Večeras konačno konkretnija kiša pada širom Vojvodine, oblake smo dočekali u Banatu

Večeras konačno pada konkretnija kiša u većem delu Vojvodine, tačnije u većem delu Banata, Sremu, južnoj i delom srednjoj Bačkoj. Znatno manje kiše ima na severu Banata i Bačke, gde je uglavnom suvo. Oblačnost je u skladu sa očekivanjima stigla iz Rumunije, a u nastavku večeri i tokom noći ka petku očekuje se još kiše. Mi smo danas izlaskom na teren simbolično otvorili još jednu sezonu lova na oluje, i dočekali ove oblake iz Rumunije u okolini Tomaševca. Grmljavine i munja je bilo malo, ali nas je zato dobro produvao hladan vetar, i što je važnije – usledila je preko potrebna kiša.

Večeras u trenutku pisanja ovog članka (22h) preko potrebna kiša “natapača” pada širom Banata, Srema, kao i u južnim i delom centralnim predelima Bačke. Na severu Bačke i u pojedinim mestima severnog Banata uglavnom je suvo.

Radarska slika u 2130h - 11. april

Radarska slika u 21:30h – 11. april (RHMZ Srbije)

Ova oblačnost u narednim časovima premeštaće se u severoistočnoj struji dalje prema jugozapadu, što znači da će kiše biti i u narednim časovima širom Vojvodine, a kiša će najverovatnije najduže padati u Sremu. Kiša se očekuje mestimično i tokom noći, i sigurno je da će u određenoj meri popraviti situaciju sa sušom, a detaljnije podatke imaćemo sutra ujutru.

Do merenja u 20 časova zabeležena je sledeća količina padavina:

  1. Beograd 20mm
  2. Vršac 13mm
  3. Zrenjanin 10mm
  4. Surčin 9mm
  5. Banatski Karlovac 8mm
  6. Sremska Mitrovica 8mm
  7. Novi Sad 6mm
  8. Sombor 1mm
  9. Kikinda 0.3mm
  10. Palić bez padavina

Danas smo kod Tomaševca otvorili sezonu lova na oluje

Iako se ne može reći da smo danas lovili oluje, željni zvuka grmljavine i munja, danas smo izašli na teren na području srednjeg Banata, i iz naše centrale (Zrenjanin) uputili smo se prema jugoistoku, da bi kod Tomaševca dočekali oblačnost iz Rumunije koja je donosila kišu, pljuskove i grmljavinu.

Prvi stormchase u 2019. i prva dnevna munja (Foto: Matija Uglješin)
Prvi stormchase u 2019. i prva dnevna munja (Foto: Matija Uglješin)

Oblačnost je barem kada je reč o grmljavini već bila u slabljenju, ali ipak smo uspeli da zabeležimo fotografiju munje, a nekoliko munja “uletelo” je i u naš snimak UŽIVO koji smo emitovali na našoj Facebook stranici, uz zvuk grmljavine.

https://www.facebook.com/vojvodinameteo/videos/275488726719828/

Drago nam je što je video uključenje pratio za današnja očekivanja veliki broj gledalaca, što nam je pokazalo da naši pratioci itekako vole da prate naša uključenja sa terena, i verujemo da trenuci uživanja tek predstoje, kada se sezona lova na oluje “zahukta”.

Prognozu za naredne dane možete pročitati u okviru naše trodnevne vremenske prognoze za Vojvodinu i Beograd, ili potražite vašu lokaciju u našoj automatskoj prognozi po lokaciji.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 618

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *