Narednih dana toplo i nestabilno sa povremenim pljuskovima i grmljavinom, krajem sedmice izgledno jače zahlađenje?!

Naslov prognoze za narednih nekoliko dana i kraj sedmice pred nama nije mogao biti kraći – po svemu sudeći očekuje nas vrlo dinamično vreme naredne sedmice. Dok će nam narednih nekoliko dana ciklonska aktivnost u Atlantiku i Sredozemlju donositi toplo vreme za ovo doba godine, uz nestabilnu atmosferu i povremenu pojavu kiše i pljuskova sa grmljavinom, od sredine sedmice očekuje se jačanje Skandinavskog anticiklona koji bi nam krajem sedmice mogao doneti jače zahlađenje.

Sinoptička situacija u ponedeljak 12. marta (GFS)
Sinoptička situacija u ponedeljak 12. marta (GFS)

U ponedeljak toplo uz lokalne pljuskove i grmljavinu

Sutra nas očekuje promenljivo oblačno vreme sa periodima sunčanog vremena. Tokom predstojeće noći ponegde je moguća pojava slabe kiše. Sutra će biti nestabilno, pa su sredinom dana i u poslepodnevnim časovima vrlo izgledni lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, a njihova nešto češća pojava može se očekivati u Banatu.

Maksimalna radarska reflektivnost u ponedeljak (ARW)
Maksimalna radarska reflektivnost u ponedeljak (ARW) – istačkana Vojvodina, biće pljuskova i grmljavine

Sutra će u jutarnjim i prepodnevnim časovima duvati pojačan vetar južnih smerova, dok se od sredine dana očekuje njegovo slabljenje i promena smera na zapadni. Visinsko strujanje biće jugozapadno, odnosno oblaci koji bi donosili lokalne pljuskove i grmljavinu kretali bi se od jugozapada prema severoistoku.

Jutarnje temperature kretaće se između 9 i 11°C, a maksimalne dnevne od 16 do 19°C.

Pljuskovi i grmljavina mogući i u utorak

Nestabilno vreme zadržava se i tokom utorka. Uz promenljivo oblačno vreme i intervale sunčanog vremena, sredinom dana i poslepodne biće uslova za lokalnu pojavu pljuskova i grmljavine, međutim njihova pojava biće ređa u odnosu na ponedeljak, pa bi se u većini predela trebalo zadržati suvo vreme. U utorak će duvati slab do umeren zapadni i severozapadni vetar.

Temperature će biti nešto niže u odnosu na ponedeljak. Minimalne temperature u utorak kretaće se između 5 i 8°C, a maksimalne dnevne od 14 do 16°C.

Za vikend moguće jače zahlađenje: sve izvesniji jutarnji mrazevi, čak i sneg?

Globalni numerički modeli već nekoliko dana naslućuju hladan scenario za Evropu oko 20-og marta. To zahlađenje bilo bi vrlo jakog intenziteta za mart mesec, čak u nekoliko projekcija globalnih modela vrlo identično onom koje smo imali krajem februara.

Na severu Evrope odnosno na području Skandinavije počevši već od utorka jačaće polje povišenog vazdušnog pritiska, koje će nam počevši od petka doneti promenu strujanja sa jugozapadnog na istočne i severoistočne smerove. To bi većem delu Evrope pa i našem području moglo doneti vrlo hladan vazduh iz Rusije, pa bi temperature bile vrlo niske za ovo doba godine.

Sinoptička situacija u subotu (ECMWF)
Sinoptička situacija u subotu (ECMWF) – Skandinavski AC omoguće prodor hladnog vazduha, istovremeno aktivno Sredozemlje donosi ozbiljan sneg (ECMWF)
Temperatura na 850hPa u ponedeljak 19. marta (ECMWF)
Temperatura na 850hPa u ponedeljak 19. marta (ECMWF) – neobično hladan vazduh i nad našim područjem

Uz večerašnju postavku sinoptičke situacije ECMWF modela, ali i drugih vodećih globalnih modela, na samom kraju predstojeće sedmice pored vrlo ozbiljnog zahlađenja koje bi donelo jutarnje mrazeve i čak moguću pojavu nekoliko ledenih dana sa temperaturama ispod nule – region Vojvodine može očekivati i vrlo ozbiljan sneg.

Prognostički meteogram za Novi Sad za narednih 10 dana
Prognostički meteogram za Novi Sad za narednih 10 dana – ledeni dani i laganih 30cm snežnog pokrivača

Može se lako zaključiti da su modeli vrlo verovatno u svojim večerašnjim proračunima čak i preterali za jačinom zimskog scenarija i količinom snega, jer – prema ECMWF modelu veći deo Vojvodine imao bi prilično nerealnih 30cm snega, a neki predeli čak i više. Na osnovu iznad priloženog meteograma za Novi Sad, to je čak i više od 30cm snega na sigurnom minusu.

Sve u svemu, iako su proračuni modela dosta složni da nas krajem druge dekade marta očekuje jače zahlađenje, ovu prognozu još uvek treba uzeti sa rezervom, a posebno jačinu zahlađenja. Narednih dana ćemo pratiti situaciju povodom ovog sve izvesnijeg događaja i donositi neke preciznije informacije, nadamo se mnogo manje alarmantne u odnosu na večerašnju verziju.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 615

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *