Ozblijne posledice požara na Carskoj Bari, ovih dana procena štete (FOTO;VIDEO)

Dan posle velikog požara koji je juče zahvatio između ostalog i područje rezervata prirode „Carska Bara“ mogu se zapaziti ozbiljne posledice po ovaj prirodni rezervat, ali sreća u nesreći je ta što se požar dogodio u jesen. Prema navodima Milivoja Putića, a kako prenosi portal Zrenjaninski, tragedija bi bila mnogo veća da se požar dogodio u proleće kada je broj ptica u rezervatu znatno veći.

Vatra na Carskoj bari tinja i ukoliko danas ne bude duvao vetar verovatno će najveća opasnost za prirodni rezervat proći – prenosi portal Zrenjaninski, izjavu Milivoja Putića, menadžera turizma u ovom specijalnom rezervatu prirode.

Šteta je velika, još se sabiramo – dodaje Putić i ističe da je prava sreća što je požar izbio u jesen kada je najveći broj ptica selica odleteo. Ostale su odrasle životinje koje znaju da se snađu u opasnosti. Tragedija bi bila da je proleće jer tada ima u rezervatu mnogo mladunaca. Sada su odrasli i znaju da se pred vatrom povuku, dodaje Putić. Danas će ekipe sa Carske bare obilaziti teren pa će se pravo stanje u rezervatu znati narednih dana.

Jučerašnji požar na Carskoj Bari
Jučerašnji požar na Carskoj Bari – zrenjaninski.com
Jučerašnji požar na Carskoj Bari (2)
Jučerašnji požar na Carskoj Bari (2) – zrenjaninski.com
Jučerašnji požar na Carskoj Bari (3)
Jučerašnji požar na Carskoj Bari (3) – zrenjaninski.com
Jučerašnji požar na Carskoj Bari (4)
Jučerašnji požar na Carskoj Bari (4) – zrenjaninski.com
Jučerašnji požar na Carskoj Bari (5)
Jučerašnji požar na Carskoj Bari (5) – zrenjaninski.com

Nekad Carska bara a sad Spržena zemlja?????

Publiée par Stevo Čorokalo sur Mardi 16 octobre 2018

Uz veliku požtvovanost Grada Zrenjanina i vatrogasne brigade katastrofa je izbegnuta i spašen je atar sela Belog Blata i njihova imovina.Nažalost rezervat je uništen, a upravljač Ribnjak Ečka nezna ni gde su granice rezervata…..

Publiée par Stevo Čorokalo sur Mardi 16 octobre 2018

Vetar danas i sutra slabiji, potencijal za požare visok do vikenda

Danas i sutra na području Banata i dalje će duvati umeren jugoistočni vetar, međutim on će biti znatno slabiji u odnosu na protekla dva dana kada je često bio jak, na jugu Banata povremeno i sa udarima olujne jačine. Slabog do umerenog jugoistočnog vetra biće i tokom srede i četvrtka, dok potpuni prestanak košave treba očekivati u petak – 19. oktobra.

Na stranicama našeg portala, može se pratiti HAINES index, kao produkt našeg numeričkog modela visoke rezolucije za prognozu vremena (WRF-ARW). Prema vrednostima ovog indeksa tokom dana će sve do vikenda (dokle trenutni proračun modela doseže) vladati izuzetno povoljni uslovi za razvoj šumskih požara.

HAINES index za sutra poslepodne (ARW)
HAINES index za sutra poslepodne (ARW)

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!