Nevreme sa obilnom kišom i gradom zahvatilo deo Vojvodine, otvorena sezona lova na oluje (FOTO;VIDEO)

U skladu sa našim jučerašnjim očekivanjima i dopunjenom najavom danas oko podneva kada smo najavili i moguću pojavu grada – danas u poslepodnevnim satima delove Vojvodine zahvatilo je snažno nevreme koje je stiglo iz Hrvatske, ali je dodatno ojačalo iznad Bačke, severno od Novog Sada. Pored mestimično obilnije kiše za kratko vreme i intenzivne grmljavine, bilo je i pojave sitnijeg grada, pa su se putevi i njive ponegde zabeleli kao da je pao sneg. Današnjim danom otvorena je sezona lova na oluje u Vojvodini, obzirom da je poznato da se naš tim bavi i lovom na oluje, a o prvim srpskim lovcima na oluje svojevremeno je snimala emisija Ekslpoziv na TV Prva, a pisali Blic, Telegraf, Kurir i drugi…

Nevreme stiglo iz Hrvatske

Olujni oblaci stigli su u Vojvodinu iz Hrvatske, negde između Bačke Palanke i Sombora, i kretali su se preko srednje i delom severne Bačke dalje prema severu Banata i Rumuniji. Središnji odnosno najjači deo oblaka ušao je negde kod Plavne na teritoriju Vojvodine, i pritom jačajući zahvatio je područje mesta Selenča, Ravno Selo, Sirig, Srbobran…

Radarska animacija oblačnosti - 12. mart
Radarska animacija oblačnosti – 12. mart (Izvor: DHMZ, vrijeme.hr)

Oblak se potom dalje u jugozapadnoj struji u vreme zalaska sunca premeštao preko severa Banata, tačnije Bečeja, Novog Miloševa, Bočara, Iđoša, Mokrina i Kikinde. Međutim oblak je tu već pokrivao veće područje, pa je gotovo ceo severni Banat i istočni i severoistočni deo Bačke imao pojavu pljuskova sa grmljavinom, a ponegde i sugradice/grada.

Električna pražnjenja - 12. mart
Električna pražnjenja animacija – 12. mart (Izvor: blitzortung.org) – klik za animaciju

Kikinda zabeležila 32mm vodenog taloga

Prema zvaničnim merenjima RHMZ Srbije, do 19 časova danas najviše kiše palo je u Kikindi, čak 32mm, odnosno 32l/m². Na ostalim mernim lokacijama RHMZ-a nisu zabeležene značajnije padavine, a podsećamo RHMZ Srbije ima 7 meteoroloških stanica u Vojvodini, dok podatke u međunarodnu razmenu šalje i aerodrom Vršac.

Današnji dan pravi je primer nedostatka meteoroloških stanica, tačnije automatskih meteoroloških stanica u Vojvodini, obzirom da su padavine lokalnog karaktera, a Vojvodina je vrlo slabo pokrivena stanicama odnosno mali broj podataka je javno dostupan svima. Zbog toga će se VojvodinaMeteo zalagati za razvojh mreže AMS, i dati svoj svesrdni doprinos razvoju takvog projekta. Nadamo se međutim podršci šire zajednice, jer u suprotnom projekat je teško ostvariv.

Osim obilnije kiše i grmljavine bilo i pojave grada

Jak razvoj oblaka, ne baš uobičajen za mart mesec, ali ne i prvi takav u ovom mesecu, uslovio je lokalnu pojavu grada. Fotke grada stizale su nam iz Plavne, Novog Miloševa i Kikinde. Stigao nam je i jedan snimak, koji je nastao između Iđoša i Kikinde.

Grad u Plavni
Grad u Plavni (Foto: Siniša Šimić)
Grad u Novom Miloševu
Grad u Novom Miloševu (Foto: Marko Bešlin)
Grad u Novom Miloševu 2
Grad u Novom Miloševu 2 (Foto: Mirjana Popov)
Grad u Novom Miloševu 3
Grad u Novom Miloševu 3 (Foto: Marica Jankov) – klik za veću
Grad u Kikindi
Grad u Kikindi (Foto: Stevan Pilipović) – klik za veću

https://www.facebook.com/vojvodinameteo/videos/2040007829614162/

Otvorena sezona lova na oluje, ranije nego inače

Obzirom na današnju nestabilnu atmosferu na području Vojvodine i pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom, zvanično smo otvorili i sezonu lova na oluje. VojvodinaMeteo dvojac, ovog puta u sastavu Matija Uglješin i Jovan Čabrilo krenuo je oko 14.30h put ovog razvoja oblačnosti, a najduže smo se zadržali na lokaciji između Temerina i Siriga, gde smo zabeležili i nekoliko vrlo interesantnih prizora kvalitetnim fotografijama, čiji je autor Matija Uglješin.

VM lov na oluje (superćelija) - 12. mart
VM lov na oluje (superćelija) – 12. mart
VM lov na oluje (dnevna munja) - 12. mart
VM lov na oluje (dnevna munja) – 12. mart
VM lov na oluje (kišna zavesa) - 12. mart
VM lov na oluje (kišna zavesa) – 12. mart

Prema radarskim snimcima do kojih smo došli naknadno, ali i vizuelnih osmatranja, čini se da smo danas imali HP superćeliju.

Da li ovako rani početak sezone oluja odnosno konvektivnog razvoja oblačnosti znači i dinamičnu godinu sa više oluja u odnosu na prethodnu, ostaje da vidimo. Pravilo kaže da ne mora da znači, ali obzirom da je prethodna godina bila sušna, i na određen uticaj klimatskih promena, svakako nije isključeno da ova godina donese više oluja u odnosu na prethodnu.

Posle kiše sunce dođe, a sa njim i duga

Stiglo nam je i nekoliko vaših fotografija na kojima je u fokusu ova interesantna optička pojava – duga. Rešili smo da ih podelimo sa našim posetiocima i pratiocima.

Duga Sremska Mitrovica
Duga Sremska Mitrovica (Foto: Fruškogorska Dunjevača)
Duga u Kljajićevu
Dupla duga u Kljajićevu (Foto: Mica Miščević Gvojić)
Dupla duga Subotica
Dupla duga Subotica (Foto: Melinda Sabo)

HVALA SVIMA! Danas je naš inbox Facebook stranice bio zaista prenatrpan pristiglim porukama, kojih je za samo dva sata bilo više od 50! Zahvaljujemo se svim našim meteo-reporterima koji su nam poslali svoje fotografije i video snimke, i izvinjavamo se što nismo uspelo još uvek da vam odgovorimo – obzirom na gužvu i zaista veliki broj pristiglih poruka. Zahvaljujemo se svima koji prate i podržavaju naš dobrovoljan rad.

Lokalni pljuskovi sutra, u nedelju moguće jače zahlađenje

I sutra poslepodne će u Vojvodini biti uslova za lokalnu pojavu pljuskova sa ređom pojavom grmljavine. Pojava pljuskova biće ređa nego danas, a oblaci će se u severozapadnoj struji premeštati prema jugoistoku. Sutra neće biti uslova za pojavu lokalnih nepogoda, a očekuje se i da pojava pljuskova bude ređa i izolovanija.

Juče smo pisali o potencijalnom jačem zahlađenju u nedelju 18. marta, ono je i večeras na meteorološkim kartama. Naravno zahlađenje se iz izlaza u izlaz globalnih modela slabi i ponovo pojačava, crta se scenario sa snežnim padavinama, a potom bez istih…sve je to normalno, obzirom da je termin još uvek daleko. Nema sumnje da nas krajem druge dekade očekuje zahlađenje, i da će početak treće dekade marta obeležiti hladniji period, sa prilično izvesnom pojavom jutarnjih mrazeva, a da li će taj prodor zaista ličiti na onaj krajem februara i da li će biti snega – ostaje da vidimo i pratimo situaciju.

INFORMACIJA ZA MEDIJE I SVE OSTALE: Zabranjeno bilo kakvo preuzimanje materijala (tekst  / fotografije / videa) bez navođenja izvora i linkovanja ka portalu vojvodinameteo.rs

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *