Ozblijne posledice požara na Carskoj Bari, ovih dana procena štete (FOTO;VIDEO)

Dan posle velikog požara koji je juče zahvatio između ostalog i područje rezervata prirode “Carska Bara” mogu se zapaziti ozbiljne posledice po ovaj prirodni rezervat, ali sreća u nesreći je ta što se požar dogodio u jesen. Prema navodima Milivoja Putića, a kako prenosi portal Zrenjaninski, tragedija bi bila mnogo veća da se požar dogodio u proleće kada je broj ptica u rezervatu znatno veći.

Vatra na Carskoj bari tinja i ukoliko danas ne bude duvao vetar verovatno će najveća opasnost za prirodni rezervat proći – prenosi portal Zrenjaninski, izjavu Milivoja Putića, menadžera turizma u ovom specijalnom rezervatu prirode.

Šteta je velika, još se sabiramo – dodaje Putić i ističe da je prava sreća što je požar izbio u jesen kada je najveći broj ptica selica odleteo. Ostale su odrasle životinje koje znaju da se snađu u opasnosti. Tragedija bi bila da je proleće jer tada ima u rezervatu mnogo mladunaca. Sada su odrasli i znaju da se pred vatrom povuku, dodaje Putić. Danas će ekipe sa Carske bare obilaziti teren pa će se pravo stanje u rezervatu znati narednih dana.

Jučerašnji požar na Carskoj Bari
Jučerašnji požar na Carskoj Bari – zrenjaninski.com
Jučerašnji požar na Carskoj Bari (2)
Jučerašnji požar na Carskoj Bari (2) – zrenjaninski.com
Jučerašnji požar na Carskoj Bari (3)
Jučerašnji požar na Carskoj Bari (3) – zrenjaninski.com
Jučerašnji požar na Carskoj Bari (4)
Jučerašnji požar na Carskoj Bari (4) – zrenjaninski.com
Jučerašnji požar na Carskoj Bari (5)
Jučerašnji požar na Carskoj Bari (5) – zrenjaninski.com

https://www.facebook.com/stevo.corokalo/posts/2193906290877283

https://www.facebook.com/stevo.corokalo/videos/2193903530877559/

Vetar danas i sutra slabiji, potencijal za požare visok do vikenda

Danas i sutra na području Banata i dalje će duvati umeren jugoistočni vetar, međutim on će biti znatno slabiji u odnosu na protekla dva dana kada je često bio jak, na jugu Banata povremeno i sa udarima olujne jačine. Slabog do umerenog jugoistočnog vetra biće i tokom srede i četvrtka, dok potpuni prestanak košave treba očekivati u petak – 19. oktobra.

Na stranicama našeg portala, može se pratiti HAINES index, kao produkt našeg numeričkog modela visoke rezolucije za prognozu vremena (WRF-ARW). Prema vrednostima ovog indeksa tokom dana će sve do vikenda (dokle trenutni proračun modela doseže) vladati izuzetno povoljni uslovi za razvoj šumskih požara.

HAINES index za sutra poslepodne (ARW)
HAINES index za sutra poslepodne (ARW)
Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *