Narednih dana jaka i hladna košava, sledi postepen pad temperatura

Narednih dana naše područje biće na periferiji prostranog anticiklona čiji će se centar tokom naredna dva dana nalaziti na istoku Evrope, negde iznad područja Ukrajine i Moldavije, da bi se potom od četvrtka preko Crnog Mora izmeštao dalje na jugoistok, čime će i njegov uticaj na vreme kod nas polako oslabiti. Vreme narednih dana karakterisaće jaka i hladna košava, naročito u utorak i sredu.

Prostrani anticiklon nad istočnom polovinom Evrope u utorak (GFS)
Prostrani anticiklon nad istočnom polovinom Evrope u utorak (GFS)

SNEG U AFRICI Dok kod nas nema snega uz temperature daleko iznad prosečnih, u Sahari je verovali ili ne pao sneg.

Košava počinje već sutra i trajaće do petka

Pojačan jugoistočni vetar počeće da duva već u prepodnevnim časovima, najpre u južnom i srednjem Banatu. Tokom poslepodnevnih časova jačanje jugoistočnog vetra očekuje se i u ostatku pokrajine. U večernjim časovima duvaće umeren do jak jugoistočni vetar u čitavoj Vojvodini, a na jugu Banata očekuju se i udari olujne jačine.

Udari vetra u utorak uveče (ARW)
Udari vetra u utorak uveče (ARW)

Pojačan jugoistočni vetar duvaće u Vojvodini sve do petka, promenljivim intenzitetom. U sredu tokom dana očekuje se manje slabljenje košave, da bi kasno poslepodne i uveče ona ponovo bila vrlo slične snage kao u utorak uveče. U četvrtak od sredine dana će jugoistočni vetar oslabiti, pa će biti uglavnom umeren, jedino na jugu Banata povremeno jak.

Temperatura u padu

Narednih dana očekuje se i pad temperature, pa će ona biti primerenija dobu godine, ali još uvek iznad prosečnih vrednosti. U utorak će se maksimalne dnevne temperature kretati između 11 i 13°C, a u sredu između 8 i 11°C. U četvrtak bi se maksimalne temperature kretale oko 10°C, dok bi u petak bilo 2-3 stepena hladnije.

Tokom čitavog perioda do subote jutarnje temperature će takođe biti u plusu i kretaće se oko 5°C.

Košava će pojačavati osećaj hladnoće

Iako će narednih dana temperature biti niže u odnosu na prethodni period, kao što smo već i spomenuli one će i dalje biti iznad prosečnih vrednosti. Međutim, iako na žalost mnogih bez snega, košava će se pobrinuti da ipak imamo reklo bi se poprilično neugodan pravi zimski osećaj. Tako narednih dana neće nedostajati izjave poput “Zima do kostiju”, “Ušao mi led u kosti”…

Kao što u letnjem periodu godine visoka relativna vlažnost podiže subjektivni osećaj temperature, pa tako osećamo da je još toplije nego što zapravo jeste, tako u zimskom periodu pojačan vetar pojačava subjektivni osećaj hladnoće, i mi osećamo kao da je još hladnije, tzv. “wind chill faktor”.

Na praktičnom primeru, pri temperaturi od 10°C (koja će biti čest slučaj u najtoplijem delu narednih dana) i pri vetru od 15m/s, mi osećamo kao da je 5°C. Odnosno, pri temperaturi od 5°C i jačini vetra od 15m/s, subjektivni osećaj iznosi -2°C.

Windchill u sredu ujutru (ARW)
Windchill u sredu ujutru (ARW)

NUMERIČKA PROGNOZA: Podsećamo da produkte globalnih numeričkih modela GFS i ECMWF, kao i našeg WRF-ARW modela možete pratiti na našoj stranici numerička prognoza – grafički produkti modela.

Ukoliko vam se sviđa naš rad i ukoliko vam je od bilo kakve koristi, preporučujemo da pročitate ovu Facebook objavu i proizvoljnom donacijom podržite naš rad. Prikupljena sredstva isključivo se koriste za normalno funkcionisanje VojvodinaMeteo, obzirom da neophodni resursi i servisi koje koristimo koštaju.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 606

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *