj od 13 sati upozorava na saobraćajne nesreće: na autoputu A1 nakon odmorišta Modruš (između 98. i 99. km) između tunela Mala Kapela i čvora Ogulin u smeru Zagreba; na autocesti A4 Goričan-Zagreb, poslije čvora Varaždin (29.km) u smjeru Goričana.

Kolovozi su mokri i skliski od kiše u Istri, severnom primorju, Lici i Dalmaciji, dok u Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj pada sneg. Magla mestimično smanjuje vidljivost u Gorskom kotaru i Lici, ima je i na A6 Rijeka-Zagreb između čvora Bosiljevo 2 i Kikovica.

HAK Mala Kapela
HAK Mala Kapela (Izvor: hak.hr)

Zimski su uslovi, zabrana je saobraćaja za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu na autocesti A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Kikovica i Bosiljevo (10,30h), staroj cesti kroz Gorski kotar (DC3), te na većini državnih, županijskih i lokalnih puteva u Gorskom kotaru.

HAK Bosiljevo
HAK Bosiljevo (Izvor: hak.hr)
HAK - Lučko
HAK Lučko (Izvor: hak.hr)

Prognoza za Hrvatsku

U idućim satima hladnoća će napredovati prema istoku i prema jugu, stoga se očekuje jači pad temperature temperature u Lici, a kasno poslepodne i uveče i u Slavoniji. Na severnom Jadranu temperatura će se značajnije sniziti tokom noći kada će ojačati bura.

Do kraja dana i u noći na subotu, sneg će padati u celoj gorskoj Hrvatskoj te u nizijama središnje Hrvatske, dok će se kiša ili susnežica zadržati na kranjem istoku.

Malo susnežice moguće je tokom subote i na severnom Jadranu, posebno u višim predelima otoka Krka i Cresa te u unutrašnjosti Istre.

U Gorskom Kotaru u naredna 24 sata očekuje se i do 50cm novog snega, prenosi Neverin.hr

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *