Sibirski vazduh stigao, predstoje nam dva snežna dana sa konstantnim minusom

Sibirski vazduh stigao je u naše krajeve, pa je u Vojvodini danas zabeležen ledeni dan, sa maksimalnim temperaturama ispod nule, i to od -4°C u Sombotu do -1°C u Vršcu. I naredna dva dana biće u znaku minusa, ali nam stiže i sneg, uz formiranje snežnog pokrivača. Kada će tačno padati sneg, i koliki pokrivač treba očekivati do srede ujutru? Donosimo odgovore na ova pitanja.

Sneg počinje tokom noći i jutra

Snežne padavine, uglavnom slabog intenziteta, počinju na području Vojvodine već tokom predstojeće noći i jutra, i taj talas padavina stiže nam sa juga. Shodno tome, sneg će najpre stići do Srema i juga Banata, a najkasnije do severa Bačke. Sneg će padati širom Vojvodine sutra tokom dana, uglavnom slabim do umerenim intenzitetom. Najmanje padavina očekuje se severno od linije Kikinda – Sombor.

Pojačan vetar pojačaće osećaj hladnoće, mogući smetovi

Pojačan istočni i severoistočni vetar koji će duvati sutra tokom većeg dela dana dodatno će pojačati subjektivni osećaj hladnoće, a moguća je i pojava snežnih smetova odnosno snežnih nanosa na otvorenom putu – usled pojačanog vetra, obzirom da će temperatura biti u dubokom minusu i sneg će biti suv.

Prema kalkulacijama VojvodinaMeteo WRF-ARW modela windchill (efektivna temperatura pod uticajem vetra) neće ići iznad -6°C, a ujutru i u večernjim časovima će se u Vojvodini spuštati i do -14°C. Biće zaista ledeno sutra. Vetar će oslabiti do utorka ujutru.

Niske temperature u kombinaciji sa pojačanim vetrom u ponedeljak spadaju kategoriju opasne pojave. To podrazumeva veliku diskomfornost, i tada je neophodna opreznost pri izlaganju na otvorenom ili radu na otvorenom prostoru. Moguća je pojava promrzlina ili drugih simptoma stresa, izazvanih hladnoćom. U posebno rizične grupe spadaju deca i starije osobe, kardiovaskularni bolesnici i osobe sa oboljenjima respiratornih organa.

Inače, minimalne temperature u ponedeljak će se kretatati između -8 i -5°C, a maksimalne dnevne od -4 do -2°C.

Inteziviranje padavina u ponedeljak predveče i uveče

Najkonkretnije snežne padavine očekuju se kasno poslepodne, uveče, i tokom noći ka utorku. Tada će se akumulirati i najviše snežnog pokrivača na području Vojvodine. Često će biti umerenog, a povremeno i jakog intenziteta snega. Biće to prava zimska idila za sve ljubitelje snega, kakvu ove zime nismo imali priliku da gledamo. Period između ponedeljka poslepodne i do utorka u prepodnevnim časovima predstavljaće pravi užitak za decu i ostale ljubitelje snega.

Tokom utorka takođe se očekuju snežne padavine, ali će negde od sredine padavina sneg postepeno slabiti, a u utorak tokom večeri treba očekivati i potpuni prestanak padavina.

ARW_accsnow_simulacija
ARW_accsnow_simulacija – kliknuti na sliku za GIF animaciju

Evo i simulacije našeg WRF-ARW modela kako bi se visina snežnog pokrivača u Vojvodini postepeno povećavala (klik na sliku iznad za pokretanje animacije). Naravno, ovu kartu je sasvim pogrešno tumačiti bukvalno. Ona je tu informativnog, odnosno orijentacionog karaktera.

U utorak će se jutarnje temperature kretati između -9 i -7°C, a maksimalne dnevne od -6 do -4°C.

Cela Vojvodina dobija više od 10cm snega, veći deo 15cm i više

Do srede ujutru cela Vojvodina trebala bi biti pod snežnim pokrivačem čija visina minimum iznosi 10cm, a zapravo će veći deo Vojvodine meriti 15cm ili više. Ponegde bi do srede ujutru napadalo i više od 20cm snega, ali će to biti lokalnog karaktera. Najveći deo Vojvodine imaće pokrivač visine 15-20cm.

Prognozirana količina snega do srede ujutru (ARW)
Prognozirana količina snega do srede ujutru (ARW) – najveći deo Vojvodine više od 15cm, lokalno preko 20cm

Na kraju krajeva, teško je licitirati sa visinom snežnog pokrivača, jer na to utiče dosta faktora, a jedno je sigurno – najveći zimski ugođaj što se tiče aktuelne zime neće izostati. Nekih 10-15cm snega sasvim je dovoljno za pristojnu zimsku idilu na očekivanim minusima, a zapravo će većina predela imati i više snega. Podsećamo, očekivanja RHMZ-a su znatno skromnija, i oni predviđaju samo 5-10cm snega na “severu”.

PROGNOZA ZA VAŠU LOKACIJU: Na našem portalu možete saznati i detaljniju automatsku prognozu za vašu lokaciju, na osnovu proračuna ECMWF modela, a do maja meseca iskreno se nadamo u sistem će biti dodat i naš ARW model.

Prognoza za: Novi Sad, Frušku Goru, Suboticu, Sombor, Kikindu, Zrenjanin, Vršac, spisak svih lokacija pronađite ovde.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *