U plamenu 800 hektara u srednjem Banatu, ozbiljno ugrožen rezervat prirode „Carska Bara“

Zbog paljenju strnjišta u ataru sela Perlez, Stajićevo i Belo Blato gori više od 800 hektara njiva, šuma i područja specijalnog rezervata prirode „Carska Bara“ nadomak Zrenjanina.

Jak jugoistočni vetar ometa gašenje požara u kojem učestvuje deset vatrogasnih vozila dobrovoljnih društava, pet vozila profesionalne vatrogasne službe, poljoprivredna mehanizacija i poljoprivrednici koji teškim mašinama krče pojas da bi sprečili dalje širenje vatre.

Gradonačelnik Čedomir Janjić je na terenu, a hitno je zasedao zajednički štab sa predstavnicima Mesne zajednice Belo Blato, grada Zrenjanina, sektora za vanredne situacije, policijom i komunalnom policijom. Gašenje koordinira vatrogasno-spasilačka brigada, a deset vatrogasnih vozila je u pripravnosti.

Gori područje rezervata Carska Bara
Gori područje rezervata Carska Bara (Foto:/Izvor: Stevo Čorokalo)
Požar na Carskoj Bari - 15. okt 2018
Požar na Carskoj Bari – 15. okt 2018
Prouzrokovana značajna šteta na Carskoj Bari
Prouzrokovana značajna šteta na Carskoj Bari (Foto: Izvor: Stevo Čorokalo)
Gradonačelnik Čedomir Janjić u obilasku ugroženih lokaliteta
Gradonačelnik Čedomir Janjić u obilasku ugroženih lokaliteta (Foto: Aleksandar Blanuša / zrenjaninski.com)
Požari na području srednjeg Banata
Požari na području srednjeg Banata (Foto: Aleksandar Blanuša / zrenjaninski.com)

GORI CARSKA BARA REZERVAT PTICA…

Publiée par Stevo Čorokalo sur Lundi 15 octobre 2018

Gori i između Padine i Kovačice

I na samoj granici srednjeg i južnog Banata, između Padine i Kovačice besne požari na otvorenom, izazvani paljenjem strnjišta. Gust dim otežava saobraćaj značajno smanjujući vidljivost, zbog čega može doći i do saobraćajnih nesreća sa tragičnim posledicama.

Publiée par Pvc Stolarija Ivan sur Lundi 15 octobre 2018

Publiée par Pvc Stolarija Ivan sur Lundi 15 octobre 2018

APEL: Ne paliti nisko rastinje!

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pozvao je građane da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenim prostorima, jer je to u prethodne dve nedelje dovelo do povećanja broja požara za čak oko sedam puta u odnosu na isti period prošle godine.

Od početka oktobra na teritoriji Srbije izbio je 1.431 požar na otvorenom prostoru, dok je u istom periodu u 2017. godini taj broj iznosio 216. Samo tokom proteklog vikenda na teritoriji Beograda, pripadnici Vatrogasno-spasilačke brigade imali su ukupno 130 intervencija, od čega je bilo 120 požara na otvorenom prostoru.

„Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivanje bilo koje vrste otpada na otvorenom prostoru. Za prekršioce ovog zakona su predviđene novčane kazne i to za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara, dok je za pravna lica taj iznos od 300.000 do milion dinara“, podsetio je Miloš Majstorović iz Sektora za vanredne situacije.

On je apelovao na građane da ne spaljuju nisko rastinje i travu na otvorenom prostoru, jer time pre svega ugrožavaju svoju i bezbednost ljudi oko njih, a širenjem požara može doći i do velikih materijalnih šteta na okolnim objektima.

Izvori N1 Zrenjaninski

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!