Gasimo WRF model, desetodnevna prognoza dobila 15-ak novih lokacija

Još od samog početka rada VojvodinaMeteo, u formi Facebook stranice, dok portal još nije ni postojao, pokretali smo sopstvenu konfiguraciju WRF-ARW modela, horizontalne rezolucije oko 3km. Na žalost, zbog rezanja troškova i borbe za opstanak VojvodinaMeteo, te činjenice da nam u poslednje vreme često prete blokadama računa, odlučili smo se da model ugasimo.

Model je funkcionisao punih 5. godina. Umesto da smo uspeli da postignemo napredak u rezoluciji modela, uložimo dodatno u opremu ili zakup, došli smo u situaciju da numerički model potpuno ukidamo. Laicima koji nas prate to mnogo ne znači, ali kada kažemo da su se naše prognoze vremena bazirale upravo na ovom modelu, po čemu smo bili jedinstveni, onda to govori svima i sve. Posebno se to odnosi na letnji period godine, kada su aktuelna konvektivna dešavanja (pljuskovi sa grmljavinom i vremenske nepogode), i predikcije pred naš odlazak u lov na oluje.

Svi smo svedoci brojnih poskupljenja, dok do današnjeg dana, mi nismo uspeli da obezbedimo stabilno finansiranje našeg projekta. Projekat finansiramo sami, ličnim sredstvima, uz sporadičnu pomoć donacija od strane naših pratilaca kojima smo veoma zahvalni. Ipak, ta sredstva nisu dovoljna ni za održavanje projekta aktuelne veličine, a kamoli za neki ozbiljniji napredak. Server na kojem se model nalazio bio je zakupljen u Nemačkoj. Takvi serveri u Srbiji ili ne postoje, ili su tri puta skuplji.

Gašenjem modela rasteretili smo mesečne troškove za oko 35%, odnosno 1/3. Ulaganje u nešto što nije samoodrživo, nema smisla, i ugrozilo je ostatak VojvodinaMeteo projekta.

Ipak, verujemo da će gašenje modela biti privremeno (do godinu dana), a mi već razmišljamo o nekim zamenama, odnosno novih grafičkim publikacijama i njihovom objavljivanju, za šta će sigurno biti neophodno najmanje nekoliko meseci kodiranja.

Značajniji broj novih lokacija u desetodnevnoj prognozi

Da ne bude sve tako crno, pobrinuli smo se da u našu desetodnevnu prognozu, baziranu na poznatom i dosta pouzdanom ECMWF modelu, dodamo 14 novih lokacija, kako iz Vojvodine, tako i iz ostatka Srbije. Hteli smo da damo na značaju i našim pratiocima iz manjih mesta Vojvodine koja do sada nisu imala prognozu, a još veću želju smo imali da pokrijemo neke lokacije iz ostatka Srbije, uključujući neke turistički poznate lokacije.

Tako je od sada dostupna detaljna desetodnevna prognoza za Tavnik (Aerodrom Morava), Divčibare, Aranđelovac, Bukulja, Prolom Banja, Gornji Milanovac, Lazarevac, Požega, Smederevska Palanka, a kada govorimo o Vojvodini tu su Platičevo, Alibunar, Srbobran, Sremski Karlovci, i Novi Slankamen. Sve ove lokacije dostupne su u sistemu pretrage lokacija za prognozu, kao i na stranici svih lokacija.

Meteogram za Prolom Banju – 10 dana

Pozivamo posetioce iz navedenih mesta i lokacija koje im gravitiraju da koriste ove nove lokacije za prognozu, i naravno podele nove stranice sa svojim prijateljima.

Podsećamo da smo sredinom januara pustili u rad aktuelnu redizajniranu verziju sajta, uz dosta poboljšanja, i novu opciju mapa padavina. U nastavku godine nadamo se još nekim novinama. Naš projekat i njegova unapređenja možete podržati proizvoljnom donacijom.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *