NIJE ŠALA: Tropski ciklon (medikan) razvio se u Sredozemlju, sutra pogađa obalu Grčke

Danas se u Sredozemlju razvio ne toliko standardan „stanovnik“ ovog područja, tropski ciklon (mali uragan / tajfun) ili kako je kod nas odomaćen naziv po ugledu na američke Uragane, medikan, obzirom da domaći naziv za ovu pojavu ne postoji. Tropski ciklon razvije se u Sredozemlju jednom u nekoliko godina, i to obično na jugu Sredozemlja. Ovaj se međutim može izdvojiti od nekoliko prethodnih, obzirom da na prognostičkim kartama deluje konkretnije.

Tropski ciklon blizu obale Grčke u subotu ujutru (GFS)
Tropski ciklon blizu obale Grčke u subotu ujutru (GFS model)

Medikan ima skoro sve karakteristike koje ima i u Uragan, samo u blažoj formi. Sredozemno more generalno nije pogodno ra njihov razvoj, obzirom da temperatura mora nije dovoljno visoka, a ni svojom veličinom more nije puno od „pomoći“ razvoju tropskih ciklona odnosno Uragana, kroz njihove tri uobičajene faze. Ovog puta, razvoju medikan-a pogotovao je jedan od jačih prodora hladnijeg vazduha na zagrejano Sredozemlje u poslednje vreme, a vrlo niske minimalne temeprature beležili smo prethodnih dana i Srbiji.

Očekivana putanja Medikane-a (ESTOFEX)
Očekivana putanja Medikane-a (ESTOFEX)

Za razliku od ciklona koji su standardni za naše područje, a koji imaju hladno jezgro, uz postojanje toplog i hladnog fronta, odnosno fronta okluzije, tropski cikloni imaju toplo jezgro, i nemaju frontove, ali zato imaju karakteristično „oko“. Sve te karakteristike ima i ovaj tropski ciklon, koji je Grčki Hidrometeorološki zavod nazvao „Xenophon“, dok je u većem delu Evrope prepoznatljiv pod imenom „Zorbas“.

Na udaru će se naći jug Grčke: Peloponez i Krit

Osim otvorenog mora gde će ovaj tropski ciklon usled vrlo jakih vetrova usloviti ogromne talase, od kopnenog područja ovog dela Evrope na udaru će se naći ostrvo Krit i poluostrvo Peloponez. Svojom glavnicom ovaj tropski ciklon će proći upravo između.

Prema prognoziranim udarima vetra koje danas predviđaju numerički modeli, pred kopnom Grčke ovaj tropski ciklon prema Saffir-Simpsonovoj skali uragana (SSHS), Zorbas će biti u Cat 1 uragana, sa udarima vetra između 119 i 153km/h. Pored ovih vetrova orkanske jačine, očekuju se i vrlo obilne padavine u pojedinim područjima, u kojima će pasti i više od 200mm vodenog taloga tokom subote i nedelje, a ponegde bi količina akumuliranih padavina mogla biti i veća od 400mm, što znači da su bujične poplave gotovo izvesne.

Simulacija brzine vetra na 100m (GFS)
Simulacija brzine vetra na 100m (GFS) – jasno se uočava „oko“, i orkanski vetrovi (Izvor: windy.com)
Obilne padavine koje će području Grčke i Turske doneti ovaj tropski ciklon u narednim danima (GFS model)
Obilne padavine koje će području Grčke i Turske doneti ovaj tropski ciklon u narednim danima (GFS model)

Rubna oblačnost ovog tropskog ciklona, koji će jedno vreme imati čak i karakteristike Uragana, biće tokom sutrašnjeg dana vidljiva i na jugu Srbije, a naročito sa viših tačaka u slučaju dobre vidljivosti.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!