Do kraja sedmice postepeno sve hladnije, za vikend jutarnji mraz

Ovih dana možemo čitati po kojekakvim “medijima”, nekakve “prognoze” kvazi meteorologa, kako nam uskoro stiže osetnije zahlađenje koje će doneti nagli i osetan pad temperatura. To međutim neće biti tako, nego baš onako kako smo mi i najavili još 10. novembra. Temperature će se uz postepen priliv hladnijeg vazduha sa istoka i severoistoka vratiti u normalu za novembar.

Zimski anticiklon u subotu 17. novembra (GFS)
Zimski anticiklon u subotu 17. novembra (GFS)

Anticiklon sa severoistoka Evrope koji će se u narednim danima izmestiti na sever starog kontinenta našem području će omogućiti postepen priliv hladnije vazdušne mase sa istoka i severoistoka, i to bez padavina do kraja aktuelne sedmice. Neće to biti nikakvo naglo zahlađenje, već će temperature biti svakim danom niže za 2-3°C, tako da maksimalne temperature već u četvrtak neće prelaziti 15°C kao što to nije bio slučaj praktično tokom cele prve polovine novembra, dok u danima vikenda neće prelaziti 10°C.

Pored pada temperatura i više oblaka

Uz postepen pad temperatura do kraja sedmice očekuje nas i više oblaka u odnosu na protekli period, pa će tako u većini dana preovladavati promenljivo oblačno vreme, ali uz duže sunčane intervale. Uprkos činjenici da će biti nešto više oblaka u odnosu na protekli period, do kraja sedmice zadržava se suvo vreme, i sušni period se nastavlja.

U danima vikenda jutarnji mraz, u petak i subotu moguća jutarnja magla

Pored maksimalnih temperatura u padu će biti, naravno, i jutarnje temperature. Dok se u četvrtak očekuju minimalne temperature između 2 i 5°C, u petak će se jutarnje temperature kretati između 0 i 3°C. U danima vikenda očekuje nas prvi mraz na širem području, uz minimalne temperature koje će se kretati između -3 i 1°C.

Slab mraz širom Vojvodine u subotu (ARW)
Slab mraz širom Vojvodine u subotu (ARW)

U dosadašnjem delu jeseni mraz još uvek nije zabeležen u većini predela. Ako posmatramo čitavu Vojvodinu, veći deo pokrajine najbliži je bio prvom jutarnjem minusu verovali ili ne krajem septembra, tačnije 26 i 27. septembra, kada je ponegde i zabeležen prvi jutarnji mraz, kao što je to recimo bio slučaj u Vršcu i Sremskoj Mitrovici. U Vršcu je mraz zabeležen i 25. oktobra, dok u ostatku pokrajine to nije bio slučaj. U ostatku pokrajine za sada je zabeležen jedino prizemni mraz (na 5cm), tako da treba očekivati da u danima predstojećeg vikenda, ukoliko oblaci ne budu poremetili noćno hlađenje, bude zabeležen prvi jutarnji mraz širom Vojvodine.

Iako je magla meteorološki element koji se možda i najteže prognozira, treba istaći da će tokom petka i subote vladati povoljni uslovi za formiranje noćne i jutarnje (radijacione) magle. Naročito po dolinama reka. Eventualna pojava magle mogla bi usloviti niže temperature i tokom prepodneva u predelima gde se ona bude formirala i nešto duže zadržala.

Naredne sedmice moguće dalje zahlađenje i prvi sneg na Fruškoj Gori

Naredna sedmica obzirom na promenljive proračune numeričkih modela i dalje je daleko za konkretniju prognozu. Međutim, vredno je spomenuti da posle duže vremena postoji prilično velika mogućnost na uticaj ciklona na vreme u našim krajevima. Njegova putanja, a samim tim i uticaj na vremenske prilike u Vojvodini i dalje su nepoznanica, pa je pomenut podnaslov samo jedna od opcija.

Meteogram za Gudurički Vrh (Vršačke planine)
Meteogram za Gudurički Vrh (Vršačke planine)

Ukoliko se “kockice” poklope, vrlo je moguće da će prve pahulje ove jeseni ugledati i viši predeli Vojvodine, tačnije Fruška Gora i Vršačke planine. Iako, jasno, nije reč o višim planinama, snežna granica mogla bi se spustiti dosta nisko (na oko 500mnv), tako da viši krajevi Vojvodine mogu ugledati prvi snežni pokrivač.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 606

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *