Sibirski vazduh već pritiče ka nama, od ponedeljka sledi i sneg

Sve hladniji vazduh već od danas pritiče prema našem području, temperature su u Vojvodini večeras ispod nule, prema merenjima u 23 sata kreću se između -2 i -4°C. Očekuju nas barem četiri ledena dana, temperature će biti u konstantnom minusu sve do četvrtka, a nije isključeno ni da se taj niz produži, iako su trenutno veće šanse da od četvrtka tokom dana usledi otopljenje. U ponedeljak i utorak očekuju nas i snežne padavine.

Sinoptička situacija u Evropi u ponedeljak sredinom dana (GFS)
Sinoptička situacija u Evropi u ponedeljak sredinom dana (GFS)

Tokom ponedeljka i utorka bićemo pod uticajem ciklona čiji će se centar premeštati iz Jonskog mora i juga Jadrana, preko Egejskog mora dalje prema Crnom moru, gde će se njegov centar nalaziti u utorak.

U nedelju promenljivo oblačno, hladno, uz umeren vetar

Sutra (vrlo uskoro danas, obzirom da kasno pišemo ovaj članak) očekuje nas promenljivo oblačno i uglavnom suvo vreme. Duvaće umeren severni i severoistočni vetar, koji će dodatno pojačavati osećaj hladnoće. Uveče je na jugu Banata i u Sremu moguć sasvim slab sneg.

Jutarnje temperature kretaće se između -7 i -5°C, a maksimalne dnevne od -3 do -1°C.

U ponedeljak i utorak sneg i formiranje pokrivača

Ponedeljak i utorak pored izražene hladnoće uz temperature koje su ekstremno ispod normale za kraj februara, ali u zimskom periodu naravno uobičajene na našem području, obeležiće i snežne padavine. Po prvi put, biće to onaj pravi sneg koji škripi pod nogama, a ne prolazni jednodnevni sneg uz mnogo bljuzgavice.

Slab sneg će početi da pada već u noći ka ponedeljku, naročito južno od Novog Sada i Zrenjanina, međutim konkretnije padavine očekuju nas u poslepodnevnim i večernjim časovima. U ponedeljak će duvati i pojačan istočni i jugoistočni vetar (tzv. hladna košava), što bi moglo usloviti pojavu snežnih nanosa. Zbog toga se savetuje dodatna opreznost u saobraćaju.

Visina snežnog pokrivača u utorak ujutru (ARW)
Visina snežnog pokrivača u utorak ujutru (ARW)

Sneg će padati i tokom noći ka utorku, u utorak ujutru i pre podne, dok se od podneva očekuje postepen prestanak padavina. Do utorka uveče u Vojvodini treba očekivati formiranje snežnog pokrivača visine između 10 i 20cm. Većina predela imaće više od 15cm, dok bi najlošije prošli predeli severno od Kikinde i Sombora, gde će snega biti najmanje.

U ponedeljak i utorak jutarnje temperature kretaće se uglavnom između -9 i -6°C, a maksimalne dnevne biće između -5 i -3°C.

RHMZ izdao upozorenje

Upozorenje povodom niskih temperatura i očekivanih snežnih padavina izdao je i Republički Hidrometeorološki Zavod Srbije.

RHMZ upozorenje
RHMZ upozorenje

Ono što međutim nama upada u oči, jeste da RHMZ očekuje samo 5 do 10cm snega u Vojvodini od delovanja predstojećeg ciklona. Kao što smo već pisali, naša očekivanja su nešto optimističnija, i mi očekujemo između 10 i 20cm snega, a u većem delu Vojvodine zapravo više od 15cm snega. Videćemo ko će biti u pravu.

Ledena jutra u sredu i četvrtak

U sredu i četvrtak očekuju se najhladnija jutra tokom predstojećeg hladnog talasa. Minimalne temperature lagano bi se spuštale ispod -10°C, a u slučaju vedrih noći, i ispod -15°C ponegde. U sredu nas najverovatnije očekuju i najniže maksimalne temperature u narednom periodu, koje uglavnom neće prelaziti zaista ledenih -5°C, dok bi u četvrtak maksimalne temperature bile u porastu i kretale se uglavnom oko 0°C.

AKTIVNO PRAĆENJE: Narednih dana podižemo nivo naše aktivnosti, tako da predstojeći hladni talas ispratimo onako kako zaslužuje. Cilj je da na vreme svi budu spremni na ekstremno niske temperature (misli se na ekstremno niske za sam kraj februara i početak marta) i snežne padavine (mada one neće biti obilnije). Očekujemo i da se naši pratioci aktivno priključe svojim fotografijama 🙂

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *